A véletlennek köszönheti sikerét egy visszhangtalan regény

Alison Waines első regénye, a Girl on the Train 2013-ban jelent meg, különösebb visszhang nélkül.

Alison Waines első regénye, a Girl on the Train 2013-ban jelent meg, különösebb visszhang nélkül. Két évvel később azonban a szerző hirtelen arra lett figyelmes, hogy a regény e-book változatának eladásai az egekbe szöktek.

Kiderült, hogy 30 ezer vásárló valószínűleg figyelmetlenségből vet-te meg a könyvet, valójában a The Girl on the Train című krimit keresték, amelyet Paula Hawkins írt. És mivel nagyon kevés reklamáció érkezett az Amazon.com-hoz, a többség való-színűleg úgy olvasta végig a 400 oldalas krimit, hogy észre sem vette a tévedést. Lehet, hogy ők jártak jól, a visszhangtalan könyv ugyanis sokak szerint jobb, mint a neves lapok által egekig magasztalt Hawkins-mű.

A The Girl on the Train (magyarul A lány a vonaton címmel jelent meg) meteoritként csapódott be az angolszász piacra. Nagy-Britanniában a megjelenést követő három hónap alatt csaknem kétmillió példányt adtak el belőle, többet, mint a bestsellerlistán utána következő nyolc műből összesen. Amerikában is vitték, mint a cukrot, tizenhárom héten át vezette a New York Times eladási listáját, Dan Brown sikerkönyve, a Da Vinci-kód se fogyott ilyen jól.

Paula Hawkins thrillerének főhőse Rachel, akinek az élete romokban hever, munkahelyéről kirúgták, férje elhagyta. Alkoholizmusa, depressziója miatt egyre inkább elveszíti a kapcsolatát a valósággal. A látszatot fenntartandó azért naponta bejár vonattal Londonba, mintha munkába menne. A szerelvény mindig ugyanannál a fénysorompónál várakozik. A nő nemcsak egykori otthonát látja ilyenkor (ahol volt férje már új családjával él), hanem egy másik ház ablakán is be-beleshet, amelynek lakói látszólag tökéletes párt alkotnak. Rachel sóvárogva nézi boldogságukat, szinte már családtagként tekint a párra – egészen addig a napig, amíg meg nem lát valamit a vonatból.

A thrillerre már Hollywood is lecsapott: film készül belőle Emily Blunt főszereplésével. Emiatt is sokat cikkeztek róla, és mindenütt szerepelt a fent vázolt alaphelyzet. Ennek ellenére csak néhány megtévedt könyvvásárló panaszkodott amiatt, hogy egészen más történetet kapott a pénzéért.

A Hawkinshoz hasonlóan elsőkönyves Alison Waines kevesebbet vállalt, mint bestsellerszerzővé avanzsált kolléganője, ám azt a keveset korrekt módon teljesítette. Az ő története egy vonaton kezdődik, amelyről egy lány leugrik. Ugyanazon a járaton utazik egy újságírónő, akinek a férje szintén ily módon lett öngyilkos. Több zavaró tényező tűnik fel neki, gyilkosságot sejt, nyomozni kezd. A történetmesélés lineáris, az olvasó fokozatosan ismeri meg a szereplők előéletét, esetleges motivációit. Hawkins bestsellerében három szereplő szemszögéből ismerjük meg az eseményeket, ők boncolgatják az érzéseiket. Néhány kritikus szerint azonban a karaktereknek nincs önálló, jól elkülöníthető hangjuk, egyéniségük. Ha a fejezetek elején nem jelezné a szerző, hogy épp ki monologizál, az olvasó akár össze is keverhetné őket.

Alison Waines bevallotta, még soha nem keresett annyit, mint idén, a tévedésből megrendelt könyveknek köszönhetően. Hasonló dolog történt egyébként Stephen King Joyland című kötetével is, amely e-book formában csak később jelent meg. Amikor az első előjegyzések befutottak, csak Emily Schultz Joyland című könyve volt kapható ilyen formában. A hölgy nem is rejtette véka alá, hogy mennyire örül a történteknek, sőt, egy blogot is elindított Hogyan költöttem el Stephen King pénzét címmel. (juk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?