Ang Lee szerint a házasságban kell a hűség, nem a filmkészítésben

Tajpej |

<p>A házasságban kell hűségesnek lenni, nem a filmkészítésben - jelentette ki Ang Lee Oscar-díjas hollywoodi filmrendező, aki az Arany Ló-díjért versengő filmeket elbíráló zsűri elnökeként tartózkodik szülőföldjén, Tajvanon.<br />&nbsp;</p>

A rendező sok száz filmrajongó előtt arról beszélt kedd este Tajpejben, hogy nem szereti, ha valakinek kialakult véleménye van róla, meglehet azért, mert maga sem tudja, hova sorolja magát. Lee a 2007-ben készült Ellenséges vágyak című kínai nyelvű, második világháborús kémtörténetének vetítése után beszélgetett a közönséggel a jelenleg zajló filmfesztiválon.
   
"Miután befejezek egy filmet, már rohannék a következőhöz, aztán tovább" - mesélte. A magát számos filmes zsánerben kipróbáló rendező azzal magyarázta ezt a "menekülési" kényszert, hogy ő valójában a film valódi tanítványa. "Annyi téma van körülöttünk. Olyan ez, mint a városnézés. Miért mennénk mindig ugyanahhoz a látványossághoz? Miért ne látogatnánk meg egy másikat?" - tette fel a kérdést.
   
"Az embernek a házasságban kell hűnek maradnia, nem akkor, ha filmet készít" - mondta.
    Az 59 esztendős filmes az Értelem és érzelem című Jane Austen-feldolgozásért 1996-ban elnyerte a Berlinale Arany Medve-díját, a Brokeback Mountain - Túl a barátságon és a Pi élete című alkotásokért pedig Oscar-díjat kapott. Világszerte nagy sikert aratott Tigris és sárkány című harcművészeti filmje, és ő rendezte a Hulk című szuperhősfilmet is.
   
A közönségtalálkozón kifejtette: szerinte nem az a feladata, hogy a filmjeiben egy történetet ábrázoljon, hanem hogy érzelmeket provokáljon ki a közönségből. Színészeinek mindig elmondja - tette hozzá -, hogy nem ők a fontosak, és nem is a rendező, hanem a közönség, amely nem azért ül be a moziba, hogy a színészeket lássa, hanem azért, hogy magát lássa viszont.
   
Lee az 50. Golden Horse Awards zsűrijével szerdától tíz napon át tekinti meg a díjra nevezett tajvani, a kínai szárazföldről származó, szingapúri és hongkongi filmalkotásokat. A "tajvani Oscarként" emlegetett díjátadó ceremóniára, amelynek keretében 22 kategóriában hirdetnek győztest, november 23-án kerül sor Tajpejben.
   
A rendezőt és megszólalásait Tajvanra érkezése óta nagy figyelem övezi. A helyi média Lee-nek arról a keddi nyilatkozatáról is beszámolt, amelyben kijelentette, hogy a kínai filmpiac tíz éven belül túlszárnyalja a hollywoodi piacot.
  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?