A világ Thor Tamás fotószemével

A Szőrös Kő irodalmi, művészeti, kritikai folyóirat 4. számát Thor Tamás (alias Samot Roht) fotói díszítik. A portrék születésének kulisszatitkait, a művész világlátását, terveit Jitka Rožňová interjúja fedi fel előttünk.

A Szőrös Kő irodalmi, művészeti, kritikai folyóirat 4. számát Thor Tamás (alias Samot Roht) fotói díszítik. A portrék születésének kulisszatitkait, a művész világlátását, terveit Jitka Rožňová interjúja fedi fel előttünk.

A szépirodalmi rész Kulcsár Ferenc verseivel indul, aki túlnyomórészt életrajzi ihletésű, humorral is jócskán fűszerezett, mesterien pergő és sajátos költői fordulatokban gazdag verseit ajánlja a lap olvasóinak. Horváth Erika tolmácsolásában az idei irodalmi Nobel-díjas osztrák Elfriede Jelinek életpályájával és a társadalom orrára nyomott jókora fricskaként jellemezhető novellájával ismerkedhetünk meg. Érdekfeszítő kortárs témát dolgoznak fel két szlovák szerző, Pavol Rankov és Jana Juráňová prózái is. Ardamica Zorán verse a visszásnak tartott jelenségekről szól éles iróniával. Alkotói magányban született gondolatait osztja meg az olvasóval versei útján Öllős Edit.

A „Startvonal” rovatban ezúttal hét fiatal szólal meg: Haris Éva, Baranyovics Borisz, Chrobacsinszky Eszter, Bálint László versekkel, Emm Zirig Árpád, Gubo Sándor, Domonkos István novellákkal jelentkezik. Érdekességként megjegyezhetjük, hogy közülük hárman tehetséges pozsonyi magyar gimnazisták.

A „Min dolgozol most?” rovatban Czajlik Józseffel beszélget Zselinszky Miroslav az őszi színházi évadról és budapesti rendezői munkájáról.

A „Kő kövön” rovat Kelemen Zoltán tanulmányát közli Az utazás mint metafora két amerikai regényben címmel, melyben Edgar Allan Poe és Howard Philips Lovecraft munkáit veti össze. Ardamica Zorán a Start-sorozatban tavaly debütált Haraszti Ágnes egyes poétikai eljárásairól értekezik. A fiatal szlovák irodalomtörténész, Jana Pácalová Alma a fájától – Gondolatok a kritika szerepéről két kötet tükrében címmel Svetlana Žuchová és Ivan Žucha írói stílusát veti öszsze. Csizmadia Gabriella a Művészetek Völgyében tett nyári barangolásáról számol be írásában. Ardamica Zorán esszéjében pedig a nemzetiség csótánya kifejezést mint létfelismerést járja körül.

A lapszám új könyvek bemutatásával zárul. (hrr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?