„Álom” az Ekszpanzión

Terény. Ősi pogány rítusok mesterei, Shakespeare darabjának szerelmes levarázsolt figurái, a tűz manói és tündérei népesítik be ma és holnap a Balassagyarmat közelében fekvő Terényt, az Ekszpanzió Nemzetközi Kortárs Művészeti Fesztivál színhelyét.

Terény. Ősi pogány rítusok mesterei, Shakespeare darabjának szerelmes levarázsolt figurái, a tűz manói és tündérei népesítik be ma és holnap a Balassagyarmat közelében fekvő Terényt, az Ekszpanzió Nemzetközi Kortárs Művészeti Fesztivál színhelyét. A rendezvény idén az Álom „hívószavát” és a szentivánéj ünnepi alkalmát választotta kiindulópontnak. A magyarnándori kultúrházban ma 11 után a fesztivál nemrég elhunyt meghatározó alakja, a filozófus, esztéta Bohár András emléke előtt tisztelegnek a résztvevők. 16 óra után nyílik meg az Ekszpanzióhoz kötődő képzőművészek munkáit felvonultató kiállítás. Visszasejtesítés címmel közel 40, életkorban, hangvételében, világlátásában különböző költő és prózaíró szerzői estje következik. Zalán Tibor, Tőzsér Árpád, Szepesi Attila, Ladik Katalin, Hubay Miklós, Győrffy Ákos, Cselényi László, András Sándor és mások lesznek jelen a verbális álmodozó szeánszon. Este héttől kezdődik Környei Aliz énekmondó, a Terényi Hagyományőrzők, a Fiesta Színház, Bese Botond dudás, továbbá performerek közreműködésével a tűzugrás hagyományának felelevenítése. 22.30-kor két virtuóz zenész és zeneszerző, Binder Károly és Borbély Mihály Szentivánéji harangok c. kompozíciója idézi meg az ősi rítusokat. Holnap 10 órától az Akólban Heller Ágnes, Tőzsér Árpád és Varga Mária elmélkedik, a veretes gondolatokat a Kalahári trió alakítja zenévé. Álarcok címmel a monori performer, Dénes Imre játszik a tűzzel. A felhagyott kőfejtőnél Kovács István természet-akcióművész Oberon performansza gondolja újra a Szentivánéji álom témáját. Tőzsér Árpád szentivánéji álmával is megismerkedhetnek a résztvevők, Hubay Miklós az álomdramaturgiával foglalkozik, Konczek József Madách álomszíneivel, bakallár józsef vacsoradrámáját mutatja be, Csetneki Gábor pedig Izabella De la Desperáda c. akcióját. Egy gitáros (Szabó Sándor), egy ütős (Major Balázs) és egy klasszikus gitáros (Heidrich Roland) koncertje után Ladik Katalin költő, színésznő, performer Plótinosz álmát jeleníti meg a temetőben a Szent Iván-toronynál. A Szárnyak Színház A királynő üzenete című előadását játssza. Tíz órakor Harmadik Tűzgyújtás – mondókák, énekek, rigmusok hangzanak el. Pál Pista bácsi mesél és dudál, majd táncház a csillagos ég alatt a Valkó zenekarral a szigetnél. A társaság Cserhátszentivánéji meditációval fejezi be az álmokban, ösztönökben kószálást a Fenyves-kertben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?