Antigoné a komáromi Jókai Színházban

Komárom |

<p>Hétfőn mutatják be a Jókai Színház Vasmacska Stúdiószínpadán Szophoklész Antigoné című tragédiáját Czajlik József rendezésében. A címszerepben Rab Henrietta, Kreón szerepében Mokos Attila, Iszménéként Szvrcsek Anita, a Kar szerepében Olasz István és Tyukodi Szabolcs, a további szerepekben pedig Varsányi Mari, Molnár Xénia, Ropog József és Manases István látható.</p>

A komáromi előadásban a Labdakidák végzetének utolsó felvonása a színház előcsarnokából indul, ahol fehér maszkot és vörös leplet viselő színészek terelik össze a közönséget, hogy megismerjék a dráma viszonyrendszereit, szereplőit és sorsukat – ki az, aki nem éri meg a reggelt... Innen tessékelnek be bennünket a stúdiótérbe, ahol gyenge két óra leforgása alatt testközelből nézhetjük végig, hogyan csap össze törvény a törvénnyel. Hogy az ember nem zsarnoknak vagy lázadó hősnek születik, hanem elveiből következő döntései kövezik ki a végzete útját. Összességében: milyen csodálatos, avagy milyen iszonyatos teremtmény tud lenni az ember.

Czajlik József a tragédia hagyományos értelmezéséből indult ki, ezzel együtt a mai nézőkhöz közelebb álló formákkal és eszközökkel is élt. Elmondta, az Antigoné színpadra állítását mindenekelőtt azért tekintette izgalmas kihívásnak, mert sűrítve mutat be olyan mindenkori kérdéseket, mint az ember és a hatalom viszonya, vagy a „jogos jogtalanság” problémája. Színházi értelemben is izgalmas feladat, hiszen számos olyan elemet tartalmaz – gondoljunk csak a kar szerepére, tér és idő egységére, a prológus funkciójára – amellyel modernebb darabokban nem találkozhatunk. (as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?