A szabad zene fesztiválja

<p>Pénteken és szombaton zajlik Dunaszerdahelyen, az NFG klubban a szlovákiai zenei élet egyik legprogresszívebb eseménye, az Are You Free? zenei fesztivál. A rendezvényen az eddigi hat évfolyam alatt az improvizatív zene és a free jazz legjobbjai fordultak meg.</p>

SZABADOS FERENC

Olyan, nemzetközi szinten jegyzett előadók léptek fel Dunaszerdahelyen, mint például az amerikai The Fonda/Stevens Group, a Chekasin–Tarasov Duo, a holland Spinifex, Dresch Mihály, a Grencsó Kolletkíva, Tóth Viktor vagy éppen a The Thing élén Mats Gustaffson, a free jazz Lady Gagája. A fesztiválon hagyományosan nagy hangsúlyt kap a zenei együttgondolkodás, a műhelymunka, amibe nemcsak a fellépő zenészek kapcsolódhatnak be, hanem minden érdeklődő, s a koncertek után be is mutathatják munkájuk eredményét. Ahogy a Na’conxypan Polgári Társulás – a fesztivál főszervezője – honlapján olvasható: „Olyan, főleg improvizatív zenei irányzatoknak biztosítunk teret, melyek elmozdítanak megszokott, hétköznapi zenefogalmunktól, gondolkodási formáinktól.” A rendezvény azért is figyelemre méltó, mert a szlovákiai magyar kulturális élet kevés olyan eseményt produkál, mely ilyen mértékben fókuszál a kortárs művészeti megnyilvánulásokra, és nemzetközi szinten is aktív párbeszédet folytat a színtér szereplőivel.

S hogy milyen is az idei felhozatal? Holnap 20 órától a magyar AMP Trió és John Dikeman (USA) hallható. Az AMP Trió tagjai (Ajtai Péter, Miklós Szilveszter, Pozsár Máté) a legfiatalabb generáció képviselői, akik a szabad improvizációs zene legfrissebb irányait kutatják. A magyar dzsessz nagy újítóinak szellemisége világosan érezhető a három fiatalember produkciójában, de éppúgy a hatvanas évek avantgárdjának kompromisszummentessége is. Az AMP Trió a kortárs magyar dzsesszszíntér egyik legradikálisabb formációja, három nagyszerű zenész különleges egymásra találása. 21 órakor kezdődik a holland– amerikai Cactus Truck koncertje: Jasper Stadhouders, John Dikeman és Onno Goavert közös projektje sokak szerint a holland free jazz új fejezetét nyitotta meg. „Stílus- és sablonmentes” zenéjükben az improvizáción keresztül elsöprő energiákat generálnak, és műfajok egész seregét hívják elő. A Cactus Truck megdöbbentően intenzív zenét játszik. Teljes fizikai és lelki odaadással tiszta és nyers érzelmeket varázsolnak elő hangszereikből. Az estet jam session zárja.

Szombaton 13.00-tól kezdődik a 4StatesSessions improvizációs zenei műhely, 20.00-tól pedig a Cremaschi&Kern&Sőrés &Tóth Quartet (USA/AT/HU/ SK) koncertje. A szlovák szaxofonos, Miro Tóth ötlete nyomán valósul meg a négy zenész közös koncertje, első alkalommal az Are you Free? fesztiválon. Free jazz, szabad improvizáció kiváló nemzetközi kombinációban. A kvartett minden tagja az improvizált zene fontos úttörője a hazájában. Miroslav Tóth szaxofonon, Sőrés Zsolt citerfonon, tablofonon, hegedűn, házi készítésű hangszereken, George Cremaschi bőgőn, Didi Kern pedig dobokon játszik. 21.00-kor a 1724 (HU/AT/PL) lesz hallható, mely három különböző nemzetiségű zenész közös projektje. Kézdy Luca dzsesszhegedűs Santa Diver nevű triójával Európa-szerte ad koncerteket. Több műfajban kipróbálta magát, a jazzen kívül a szabad improvizációban, a popban és a fúziós zenében is. A dobokon játszó, ausztriai Emil Gross szintén több stílusban jeleskedik, a pszichedelikus zene, a blues, a drum& bass, az afro-beats, az avant-garde is közel áll hozzá. Tomasz Leś 2004 óta profi zenész, a híres Lengyel Dzsesszakadémián végzett. Kedveli az improvizációt, de 100nak nevű triójával kötöttebb, ugyanakkor különböző stílusokat vegyítő zenét játszik, és az egyik híres lengyel hip-hop zenekarnak is a tagja. Az est és a fesztivál a 4StatesSessions zenei műhely résztvevőinek koncertjével fejeződik be.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?