Abortuszbizottság elé került ő is

ss

Nem várt társadalmi vihart kavart a nyolcvanas évek Csehszlovákiájában a roma nők sterilizálása. Komoly morális kérdéseket vetett fel az ügy. Erről készíti legújabb filmjét Ivan Ostrochovský, az új szlovák filmes nemzedék egyik kiemelkedő rendezője.

Varga Anikó a Torontóban díjazott Eva Nová című játékfilmben nyújtott kiváló alakítása, vagyis 2015 óta reklámfilmekben és sorozatokban (1890, Nővérkék) szerepelt. Ostrochovský készülő alkotásában, a Forrásban ismét fontos szerepet kapott.

„Való igaz, a Nővérkék óta még meghallgatásokra sem hívtak el – mondja a kassai Thália Színház művésze. – El kellett telnie egy kis időnek, míg a rendezők emlékezetében elhalványul a sorozatbeli szerepem. A nézők ugyanis könnyen azonosítják a színészt a szerepével, a játékfilmrendezők pedig nem lelkesednek ezért. Az én esetemben hét évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy visszatérhessek a moziba. Szerencsére nem volt ez hét szűk esztendő, játszhattam eleget.”

Ostrochovský darázsfészekbe nyúlt a témával, Varga Anikó azonban nem roma nőt formál meg a filmben. Egy háromgyerekes családanya szerepét kapta, aki váratlanul teherbe esik, de a férjével közösen eldöntik, hogy a negyedik gyereket már nem tartják meg.

„Ritkán történik meg a színésszel, hogy casting nélkül kap meg egy szerepet. Ez most az én példám. Ostrochovský elhívott egy beszélgetésre, mutatott pár témába vágó képet, és beválasztott a filmjébe. Annyit mondott: mivel drámai a téma, helyenként szeretne könnyíteni rajta. Láttatja a rettegett abortuszbizottság működését, azon belül pedig azt is, hogy pénzzel jutalmazták azokat a roma nőket, akik elfogadták terhességük művi megszakítását.”

A Varga Anikó által megformált fiatalasszony a férjével közösen kieszelt, hamis történettel áll a bizottság elé.

„Megbeszéltük a rendezővel, hogy mi az, aminek mindenképpen el kell hangoznia a házaspár részéről. Ehhez tettem aztán hozzá a magamét, természetesen az ő beleegyezésével. Mivel a történet Dél-Szlovákia magyarok által lakott területén játszódik, azzal egészítettem ki a bizottságnak előadott monológomat, amit az emlékeimből szedtem elő. Hogy Gömörből már a gyerekkoromban is sokan jártak Egerbe, a Szépasszonyvölgyébe. Ezzel színesítettem a történetet. Hogy egy vállalati kirándulás során a nő a főnökével ott kerül intim viszonyba, ott esik teherbe, ezért döntenek úgy a férjével, hogy nem kell a gyerek. Ami természetesen hazugság a részükről, hiszen az asszony nem lépett félre. Ott, helyben, a bizottság előtt azonban ügyesen csűri-csavarja a történetet. Hogy a férje nélkül utazott Egerbe, cigányzene, tánc, Bikavér, Feri, a főnöke pedig nem tétovázott. De még ezen belül is árnyalom a dolgokat. Mondok olyanokat is, amit a férjemmel nem beszéltünk meg, ő is akkor hallja először. Így akarom még hitelesebbé tenni az otthon precízen felépített monológomat.”

A mellébeszélések, a bizottság tagjaitól kapott kérdésekre adott kitérő válaszok hallatán nemegyszer a férj is zavarba jön, akit a kiváló turócszentmártoni színész, Tomáš Mischura (Repedés, Út a lehetetlenbe, Fehér lovon fekete) alakít.

„Ostrochovský vizsgafilmjében nemzeti színházi kollégám, Robo Roth volt a partnerem annak idején – folytatja Varga Anikó. – Nagy szabadságot kaptunk a rendezőtől már akkor is. Bízott a kreativitásunkban, ami akkor még meglepő volt számunkra. Én még zavarban is voltam egy kicsit, mert több irányítást vártam tőle. Pályakezdőként nem tudtam még igazán kamera előtt dolgozni. Eszembe sem jutott, hogy én is ajánlhatok megoldásokat a rendezőnek. Kocsmárosnét játszottam, sört csapoltam, takarítottam, csüszköltem a WC-t, ahogy mi Gömörben mondjuk. Ma már nyitottan fogadom, ha formálhatok a szövegen. Itt most annyira felbátorodtam, hogy sok apró meglepetéssel szolgáltam a partneremnek is. Még magyarul is improvizáltam párszor, ami kimondottan tetszett a rendezőnek. Nem tartotta magát szigorúan ahhoz, amit előre eltervezett. Hozzáteszem, a forgatókönyv folyamatosan íródik, alakul, újabb és újabb részletekkel egészül ki. Ostrochovský olyan színészekkel dolgozik, akik által ő maga is inspirálódik. Kivételes helyzet ez, amelyet mindannyian értékelünk.”

Eddig három helyszínen forgatott a stáb. Mariánské Lázněban az abortuszbizottság előtt zajló jeleneteket vették fel, a Jeseníkben, egy hangulatos bálteremben az orvosoknak szervezett táncmulatságot, Pöstyénben pedig a cukrászdajelenetet, amely során Varga Anikó cukrásznőként csavart fagyival kedveskedik egy sereg roma gyereknek.

„A főorvosnőt Aňa Geislerová alakítja, az egyik orvost Mokos Attila, de játszik a filmben Bandor Éva, Dékány Nikolett és Czajlík József is. A legerősebb jeleneteim Tomáš Mischurával vannak, akivel azonnal közös hullámhosszra kerültünk. Nagyon vicces a kinézetünk, mivel Tomáško a mellemig ér. De minden idegszálával rám tapadt. A monológom alatt neki talán csak három mondata volt, mégis annyira éreztem a jelenlétét, hogy minden porcikájával velem van, figyel rám, hogy valósággal égetett az energiája. Beültünk a bizottság elé, megfogta a kezemet, de még civilben, amit aztán meg is hagytunk, hogy jelezzük, ez a két ember igazán szereti egymást. Kedves pillanat volt. Aprócska gesztus, amely megmutatta, hogy ők ketten mennyire összetartoznak. Nem tudom, hány napom van még hátra a forgatásból, de minden egyes percet boldogan töltök el egy ilyen történetben.”

A szerző a Vasárnap munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?