Kultúra

A vérrel telt valóság

Kulcsregény. Vallomás. Provokáció. Rejtély, amely megfejtésre vár. Testamentum. Beavatás. A valóság megismerésének krónikája. Pasolini utolsó, befejezetlen műve ez. Olaj a címe. Olaszul: Petrolio.
Szabó G. László

2016. február 15. 18:40

Pier Paolo Pasolini válogatott munkái című sorozatának (Amado mio, Tisztátalan cselekedet, Utcakölykök, Forgatókönyvek – Mamma Róma, Máté evangéliuma, Médeia – Korom vallomása) ötödik köteteként nemrég jelentette meg a pozsonyi Kalligram. „Ilyen könyveket már nem írnak – állítja Emanuele Trevi, az olasz irodalom és művészetkritika jeles alakja. – Mintha nemcsak egy másik korból, hanem egy másik dimenzióból jött volna elő a regény.” A monstrum, amelyet szerzője ötvenévesen, 1972 tavaszán-nyarán kezdett el írni, s vázlatos cselekményét röpke egy óra alatt papírra vetette.
 
Pasolini szándéka szerint ez lett volna a Nagy Mű, amelyben mindent a világ elé akart tárni, amit az olasz társadalomról, annak sokszínűségéről, az olasz kultúráról és kora viszszásságairól tudott. „Nem realista nagyregény, nem Emberi színjáték volt a terv, hanem egy erősen személyes, az olvasó és az író közötti távolságot áthidalni kívánó szöveg, nem tükör akar lenni, hanem mikrofon – vélekedik Puskás István, a sorozat szerkesztője. – De nem akart, nem tudott az Isteni színjátékhoz hasonlatos nagy építmény sem lenni, sokkal inkább különféle nyelvek, stílusok, műfajok és epizódok alkotta labirintus: épp olyan bonyolult, összetett és kaotikus, mint a huszadik századi ember világa.”
A Nagy Mű teljes egészében nem készült, nem készülhetett el. Pasolini váratlan halála nem engedte, hogy végigíródjon. A vállalkozás mindörökre befejezetlen maradt. A világ kusza hálózatának képe azonban így még kontrasztosabb.
 
A meglévő fejezetekben Pasolini nemcsak a hatvanas-hetvenes évek olaszországi politikai és gazdasági ügyeit leplezi le, a saját életébe is betekintést ad, sőt halálának szörnyű körülményeit is mintha előre látná. Okkal merülhet fel az olvasóban az a gondolat is, hogy Pasolini tragikus halála és a készülő regény között valamiféle kapcsolat lehet, hogy valakik valami miatt nem akarták, hogy ez a könyv megszülessen.
 
„Az Olaj a háború utáni olasz történelem egyik legfontosabb, legelevenebb rejtélyének, Pier Paolo Pasolini máig tisztázatlan halálának részét képezi – állapítja meg az Utószóban Puskás István, a kötet remek fordítója. Majd hozzáteszi: – Tudjuk jól, a skandalum, a borzalom sajnálatos módon jót tesz egy személy ismertségének, a tragikus halál pedig nagyban hozzájárul a kultusz kialakulásához és annak továbbéléséhez, s mint megannyi más esetben, Pasolini kapcsán is az történik, hogy a borzongás segíti életben tartani, a feledéstől megóvni magát az életművet.”
 
Az Olaj Pasolini életművének utolsó darabja. „Ez egy regény, de nem úgy van megírva, mint egy igazi regény – közli jó barátjának, Alberto Moraviának írott levelében Pasolini –, nyelve inkább esszényelv, amilyet egyes újságcikkek írásakor szoktak használni, recenziókhoz, magánlevelekben vagy a költészetben is.” Két Carlo a hőse a történetnek. Carlo Valetti mérnök és a „mása”, a „második” Carlo, aki Karl. Kellemes, sőt megszokott helyzet ez a megkettőződés. Más életet él a mérnök, és egészen mást a duplikátuma. „Második” Carlo ugyanis nővé változik, és azonnal megtesz mindent, hogy megélhesse, megtapasztalhassa női állapotát. Olaszországi megjelenésének évében, 1992-ben az Olaj ezzel a fejezettel keltett óriási botrányt. A Mező a Casilinán című fejezettel, amelyben a „nő” húsz fiút vesz magának, hogy átadhassa testét egy szakrális, vadul lüktető éjszakának, amelyben végig a „megadás”, az alávetettség extázisában ég. Emanuele Trevi szerint a regénynek ez a néhány lapja az olasz próza remeke. És valóban. Ahogy a mezőt, a félreeső, üres területet láttatja, ahogy a nyári füvek bódító illatát érezteti, az valóban maga az univerzum. Harminchat oldalon egy Pasolini-filmbe illő éjszaka története, egy olyan éjszakáé, amelyen összeér a föld és az ég, az ünnep és a gyász, a pokoli és az isteni, a szentség és az „egyedüli valóság”.
 
Egyetlen kötetet ígér még a Kalligram Pasolini-sorozata. A Forgatókönyvek II.-t. A Dekameron, a Canterbury mesék, Az Ezeregyéjszaka virága szövegét. Az Olajat ígéreten felül kaptuk. Molto grazie.
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
adóhivatal

Milliárdokat veszítünk az adócsalók miatt

NAKA

Anyagyilkosságot akadályozott meg Köbölkúton a NAKA

Marco Rossi

Felejthetetlen nappalok, álmatlan éjszakák

szlovákok

A kishitűség diadala

galeria

Galéria: Te hallottad gyerekkorodban ezeket a tévhiteket? Vajon mennyiben igazak?

vatikan

Pókember látogatta meg Ferenc pápát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.