Adott a szabadabb lélegzés lehetősége

Azt hihetnénk, az asztma valamiféle új jelenség. Szó sincs erről, a kifejezés már a régi görögöknél ismert volt mint a ziháló, lihegő levegővétel megjelölése. A fejlett ipari országokban fordul elő a leginkább, miközben a leggyakoribb krónikus betegségként jegyzik.

Azt hihetnénk, az asztma valamiféle új jelenség. Szó sincs erről, a kifejezés már a régi görögöknél ismert volt mint a ziháló, lihegő levegővétel megjelölése. A fejlett ipari országokban fordul elő a leginkább, miközben a leggyakoribb krónikus betegségként jegyzik. Nagy-Britanniában, Ausztráliában és Új-Zélandon minden harmadik gyerek asztmás, a világon 100-150 millióan.

– Az asztmások hosszú időn át nem tehettek mást, mint hogy megpróbálták ép bőrrel megúszni fulladásos rohamaikat. A hörgőtükör felfedezésének köszönhetően kiderült, hogy a tüneteket gyulladás okozza. Ennek megfelelően ma már a kezelés fő célja ennek a gyulladásnak a visszaszorítása, a tünetek megelőzése a korszerű gyulladáscsökkentők bevetésével – magyarázza Peter Pružinec allergológus, minisztériumi szakértő, s hangsúlyozza – ma az asztma nagyon jól kezelhető betegség. Viszont szükség van arra, hogy a páciens belássa, gyógyszerét akkor is alkalmaznia kell, amikor éppen nincsenek tünetei. És persze arra is: kiderüljön, hogy asztmában szenved. Ugyanis sok felnőtt ma sincs tisztában vele, mi okozza rendszeresen visszatérő fulladásos rohamait, és sok gyermekről sem sejtik, hogy ha a tornaórán liheg, gyorsan kimerül, akkor nem lusta, hanem beteg. Dušan Salát tüdőgyógyász, a Csorba-tói Helios Szanatórium osztályvezető főorvosa szerint az asztmát gyakran nem ismerik fel időben. A köhögős gyerekeket évente többször antibiotikummal, köptetővel és allergiaellenes szerekkel kezelik, pedig a visszatérő, rohamszerű köhögés nem az újabb és újabb fertőzés jele, hanem az asztmáé. Ennek bizonyítéka, hogy a néhány napon át alkalmazott hörgőtágító valóságos csodát tesz a kis beteggel, jelentősen javul életminősége. Legújabban inhalátorok segítségével célirányosan juttatjuk a gyógyszert a hörgőkbe, az AstraZeneca budezonid és formoterol hatóanyagú szere gyors és hosszantartó hatása miatt nagy előrelépést jelent az asztma gyógyításában. Miközben számtalan tanulmány bizonyítja, hogy a korszerű orvosságok költségkímélőek.

A szakértők szerint nagyon fontos, hogy az orvos merje kimondani a diagnózist, s (ál)kíméletből ne beszéljen hörghurutról. Minél hamarabb kezdődik meg ugyanis a beteg kezelése, annál nagyobb az esély arra, hogy tünetmentes marad, vagy felnőtt korára meggyógyul.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?