A Sráckor lett a nagy nyertes

<p>Los Angeles. Vasárnap este a Beverly Hilton Hotelben megtartották a Golden Globe idei, 72. díjkiosztó gáláját. A Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetségének (HFPA) legfontosabb díjait ezúttal független filmesek, vagyis kis költségvetésű, különleges produkciók alkotói vehették át. A mozgóképek mellett a műsorban szokatlanul nagy szerephez jutott a politika. A gála résztvevői reagáltak a nagyvilág aktuális eseményeire is, köztük a párizsi terrortámadásra.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

A díjakat – külön értékelve a dráma és a musical vagy vígjáték műfajt – 13 filmes és 11 televíziós kategóriában adták át. Az Aranyglóbusz szobrokat kiosztó idei ceremónián nem volt nagy díjeső. Három glóbusz volt a legtöbb, amit egy filmért odaítéltek az újságírók: ezeket az est nagy nyertese, Richard Linklater Sráckor című filmje érdemelte ki.

Linklater mozija különleges élményt kínáló, érdekes kísérlet: tizenkét éven át, 2002-től 2013-ig forgatta úgy, hogy évente pár napot töltött el egy családban. Miközben a film beszámol az őket érintő különféle változásokról, költözködésekről, kudarcokról, új szerelmekről, csalódásokról, elsősorban a hatéves kisfiú felcseperedését követi nyomon. A Hollywoodban akkreditált újságírók a legjobb drámai alkotás, valamint a legjobb rendezés díjával jutalmazták a kisfiú legnehezebb korszakát nyomon követő filmet és Richard Linklatert. A fiú nehéz sorsú édesanyját alakító Patricia Arquette pedig a legjobb női drámai mellékszereplőnek járó Aranyglóbusznak örülhetett.

Wes Anderson A Grand Budapest Hotel című alkotása megszerezte a legjobb vígjáték vagy musical díját, ezzel legyőzte Alejandro González Inárritu nagy esélyesnek tartott Birdman avagy a mellőzés meglepő ereje című szatíráját. A Grand Budapest Hotel más kategóriában nem váltotta díjra a jelölését, Inárritu viszont – alkotótársaival együtt – megkapta a forgatókönyvírói díjat. A film főszereplője, Michael Keaton pedig a vígjátéki kategóriában lett a legjobb színész. Keaton a három nap alatt játszódó történetben egy elfeledett, egykor legendás moziszínészt játszik, aki úgy dön, megpróbálja viszszaszerezni a népszerűséget. Ugyanebben, azaz a vígjáték vagy musical kategóriában Amy Adams kapta a legjobb színésznőnek járó díjat Tim Burton Nagy szemek című életrajzi drámájában nyújtott teljesítményéért – Adams Margaret Keane festőművészt kelti életre.

A legjobb drámai színésznőnek járó díjat Julianne Moore kapta a Still Alice női főszerepéért. Moore egy Alzheimer-kóros egyetemi tanárt alakít, aki attól retteg, hogy gyermekei is örökölték a betegségét. A legjobb színész Eddie Redmayne-t lett, aki A mindenség elmélete című, 1963-ban játszódó drámában egy nagy jövő elébe néző ifjú kozmológust játszik. A tudós pályáját azonban derékba töri egy furcsa betegség. A mindenség elmélete még egy díjat bezsebelt a hollywoodi újságíróktól: zeneszerzőjéhez, Jóhann Jóhannssonhoz került a legjobb eredeti filmzenét elismerő Aranyglóbusz.

A Golden Globe-gálán orosz filmdráma bizonyult a legjobb idegen nyelvű filmnek: Andrey Zvyagintsev Leviatánja egy politikai színezetű korrupciós ügy és az igazságkeresés krónikája.

Az idei gálát erősen átszőtte a politika. A díjazottak a spanyolajkú közönség és a transznemű közösség támogatásán túl elsősorban a Charlie Hebdo francia szatirikus lapot ért terrortámadásra emlékeztek: kifejezték szolidaritásukat és kiálltak a szólásszabadság mellett. Theo Kingma, a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetségének elnöke a művészi önkifejezés szabadságáért emelt szót, Párizstól Észak-Koreáig. A Cecile B. DeMille-, vagyis az életműdíjjal jutalmazott George Clooney Je sui Charlie-kitűzőt viselve hangsúlyozta, hogy a vasárnap „rendkívüli nap” volt Párizs életében, és szerte a világon emberek milliói és a világ vezetői vonultak utcára, hogy tisztelegjenek az iszlamista terroristák által meggyilkolt áldozatok előtt. „Annak az eszmének a nevében vonultak, hogy nem fogunk félelemben járni” – hangoztatta a sztár. Helen Mirren vörös Dolce and Gabbana ruhájának jobb vállára egy tollat tűzött, a Charlie Hebdo áldozataira emlékeztetve.

A ceremóniát vezető humoristák, Tina Fey és Amy Poehler az olyan érzékeny témákat is könnyed humorral érintették, mint a Sony filmstúdiót ért észak-koreai hackertámadás. „Ma este az általunk jól ismert és kedvelt tévésorozatokat ünnepeljük, és minden filmet, amelyet Észak-Korea is rendben levőnek tart” – vezették fel a gálát a komikák Az interjú című hollywoodi filmre célozva, amely miatt észak-koreai hackertámadás érte a Sonyt. Fey csipkelődve azt is megjegyezte: Észak-Korea hadüzenetként értékelte a filmet, de nem ez volt a legrosszabb kritika, amit a produkció kapott.

A 72. Golden Globe-gála eredménye az Oscar-jelöléseket – amelyeket csütörtökön hoznak nyilvánosságra – nem befolyásolja, mert az amerikai filmakadémia tagjai már leadták szavazataikat, a jelölőprocedúra már lezárult. Hogy az újságírók véleménye milyen mértékben egyezik az akadémiai tagok véleményével, kiderül február 22-én, az Oscar-gálán. (MTI, tébé)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?