A talajve sztés regénye

Harmincas éveiket taposó értelmiségi fiatalemberek, entellektüelek Győry Attila legújabb regényének szereplői. A három barát – Simon, Mirko és Rehák Leó – lelki, de legfőképp testi függőségüknek, szenvedélyeiknek kiszolgáltatott rabjai, eszközei. A regényvilág színhelye Pozsony.

Harmincas éveiket taposó értelmiségi fiatalemberek, entellektüelek Győry Attila legújabb regényének szereplői. A három barát – Simon, Mirko és Rehák Leó – lelki, de legfőképp testi függőségüknek, szenvedélyeiknek kiszolgáltatott rabjai, eszközei. A regényvilág színhelye Pozsony. Maga a város nem éppen szívderítő miliője – gyárak bűze, betondzsungelek sivársága, a nyomasztólag ható városi forgatag – előrevetíti a vakvágányra került embersorsok tragikumát. A három férfi szereplő a művészélet válságát éli meg: Simon a regényíróét, Rehák az aktfotósét. Úgy tűnik, a szerb származású kávéház-tulajdonosnak, Mirkónak sikerült látszólag maga körül biztos egzisztenciát teremtenie, de neki is nagyobb vigaszt nyújt a meggyújtott spangli kába mámora, mint létének esetleges örömei. A testi örömöket, a joint élvezetét, az anyagi sikereket hajhászó értelmiségiek fékevesztett világa ez. Még a tartósnak hitt barátság is megbomlik, miután kiderül, hogy Simon barátja feleségének szeretője lesz. Veszedelmes viszonyok alakulnak ki közöttük ebben a kiúttalanságban, benne a tarotkártya hat lapjának jövendőmondó, a sors végzetét meghatározó üzenetével.

Az érzelmi konfliktusok megoldódni látszanak, mikor Simon újra írni kezd, s közben azt is megtudja, élettársa nem a Kanári-szigetekre, hanem a Tátrába utazott el tőle megpihenni, mikor Barbarának kiteszi a szűrét lakásából, mikor mindent bevall, beismerő vallomást tesz barátainak tévelygéseiről, bűneiről.

Az utolsó fejezet egy váróterembe röpíti az olvasót. Különös huszadik század eleji hangulata van a környezetnek a léghajókkal, zeppelinekkel; az álomkereskedők világa ez, melyből a tarot XIII-asához (Le Morte) vezet az út, legalábbis taxival Rehákék lakásába, Barbarához.

Egy biztos: minden kerékkutya a végzete felé, az autókerék alá rohan. Csak idő kérdése, mikor gyúrják el végleg. S vajon hányan rohannak céltalanul a vakvégzetükbe szoknyabolond Simonként, munkamániás Rehákként, a drog kábulatát kereső Mirkóként?

Nem szeretnék semmiféle erkölcsi tanulságot levonni, eszmei mondanivalót konstruálni Győry regényéből. Ehelyett inkább ajánlom mindazon olvasóknak, kik élvezetes, fordulatban és cselekményben gazdag prózára vágynak. Akik Győry stílusát még nem ismerik, nem kell, hogy berzenkedjenek az obszcén kifejezések miatt, mivel szabadszájúságának megvan a maga irodalmi, affinitásbeli funkciója. A prózai elbeszéléseinek s regényeinek világát ismerő olvasóknak különösképp nem kell felhívnom a figyelmét a Kerékkutyára. Ők a Győrytől megszokott, jellegzetes, s talán „ütősebb” kötetet olvashatnak el egy szuszra.

(Győry Attila: Kerékkutya, Kalligram–Ister, 2002)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?