A záróhangversenyen a Szlovák Filharmonikusokat Nagy Zsolt vezényli

Pozsony. Tizenhat koncertet, köztük két szimfonikus hangversenyt kínál a Melos-Étos kortárs zenei fesztivál idei, kilencedik évfolyama.

Pozsony. Tizenhat koncertet, köztük két szimfonikus hangversenyt kínál a Melos-Étos kortárs zenei fesztivál idei, kilencedik évfolyama. A kétévenként jelentkező zenei seregszemlét 1991-ben hozták létre Roman Berger és Ilja Zeljenka zeneszerzők, valamint Alžbeta Rajterová muzikológus kezdeményezésére, azzal a szándékkal, hogy fórumot teremtsen a 20. századi avantgárd zeneirodalom klasszikusainak. A cél az volt, hogy olyan zeneművek is elhangozhassanak a pódiumon szlovák és cseh szerzők műhelyéből, amelyek korábban tiltólistán voltak, vagy csak kivételesen, ritkán szólaltathatták meg őket. A Melos-Étos kifejezés egyrészt a fesztiválnak azt az ambícióját szimbolizálja, hogy a legújabb zenei trendeket igyekszik prezentálni, másrészt a művészet etikai aspektusára is figyelmeztet.

A Melos-Étos minden évfolyamát valamely neves kortárs zeneszerző támogatta részvételével: eddig e nívós zenei esemény vendége volt többek között Ligeti György, Henryk Mikolaj Górecki, Dubravko Detoni, Steve Reich, Arvo Pärt, Zygmunt Krauze, Dieter Kaufmann. Az idei fesztivál vendége a világhírű grúz zeneszerző, Gija Kancseli. A 72 éves mester a tegnapi sajtótájékoztatón örömét fejezte ki, hogy ismét itt lehetett Pozsonyban, hiszen – miként kifejtette – az ő korában az ember azon is elgondolkozik, vajon viszontláthatja-e még azt a helyet, azt a várost, ahol barátai vannak. Sajnálatát fejezte ki azonban amiatt, hogy régi barátjával, Ilja Zeljenkával már nem találkozhatott. Az idei Melos-Étos egyébként a júliusban elhunyt szlovák mester előtt tiszteleg.

A mai, nyitó szimfonikus hangverseny is a két zenei nagyságot idézi olyan muzsikával, amelyet az elmúlás inspirált. Elhangzik Zeljenka oratóriuma, az Oswiecim, amely poétikus meditáció az emberi történelem sötét korszakáról. A mű partitúrája – mivel a múlt rendszer nem engedélyezte a megszólaltatását – sokáig feküdt fiókban. A ma este megszólaló Kancseli-muzsika „ábrándozás” egy barát elvesztésén: a zene hangjain megszólaló szomorúságot, fájdalmat és nyugtalanságot megbékélés zárja le. A koncert harmadik része Samuel Barber zenei „monodrámája”, amelyben az elbúcsúzás fájdalmát szólaltatja meg Carole Farley szoprán, a New York-i Metropolitan szólóénekese. Az est során a Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekarát és a Pozsonyi Énekegyüttest a legendás amerikai karnagy, José Serebrier vezényli.

A nagyszabású zenei esemény záróakkordja is szimfonikus hangverseny lesz, a Melos-Étos visszatérő vendége, Nagy Zsolt dirigálásával. Ezen a koncerten a Szlovák Filharmonikusok előadásában három zenemű hangzik el. A közönség hallhatja majd az avantgárd zene egyik úttörője, Edgard Varese ritkán előadott Amériques című művének 1922-es évi áltozatát. Az Amériques saját korában nem mindennapi hangzásával sokkolta a hallgatóságot – 126 tagú zenekar szólaltatta meg. A tegnapi sajtótájékoztatón Ivan Marton, a Fesztiválbizottság elnöke örömét fejezte ki, hogy a Szlovák Filharmonikusokat sikerült kiegészíteni, így a Melos-Étos kínálatába besorolni ezt a darabot. Ezenkívül Roman Berger legújabb zenekari műve, valamint a hosszabb ideje Franciaországban élő Eötvös Péter zeroPoints című alkotása is felcsendül az esten. Eötvös Péter egyebek között több filmzene szerzője. Makk Károly Macskajáték, Sára Sándor Tüske a köröm alatt vagy Elek Judit Tutajosok című opusában is közre?működött zeneszerzőként.

A Melos-Étosról természetesen nem hiányozhat az instrumentális zene világhírű magyar, Kossuth-díjas mestere, Ligeti György sem: más-más estén Kamarakoncertjét a Melos Ethos Ensemble, Métamorphoses nocturnes (1. vonósnégyes) című munkáját pedig a Zwiebel kvartett szólaltatja meg. A zenei biennálét ezúttal is kiegészítik az ütősök. A hagyományt, amelyet a magyar Amadinda ütőegyüttes pozsonyi koncertje is erősített, idén a francia Les Percussions de Strasbourg viszi tovább – hat zenész, akik együtt több mint négyszáz hangszeren játszanak.

A kortárs zenei ünnepet több kísérőprogram is kiegészíti.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?