Anyagi gondok miatt elmarad az Art Film Fest

dd
Kassa |

Alig két hónappal a 29. Art Film Fest megnyitása előtt váratlanul szomorú hírt jelentettek be a szervezők: idén finanszírozási okok miatt elmarad Szlovákia legrégebbi nemzetközi filmfesztiválja, amelyet június 17. és 24. között tartottak volna meg Kassán.

„Reméltük, hogy ilyen döntést soha nem leszünk kénytelenek meghozni – mondta Ján Kováčik, aki 2005 óta vezeti az Art Film Festet. – Sajnos azonban a költségvetéshez, amely lehetővé tenné olyan terjedelemben és minőségben megrendezni ezt a fesztivált, ahogy a közönség az évek során megszokta és elvárja, több mint 200 000 euró hiányzik.” Kováčik kifejtette, hogy tavaly ősztől támogatásért kilincselve jó pár állami és magáncéget megszólítottak. A legtöbbjük azonban a pandémiára, az ukrán háborús helyzetre, valamint az általános drágulásra, mindenekelőtt az energiaárak növekedésére hivatkozva elutasító volt, vagy csak jelképes támogatást tudott ígérni.

Peter Nágel, az Art Film Fest művészeti igazgatója megrökönyödését fejezte ki, hangsúlyozva, hogy harminc éve közreműködik különböző hazai filmfesztiválok megvalósításában, de ilyen helyzetbe még nem került soha.

„Összeállt a teljes program, a filmes szekciók és a kísérőprogramok egyaránt. A meghívott külföldi vendégek és a nemzetközi zsűri tagjai visszaigazolták részvételüket, már csak a végső szervezési feladatok vártak ránk. Idén arra a hagyományra akartunk visszacsatlakozni, amely 2019-ben a pandémia miatt megszakadt” – nyilatkozott Peter Nágel.

A Coviddal összefüggő intézkedések miatt 2020-ban a fesztivált nem tudták megtartani, tavaly pedig öt napra lerövidítették.

Az idei Art Film Fest a múlt évben elhunyt Milan Lasicára emlékezett volna, aki hosszú éveken keresztül töltötte be a fesztivál elnöki tisztjét.

Ján Kováčik ígéri, elkezdik az előkészületeket, hogy 2023-ban az Art Film Fest teljes terjedelmében és fényében visszatérhessen Kassára. „Megérdemelné a fesztivál múltja és hagyománya, megérdemelné volt elnökének az emléke, nem utolsósorban megérdemelné a közönség” – mondta Kováčik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?