A tolmács a szlovák Oscar-jelölt

A Szlovák Filmakadémia Martin Šulík A tolmács című alkotását nevezte Oscar-díjra az idegen nyelvű filmek kategóriájában.Pozsony. Az Akadémia 12 mozgókép közül választotta ki A tolmácsot – esélyes volt még egyebek mellett a Dubček (r. Laco Halama), a Bizalmas ellenség (r. Karel Janák), a Mečiar (r.

A Szlovák Filmakadémia Martin Šulík A tolmács című alkotását nevezte Oscar-díjra az idegen nyelvű filmek kategóriájában.

Pozsony. Az Akadémia 12 mozgókép közül választotta ki A tolmácsot – esélyes volt még egyebek mellett a Dubček (r. Laco Halama), a Bizalmas ellenség (r. Karel Janák), a Mečiar (r. Tereza Nvotová) és a Válek (r. Patrik Lančarič).

Šulík izgalmas road movie-jában egy 80 éves, tolmácsként dolgozó pozsonyi férfi, Ali Ungár (Jiří Menzel) Bécsben keresi zsidó szülei egykori gyilkosát. Becsönget a néhai SS-tiszt lakására, de ott csak annak fiát (Peter Simonischek) találja. A férfi elhatárolja magát apja bűneitől, mégis társként szegődik Ali Ungárhoz, hogy együtt járják be ugyanazt az utat, amelyet sorstársaikkal együtt a tragikus sorsú szülők tettek meg a zsidóüldözés idején. Egykori szemtanúkat keresnek, és vallomásaik alapján az igazságot szeretnék feltárni. Kalandos útjukon szembesülnek a mai szlovákiai valósággal és azzal is, hogy miként viszonyul a második világháborús múlthoz a ma embere.

A tolmács világpremierjét februárban a Berlinalén tartották, a napokban San Franciscóban, a zsidó filmek fesztiválján pedig elnyerte a filmkritikusok díját. Martin Šulík filmjét nemcsak az Oscar-megmérettetésre, hanem az Európai Filmdíjra is nevezte a Szlovák Filmakadémia. A filmet idehaza 16 ezren látták már, és a forgalmazó a nevezés apropóján újra műsorra tűzi a mozikban. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?