Anglia legújabb reménysége

A fiatalember 1999 decemberében debütált a slágerlistákon, ő énekelte az Artful Dodger egyik felvételét, a Re-Rewind the Crowd Say Bo Selecta címűt. Azóta két listavezető sláger és további top tízes-dalok vannak a számláján. Tavaly megjelent második lemezével irányt mutat angol társainak, zenéjével máris divatdiktátor lett.

A southamptoni születésű Craig David az angol zenetörténet legfiatalabb listavezető előadója. Első szólókislemeze, a Fill Me In 2000 áprilisában egyből a brit lista csúcsán nyitott. Az énekes ekkor még nem volt tizennyolc éves.

Born to Do It című albuma több mint hétmillió példányban kelt el világszerte. Az énekesről sok kiváló, legendás zenész nyilatkozott rendkívül pozitívan, például: Elton John és a U2 énekese, Bono. A sikerek közé azonban olykor csalódás is vegyült, 2001-ben az Egyesült Királyság legrangosabb zenei díjkiosztóján, a British Awards-szon sajnálatos módon a hat jelölése ellenére nem kapott elismerést, ami óriási meglepetés volt, mivel előtte számos neves szakember borítékolta Craig győzelmét jó néhány kategóriában. A szóban forgó gálán Bono úgy adta elő együttese egyik leghíresebb dalát, a One-t, hogy a dalszövegbe beépített egy versszakot Craig Walking Away című slágeréből. „Teljesen odáig voltam attól, amit Bono tett, de ami a legfontosabb, ezzel ráirányította a figyelmemet arra, hogy nem szabad letérnem az ösvényről” – nyilatkozta az énekes a produkció láttán. Közben bemutatkozó lemeze a tengerentúlon is napvilágot látott, a forgalmazás első hetében 80 ezer példányban fogyott el, és 2002-ben ez volt Amerikában a legsikeresebb európai kiadvány.

Második lemeze tavaly ősszel jelent meg Slicker Than Your Average címmel. „Fontos, hogy a mélyebb gondolataimat is meg tudjam mutatni. Az albumon hallható dalok olyan témákat érintenek, amelyekről beszélnem kellett. Vannak, akik azt gondolják, hogy túlságosan jó fiú vagyok. Mások meg azt róják fel, hogy túl R&B-sek a dalaim. Szeretném, ha hagynák, hogy önmagam legyek, mert nem lehet egyszerre mindenkinek a kedvében járni.”

Az új albumon tisztán hallható a fejlődés, amelyen Craig keresztülment. Minden egyes dalba sikerült valami új és eredeti hangzást csempésznie. A címadó felvétel erős bluesos R&B-szám, energikus urban elemekkel.

Az első kislemez, a What’s Your Flava? szintén jól beleillik az énekes új hangzásvilágába, mondanivalójának érzelmes színezetet ad. „Mondd el, mire vágysz! Mondd el, miről álmodsz!” – kérleli elsősorban a hölgyrajongókat. A dal producerei Trevor Henry és Anthony Marshall, akik öt számban segédkeztek Craignek.

A második kislemezdal, a Hidden Agenda az énekes érzelmesebb oldalát mutatja meg. A dalban a spanyol gitár mellett főszerepet kap Craig régi barátja, segítőtársa, az egykori Artful Dodger-tag, Mark Hill. „Az, hogy különböző producerekkel dolgozhattam együtt nagyon fontos volt a személyiségem fejlődése szempontjából. Elterveztem, az albumnak tükröznie kell: többre is képes vagyok, mint hogy csináljak egy második részt a Born to Do Itből.”

A második album legnagyobb meglepetése, hogy Sting is közreműködik az egyik dalban, a Rise & Fall címűben, amely egyben a harmadik kislemezdal. Az egykori Police-frontember 1993-as Shape of My Heart című dalából hangzanak el benne részletek. Sting terelgeti az újonc Craig Davidet a hírnév veszélyei és csapdái között. „Életem legelképesztőbb pillanatai voltak ezek. El sem tudom hinni, hogy míg én a keverőasztal egyik oldalán állok, a másik oldalon lévő Stinggel arról beszéltünk, hogyan kell értelmezni ezt a dalt.” Az eredetileg harmadik személyben íródott dalszöveget David megváltoztatta, hogy közvetlenebbé tegye, és saját magát helyezze a dal középpontjába. „Sting a társamként vesz részt a dalban. Tulajdonképpen elmondja, hogy legyek óvatos a sikerrel, hiszen neki már sok mindenben része volt. Figyelmeztet, hogy sose felejtsem el, ki vagyok.”

A nemzetközi elismerések és magasztaló kritikák mostanra életének részévé váltak, Craig igazi világsztárrá nőtte ki magát. Ugyan második lemezének sikere egyelőre elmarad a bemutatkozóétól, ennek ellenére biztosra vehetjük, hogy a következő években is bérelt helye lesz az élmezőnyben. (péjé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?