A szállító

Már a Yamakasin és a Taxi második részén is érezhető volt, hogy a jobb napokat is látott francia rendező, Luc Besson forgatókönyvírói és produceri minőségében kezdi elveszteni humorát, és a csavaros történetek iránti vonzalma is apadóban.

# Már a Yamakasin és a Taxi második részén is érezhető volt, hogy a jobb napokat is látott francia rendező, Luc Besson forgatókönyvírói és produceri minőségében kezdi elveszteni humorát, és a csavaros történetek iránti vonzalma is apadóban. A korai Besson-munkák e jellegzetes összetevőinek pótlására a filmes polihisztor mind nagyobb rokonszenvvel fordult az erőteljes akciójelenetek terítése felé, ami pénzügyi értelemben ugyan szépen hozott a konyhára, mégis elerőtlenítette produkcióit.

A szállító a fenti trend reprezentatív darabja: Besson a forgatókönyv csupán első néhány lapjának kidolgozására szentelt néminemű energiát, a fennmaradó részt pedig sűrűn záporozó akciókkal töltötte ki. Frank Martin (Jason Statham – A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső; Blöff) exzsoldos Dél-Franciaországban él, viharos múltjához képest viszonylagos békében. Szállítóként dolgozik, ami annyit tesz, hogy bármilyen tárgyat vagy személyt bárki megbízásából, bárhonnan bárhova elszállít megfelelő díjazás ellenében. Frank magának tartja fenn a jogot az egyes akciók lebonyolításának mikéntjét illetően, és mindenkor az általa meghozott alapszabályok szerint jár el. Ezek közül a legfontosabbak: sohasem akarja tudni, kinek és mit szállít. Amikor egy alkalommal vét parancsolatai mindegyike ellen, nagy veszélybe kerül: nem csupán arról van szó, hogy ezek után eléggé meg nem vethető módszerekkel próbálják likvidálni őt az élők sorából, ráadásként még egy keleti szépség is a nyakába szakad, akivel – legalábbis eleinte – aztán végképp nem tud mit kezdeni.

A szállító szinte teljes leltárát adja Besson korábban kikísérletezett ötleteinek, viszont jóformán semmi újdonsággal nem rukkol elő. A konfliktus felvezetésétől jó egyórás, lankadatlan csihipuhi veszi kezdetét – aki kedveli az ilyesmit, annak bátran ajánlható a film. (Tutajos, est)

A szállító (The Transporter), színes feliratos francia–amerikai krimi, 94 perc, Rendezte: Cory Yuen Szereplők: Jason Statham, Qi Shu, Francois Berléand, Matt Schulze, Ric Young

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?