A tökös, a török, az őr meg a nő

Gondolom, egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy Louis de Funes vagy Pierre Richard „bolondos” komédiáit nemcsak a franciák, hanem az egész világ mozi- és tévénézői szeretik. Sajnos A tökös, a török, az őr meg a nő (Le Boulet) című francia–angol komédiáról nem mondható el ugyanez.

Gondolom, egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy Louis de Funes vagy Pierre Richard „bolondos” komédiáit nemcsak a franciák, hanem az egész világ mozi- és tévénézői szeretik. Sajnos A tökös, a török, az őr meg a nő (Le Boulet) című francia–angol komédiáról nem mondható el ugyanez. De nézzük, mivel állt elő ezúttal Matt Alexander forgatókönyvíró és a rendezők, Alain Berbérian meg Fréderic Forestier.

A keményfiú Moltés (Gérard Lanvin) egy hónappal a büntetés letelte előtt meglép a börtönből, hogy felvegye a tizenötmilliót érő főnyereményt. A szelvényt Moltés pipogya fegyőre, Francis Reggio (Benoit Poelvoorde) adta fel. Őt egykettőre felkutatja főhősünk, de kiderül, hogy a nyertes szelvényt egészen véletlenül Reggio felesége, Pauline (Rossy de Palma) vitte magával. Pauline már torkig volt a tehetetlen férjével, és inkább lelépett a Párizs-Dakar rallye versenyzőit ápolni. Moltésnek magával kell vinnie Afrikába Reggiót is, mert csak így találhatja meg Pauline-t és a szelvényt. Állandóan a sarkukban vannak azonban a rendőrök, s hogy még érdekesebb legyen a sztori, követi őket egy bizonyos Török (José Garcia) is, akinek elszámolnivalója van Moltés-szel. Megkezdődik hát a hajsza a tizenötmillió után, amelyet mindenki meg akar kaparintani...

A tökös, a török, az őr meg a nő a már klasszikusnak számító francia komédiákra épül, ezúttal is egy furcsa páros a főszereplő. A bambább és ügyetlenebb a sok-sok kellemetlenség és bizarr helyzet okozója, míg a kettős másik tagja igazi dörzsölt fickó, aki csupán kényszerűségből viseli el idétlen, de jóakaratú társát. Gérard Lanvin és Benoit Poelvoorde színészek valóban igyekeznek. Minden tőlük telhetőt megtesznek, az új páros azonban, sajnos, egy napon sem említhető a régebbi francia vígjátékok kettőseivel. Igazából persze nem is velük van baj, hanem a kiaknázatlan lehetőségekkel, üresjáratokkal. Sokkal több poént, eredeti ötletet, dinamikát várnánk, egyszóval: a film a címéhez illően „tökösebb” lehetett volna. A már-már abszurditásba hajló néhány perces jelenetek viszont, mint például a Török sajátos fekvőtámaszai vagy Rossy de Palma, Pedro Almodóvar kedvenc színésznőjének a játéka, igazán szórakoztatóak, csak éppen kevés van belőlük.

Fölöttébb kár, hogy Matt Alexander forgatókönyvíró és a rendezők nem végeztek tökéletes munkát. ĺgy aztán szinte biztosra vehető, hogy A tökös, a török, az őr meg a nő története nem lesz fergeteges siker...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?