A szabadulás küszöbén

AJÁNLÓMár látható a mozikban Miro Remo rendező Comeback – a recidivizmus ördögi köre című egész estés dokumentumfilmje, amely két elítélt szabadulásáról, beilleszkedésének lehetőségeiről, valamint a börtönviseltek visszaesésének veszélyeiről szól.

AJÁNLÓ

Már látható a mozikban Miro Remo rendező Comeback – a recidivizmus ördögi köre című egész estés dokumentumfilmje, amely két elítélt szabadulásáról, beilleszkedésének lehetőségeiről, valamint a börtönviseltek visszaesésének veszélyeiről szól. A film két elítélt és büntetését töltő férfi, Miro és Zlatko mindennapjaiba tekint be, előbb a büntetésvégrehajtás alatt, majd követi őket az ingoványos szabadságba.

Miro Remo elmondta, már gyermekkorában sokat foglalkoztatta az egyik legszigorúbban őrzött hazai börtön, az Ilavai Büntetés-végrehajtási Intézet zárt világa, mivel nagymamája a városban lakott, s házuk udvaráról rálátott a börtönfalakra. Később – a rendező szavai szerint –, amikor főiskolásként lehetősége nyílt, hogy bejuthasson abba a közösségbe, filmes szemmel arra volt kíváncsi, vajon a rabok miként tekintenek „szabad jövőjük” elé. „Az elítéltek számára tíz-tizenöt év bezártság után a szabadulás hatalmas változást hoz. Két különböző világ határán, a semmiben találják magukat. Arra voltam kíváncsi, múltjukkal hogyan tudnak kilépni a szabadságba” – fogalmazott a rendező. Majd kifejtette, a világ tíz-tizenöt év alatt rengeteget változik. Az elítéltek azonban odabent lemaradnak a fejlődésről. „Az, ami nekünk a minket körülvevő világból természetes, a szabaduló elé óriási problémákat gördít. Nincs hol laknia, nincs munkája, nincs ruhája, nincs mit ennie. Előfordulhat, hogy azt sem tudja, merre induljon, hol talál otthonra” – mondta a fiatal rendező, kifejezve, hogy ez a helyzet „ideális dráma” egy dokumentumfilmhez.

A Comeback négy év kemény munkájának az eredménye. A film nem kommentál, nem értékel, csupán követi „hősei” lépéseit, és kérdéseket tesz fel, ahogy a néző is. (tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?