Kultúra

A SZMÍT feladatai és a különvélemény

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMÍT) szombati tisztújító közgyűlésén kilépett a szervezetből Beke Zsolt irodalomkritikus, szerkesztő, miután a jelen levő tagok leszavazták az egyik határozati javaslatát.
author
Lakatos Krisztina

2015. november 24. 20:10

Beke egy nyilatkozatot szeretett volna elfogadtatni a következő szöveggel: „A Szlovákiai Magyar Írók Társasága mint a szlovákiai magyar írók, irodalomtudósok, művészettörténészek, műkritikusok, műfordítók, a szlovákiai magyar írásbeliség képviselőinek érdekképviselete tiltakozik az ellen, hogy a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala mellett működő, az írott kultúrát érintő pályázatokat elbíráló bizottságban nincs szlovákiai magyar író, irodalomtudós, művészettörténész, műkritikus, műfordító, s ezzel sérül a szakmaiság követelménye. A SZMÍT Közgyűlése mint a Társaság legfelsőbb szerve kéri a Kormányhivatalt, hogy tegyen meg mindent a bizottság összetételének megváltoztatásáért, a szakmaiság helyreállításáért.”
 
„Több kifogásomat is megfogalmaztam a közelmúltban, illetve felhoztam a közgyűlésen a SZMÍT tevékenységével kapcsolatban. Az első az álszakmai munka, az érdekvédelem elmaradása. Aztán itt van a társaság etikai ellehetetlenülése, a furcsa összefonódások, például hogy a Hodossy Gyula által vezetett társaságok ugyanarra a székhelyre vannak bejegyezve, mint az a könyvelőcég, amelynek a tulajdonosa a kormányhivatal írott kultúra bizottságának az elnöke. A közgyűlésen elhangzott az a javaslat is – nem tőlem származott –, hogy a szervezet a magyarországi helyzetre reagálva álljon ki a Nemzeti Kulturális Alap függetlensége mellett, de a közgyűlés ezt sem fogadta el. Nem szerettem volna tovább egy ilyen zavaros érdekekkel összefűzött társaság tagja lenni” – fejtette ki az álláspontját Beke Zsolt.
 
A felmerült nézetkülönbségekkel kapcsolatban megkérdeztük Hodossy Gyulát, a SZMÍT elnökét, aki 2003 óta tölti be ezt a tisztséget, s akit a hétvégén ellenjelölt nélkül választott újra a társaság. Hodossy úgy látja, az ellentétek alapvetően a SZMÍT feladatának a különböző értelmezéseiből fakadnak. „A közgyűlés elfogadta Zsoltnak azt a javaslatát, hogy az új választmány tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a jövőben legyen képviselőnk a kormányhivatal ajánlattevő bizottságában. Amivel nem értettünk egyet, az a nyilatkozat szövege. Ehhez hozzá kell tennem, hogy volt tagunk a bizottságban, ő viszont lemondott, tehát a mai helyzetről nem a kormányhivatal tehet – magyarázta a SZMÍT elnöke. – A Szlovákiai Magyar Írók Társasága szakmai társulás, amelynek az az elsődleges feladata, hogy mindent megtegyen a tagjaiért, és az itt született irodalmi értékeket eljuttassa az olvasókhoz. Elsősorban magunkkal kell foglalkoznunk. Mondok egy példát: amikor a kiadók nem kapták meg a tevékenységükhöz az állami támogatást, felmerült a tiltakozás kérdése. A SZMÍT választmánya akkor azzal utasította el az indítványt, hogy: »A társaság megkapta a pénzt? Igen. Akkor ez a kiadók dolga és nem a miénk.« Nem ez a dolgunk.”
 
A szombati közgyűlésig a SZMÍT-nek 110 tagja volt, azóta ez a szám eggyel csökkent. A 2012-es tisztújítás óta nyolcan léptek ki a szervezetből, köztük például Csehy Zoltán költő, műfordító is. Megkeresésünkre elmondta, miért érezte lehetetlennek, hogy továbbra is a társaság tagja maradjon: „Konkrétan Zirig Árpád antiszemita verse és az egész társaság ideológiai átorientálódása miatt léptem ki. A vers egyébként a SZMÍT éves antológiájában jelent meg, azóta nem is engedélyeztem, hogy szövegem jelenjen meg a Szlovákiai magyar szép irodalom című kötetben. Másrészt a despotikus önkényuralmi rendszer is zavart: önhatalmúlag leváltották az Opus főszerkesztőjét, a vezetőség nem volt hajlandó semmilyen kritikára érdemben válaszolni. Harmadrészt: a SZMÍT csupa olyan szervezettel – az MMA-val, Fekete Györggyel, az Írószövetséggel, vagyis Esterházy Péter kifejezésével élve a „pecsenyekacsa” irodalommal – paktált le, amellyel többen nem akarunk közösséget vállalni, azokkal pedig nem működött együtt, amelyekkel mi szerettünk volna (pl. Szépírók Társasága). De ez így van rendjén: nem egyezik az ízlésünk, se a világképünk, minek erőltetni.”
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
matovič k

Kiderül, Matovič marad-e a pénzügyminiszter

matovič k

Matovič: Bármelyik nő alkalmasabb lenne az elnöki posztra, mint Čaputová

Orbán Viktor k

Keményebb szankciókat követelnek Magyarországgal szemben a szlovák EP-képviselők

c

Lekapcsolt lámpák és kemencék – Európa készülődik a téli energiaválságra

csehország tüntetés k

Tízezrek követelték a kormány lemondását több cseh nagyvárosban

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.