Amerika megközelíthetetlen, elszigeteli magát

Úgy néz ki, igazuk lesz azoknak a zenekritikusoknak, akik azt jósolták, hogy a helyzet az idén sem javul, hiszen továbbra is tengerentúli előadók uralják az amerikai listák élmezőnyét, Anglia és más európai országok zenéje iránt Amerikában nincs kereslet.

Úgy néz ki, igazuk lesz azoknak a zenekritikusoknak, akik azt jósolták, hogy a helyzet az idén sem javul, hiszen továbbra is tengerentúli előadók uralják az amerikai listák élmezőnyét, Anglia és más európai országok zenéje iránt Amerikában nincs kereslet. Hiába Európa legmeghatározóbb zenei piaca az angol, a szigetország előadói teljesen kiszorultak a tengerentúli listákról. 2001-ben fordult elő először, hogy az első százban nem szerepelt senki Angliából. Tavaly picit javult a helyzet, elsősorban Craig Davidnek köszönhetően, aki 2000-ben megjelent első albumával nagyon szép sikereket ért el Amerikában is.

Most a Coldplay menti meg az angolok becsületét. Igaz, nagyobb slágere a tenegerentúlon még nem volt, viszont az A Rush of Blood to the Head című lemezével már több mint fél éve a nagylemezlista élvonalában tanyázik. Közben Amerika is kezdi elszigetelni magát, ami nem volt jellemző az előző években, az amerikai előadók, együttesek többsége az öreg kontinensen is ismertté vált. Manapság sok olyan csapat kerül az élvonalba, amelyeknek csupán a hírük jut el Európába, siker nálunk számukra nem terem. Ezek általában a tipikus amerikai rap és hip-hop zene képviselői.

A Billboard magazin százas kislemezlistáját és a nagylemezek összesítését is hetek óta az Eminem által felkarolt 50 Cent vezeti. A hírekkel ellentétben azonban nem Eminem volt az első, aki felfedezte a rapper tehetségét. A Run D.M.C. legendás tagja, a tavaly meggyilkolt Jam Master Jay 1996-ban segített neki, hogy lemezszerződéshez jusson. A dologból mégsem lett semmi, a felvett anyag egy éven keresztül a raktárban porosodott, kiadója, a Columbia nem volt elégedett a dalokkal, így boldogan bontották fel vele a szerződést. Ekkor 50 Cent magánakcióba fogott, felvett egy demót, amit New York bolhapiacain terjesztett, így került egy példány Eminemhez, aki egyből szerződtette saját kiadójához. Itt már nem lehetett hibázni. Első kislemezdala, a Wanksta felkerült az 8 Mile filmzenei albumára is, és a hip-hop rádiók azonnal felkarolták. Ezt követte a Get Rich or Die Tryin’ című nagylemez, és róla az első dal, az In Da Club.

A rapper pillanatok alatt belopta magát a zenészkollégák szívébe is. Mary J. Blige új stúdiólemeze, a Love and Life nyáron jelenik meg, amelyen az egyik dalt 50 Centtel közösen adja elő. Előzetesként az énekesnő weboldaláról már letölthető a Hooked, amelyben a rapper In Da Club című slágerének ritmusalapjaira énekel rá. Mary szóvivője azt nyilatkozta, hogy a Hooked csupán promóciós célokra készült, és nem szerepel majd az albumon.

A nagylemezlistára újonnan felkerült csapatok közül a környékünkön mindössze a Blackstreet neve lehet ismerős. A közelmúltban még arról szóltak a hírek, hogy a frontember, a New Jack Swing királyaként emlegetett Teddy Riley ellen csődeljárást indítottak. Az AP hírügynökség információi szerint Riley jelentős adótartozást halmozott fel, amelyeket nem tud befizetni. Mindez elég meglepő volt mivel, Teddy az egyik legfoglalkoztatottabb zenei szakember. A Blackstreet nevű zenekara milliós lemezeladást produkált, közben olyan nagynevű sztárokkal dolgozott együtt, mint Keith Sweat, Mary J. Blige, a Hi-Five, vagy éppen Michael Jackson, akinek HIStory című 1995-ös dupla albumának munkálataiban segédkezett.

A mostani időszak rendkívül izgalmas Lil’ Kim számára, mert most dől el, hogy hosszabb kihagyás után sikerül-e neki visszakerülnie a legnépszerűbbek közé. Bár új nagylemezének borítóján nagyon csábítóan, félmeztelenül, lehúzott sliccel pózol, a sikert azonban ez sem garantálja. Az alacsony hölgy új albuma, a La Bella Mafia előtt három éve jelent meg korongja. „Igen, nagyon ideges vagyok. A saját kiadómnál a saját embereimmel dolgoztam együtt, mégsem lehetek biztos abban, hogy pusztán a nevem és a közreműködők névsora elég ahhoz, hogy a lemezeladások a tervezett módon alakuljanak. Mindig beüthet valami váratlan, és minden apróságra oda kell figyelni” – nyilatkozta. Lehet, hogy igaza lesz? Lemeze ugyan az elmúlt héten az ötödik helyen kezdett, de máris visszacsúszott a tizenegyedikre. A hőn áhított sikerhez talán hozzásegíti majd a Timbaland által producelt The Jump Off című dal, amelyben a Lost Boyz slágeréből, a Jeeps, Lex Coups, Bimaz and Benz címűből használtak fel részletet. (péjé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?