A Talamon-díj jelöltjei

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága a 2006-ban alapított Talamon Alfonz- díjat idén is kiosztja az arra legérdemesebbnek tartott szlovákiai magyar prózaírónak. Első alkalommal, a fiatalon elhunyt író halálának 10.

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága a 2006-ban alapított Talamon Alfonz- díjat idén is kiosztja az arra legérdemesebbnek tartott szlovákiai magyar prózaírónak. Első alkalommal, a fiatalon elhunyt író halálának 10. évfordulóján Grendel Lajos Kossuth-díjas írónak ítélték oda, majd a következő évben a tornaljai Kovács Magda kapta az elismerést.

A Szlovákiai Magyar Írók Társaságának választmánya idén módosította a díjkiosztás szabályzatát és a díjkiosztó ünnepség forgatókönyvét. Ennek értelmében, első körben, április 24-én a Társaság jelöltjeiből három személyt jelölt az írói munkásságának elismeréseként erre a díjra, majd a második körben május 23-án dönt arról, hogy a jelöltek közül ki kapja meg a Talamon-díjat. A titkos szavazás eredményével május 30-án, a díjátadó ünnepségen ismerkedhetünk meg. Éppen ezért mind a három jelölt meghívást kap ezen ünnepségre, és neves színművészek tolmácsolásában hallható lesz egy-egy írásuk.

A három jelölt Duba Gyula, György Norbert és Szalay Zoltán.

Duba Gyula, a szlovákiai magyar próza kiemelkedő egyénisége Hontfüzesgyarmaton született 1930-ban. Felsőfokú tanulmányait a pozsonyi Műszaki Főiskolán végezte. 1959–68-ig a Hét szerkesztője volt, majd ezt követően 1983-ig az Irodalmi Szemle főszerkesztői posztját töltötte be. 1983-tól 89-ig a Madách Kiadó irodalmi vezetője. Eddig negyven kötete jelent meg. Munkásságát számos elismerés övezi. 1967-, 1970-, 1975- és 1982-ben Madách Imre-díjjal, 1972-ben a Szlovák Írók Szövetségének nemzetiségi díjával, 1990-ben a Magyar Köztársaság Csillagrendjével, 1994-ben a Szlovákiai Írószervezetek Szövetségének Díjával, 2001-ben Posonium-Életmű díjjal, 2002-ben Szabó Zoltán-díjjal és 2004-ben József Attila-díjjal jutalmazták. 1983-ban megkapta az Érdemes művész kitüntetést.

György Norbert 1972-ben született Losoncon. Tanulmányait a gépészeti szakközépiskolában végezte Füleken. Eddig egy kötete jelent meg a Nap Kiadónál 2004-ben Klára címmel, de állandó jelleggel jelen van írásaival a sajtóban. Novellájával bekerült a 2005-ös Vámbéry Antológiába és a Szlovákiai magyar szép próza 2006 című antológia válogatásába. Érdemeit 2005-ben Madách-nívódíjjal jutalmazták.

Szalay Zoltán Dunaszerdahelyen született 1985-ben. Jelenleg jogot tanul Pozsonyban a Comenius Egyetemen. Két könyve jelent meg a Madách-Posonium Könyvkiadónál, az első 2006-ban Ártatlanság címmel, ezt követte 2007-ben a Nyelvjárás című regénye. Írásait közölték Az év novellái 2005, a Szlovákiai magyar szép próza 2006 és a Szlovákiai magyar szép irodalom 2007 címet viselő antológiákban. Rendszeresen publikál az Irodalmi Szemlében, a Szőrös Kő folyóiratban, a Kalligramban, a Magyar Naplóban, a Szépirodalmi Figyelőben és a Vár Ucca Műhely című lapokban. 2007-ben Posonium Elsőkötetes Szerzői Díjban részesült. (szmít)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?