Ahogy a világot változtatjuk

Pozsony |

<p>November 21. és 26. között rendezik meg az Egy világ (Jeden svet) nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál 14. évfolyamát. Az idei szemle témája a polgári kezdeményezés. Alcíme pedig: Ahogy a világot változtatjuk.</p>

A dokumentumfilm-fesztivált annak idején azzal a céllal indították útjára, hogy a nagyvilág konfliktusos eseményeire irányítsa a figyelmet, s felismertesse: a tőlünk távoli történések is érintenek bennünket valamilyen formában, s nem lehetünk közömbösek irántuk, mivelhogy egy világban élünk. Az idei évolyamban a hagyományos szekciók mellett újak is megjelennek. A Tudásjog elnevezésű blokk évről évre kevésbé ismert és sokkoló eseményekkel foglalkozó filmeket csoportosít. Az idei összeállítás révén egyebek között egy olyan női börtön falai mögé leshetünk be, ahol muzulmán nőket tartanak fogva. Megismerhetünk egy 12 éves orosz kisfiút, aki a nyári vakációt, több társával együtt, egy ifjúsági katonai táborban tölti. Továbbá szívszorongató észak-koreai menekültsorsok is feltárulnak előttünk: egy 21 éves fiatalember története, aki koncentrációs táborban született, s bár már szabadságban él, lelkéből nem tudja kitörölni a múltat. Az új szekciók közül a Nem kell félni a másságtól a xeno- és a homofóbiával, illetve a diszkriminációval foglalkozik. Két holland újságíró Kijevben az első ukrán melegfelvonuláson járt. Kétórás norvég–svéd dokumentum mutat be egy diáklányt, akinek sikerült megmenekülnie Anders Breivik tömeggyilkos támadásából. Egy további új szekció, a Miért a szegénység? Kínába vezet el olyan dokumentumfilmmel, amelyből arra derül fény, hogy a szegény sorból kivezető út a tanulás lehetne, ám a nagy presztízsű kínai állami egyetemekre csak a kiváltságosoknak sikerül bejutniuk. Az Egészséges életmód szekcióban egyebek között az alternatív étkezési trendeket bemutató filmek kaptak helyet. Holland film mutatja be egy 13 éves fiú és édesanyja kálváriáját, akik a nyers ételek fogyasztásának a hívei. Az anyát azonban emiatt a szülői gondoskodás elhanyagolásával vádolják. A szemlén együtt láthatja a közönség az Európai Parlament filmdíjára, a Lux-díjra jelölt mindhárom filmet. A fesztivál egyetlen versenyszekciójában idén is az új szlovák dokumentumfilmek méretnek meg, köztük a Cervanová-ügy és a Történelemóra. Ezúttal sem hiányzik a fesztivál programjából az ökoszekció, amelynek egyik dokumentuma az Andokba vezet el, ahol a globális felmelegedés következményeit kutatja. Az Egy világ filmjeiből későbbi időpontokban vidéken is rendeznek vetítéseket. A vidéki program még nem teljes, de Kassa, Léva, Nyitra és Rimaszombat már szerepel a helyszínek között. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?