Kultúra

Az Art Film Fest táblásai

Őszi időpontra csúszik Szlovákia legnagyobb nemzetközi filmes eseménye, a kassai Art Film Fest. Nagy nyári mozgóképes ünnepünk eredetileg június 19. és 27. között fogadta volna művészvendégeit és közönségét.
Tallósi Béla

2020. április 3. 17:03

dd
Bán János 2011-ben helyezte el névtábláját az Art Filmen       (Fotók: TASR-archív)

Várva rá, tekintsünk vissza, mit is jelentett és mit hozott nekünk ez a filmes mustra eddig! Szlovákia első jelentős nemzetközi filmfesztiváljaként indult, amelyet egy hangulatos kis fürdővárosban, Trencsénteplicben rendeztek meg, Art Film Fest elnevezéssel. A helyszínre az ötletet 
a cseh fürdőváros, Karlovy Vary szemléje adta – ez egykor a szocialista blokk legnagyobb, Nyugaton 
is számon tartott fesztiváljának számított. Ha már érintettük Karlovy Vary-t, amely szintén nyári, júliusi szemle, érdemes megemlíteni, hogy annak a szervezői a minap még úgy nyilatkoztak: a rangos cseh fesztivál előkészületei folytatódnak. 
Annak idején, indulásakor hatalmas érdeklődés kísérte az Art Filmet azért is, mert az első olyan fórum volt, amelyen vörös szőnyeget gurítottunk a filmes szakma krémje elé, s amely idehaza is elérhetővé tette más fesztiválokat megjárt, nívós alkotások szemleszerű bemutatását. Felidézhetnénk ezeket és azokat a játék- és rövidfilmeket is, amelyeket két versenyszekciójában mutattak be. De az Art Film jelentőségét, azt, ahogy filmes vonalon sikerül nyitnia a világra, talán érzékletesebben fémjelzik azok a művészek, akik filmjeiket elhozták ide. S akik közül sokan vették át az Art Film Színészmisszió díját, ami azzal járt, hogy nevüket megörökítő bronztáblát helyeztek el a helyszínen. Köztük magyarok is: 1998-ban Törőcsik Mari. Ugyanennek a szemlének a fényét emelte jelenlétével a francia Annie Girardot. 2003-ban Cserhalmi Györgyöt fogadták nagy elismeréssel a városban (őt szlovák és cseh filmekből is ismerhette a szlovák közönség), s talán nem véletlen abban az évben járt itt Klaus Maria Brandauer is. 2011-ben Bán János olyan művészek társaságát gazdagította, mint Zdeněk Svěrák és Zuzana Kronerová. 1995-ben, amikor először adták át a díjat, Franco Nero tette tiszteletét a városban – róla a magyar közönségnek bizonyára a Honfoglalás című történelmi dráma jut elsőként az eszébe. Évszám és helyszín nélkül (mert az Art Film egy idő után Trencsénteplicből Kassára költözött) még néhány név: Gina Lollobrigida, Geraldine Chaplin, Sophia Loren, Catherine Deneuve, Nastassja Kinski, Jacqueline Bisset, Isabelle Huppert, Omar Sharif, Liv Ullmann és Jeremy Irons. 

ss
Ben Kingsley

Más jellegű díjjal, de hazai magyar színésznőt is elismertek a szemlén: Bárdos Judit megkapta a legjobb női alakításért járó Kék Angyal díjat Zuzana Liová A ház című szlovák–cseh filmjében nyújtott alakításáért. Az Art Film Aranykamera díjával pedig filmes alkotók előtt tisztelegtek: e díjat mások mellett Mundruczó Kornél is átvehette rendezői munkássága elismeréseként. 
Az időutazást lehetne folytatni azzal, hogy hazai magyar színészeket is hívtak már a fesztivál szakmai zsűrijébe, legutóbb Bandor Évát. 
Kíváncsian várjuk, mit hoz és mit tesz ehhez hozzá a következő, idén esedékes 28. Art Film Fest.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič szlovák miniszterelnök és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes a Medve–Vámosszabadi határátkelőnél tegnap reggel. Brüsszel szerint július elejétől fokozatosan megnyitnák az EU külső határait.⋌(Somogyi Tibor felvétele)

A szlovák politikában a trianoni évforduló kapcsán újra előkerült a magyarkártya

Berényi: „Nem volt megfelelő a memorandum átadásának időzítése”

Komárom

Komáromi Nyár – újragondolva

rendőrség illusztráció

Vizsgálja a rendőrség a pozsonyi, vereknyei roncstelep ügyét

vásárlás

A nagy üzletláncok a járvány nyertesei

Romsics Ignác

„A történész az igazság megismerésére törekszik...”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.