A pilóta és a Belső világ győzelme

Hát megvolt hatvankettedszer is. A fotóügynökségek által továbbított képek arról árulkodnak, hogy világraszóló volt. Közvetítését állítólag 125 ország televíziója veszi át, hozzánk azonban élő közvetítésben nem jutott el.

Hát megvolt hatvankettedszer is. A fotóügynökségek által továbbított képek arról árulkodnak, hogy világraszóló volt. Közvetítését állítólag 125 ország televíziója veszi át, hozzánk azonban élő közvetítésben nem jutott el. ĺgy aztán csak a vörös szőnyeges felvonulást megörökítő pillanatfelvételek alapján ítélhetjük meg, hogy az Arany Glóbusz átadási ünnepségén is volt pompa, csillogás és rongyrázás: ott volt mindenki, aki fel akart tűnni.

A Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetségének díját, az Arany Glóbuszt 13 filmes és 11 televíziós kategóriában osztották ki.

Úgy tűnik, Martin Scorsese igencsak bejön a Los Angelesbe akkreditált külföldi újságíróknak: dráma kategóriában A pilóta című Scorsese-opusnak ítélték a legjobb filmért járó díjat. Korábban, 2003-ban pedig a New York bandái című mozgóképét a legjobb rendezésnek minősítették. Az Amerikai Filmakadémia tagjai viszont mintha már nem kedvelnék annyira a mestert: bár Oscar-jelölt volt a Nem York bandái, Scorsese lemaradt a díjról. Egyesek abban bíznak, az eset nem ismétlődhet meg, hiszen A pilóta – amely egy valós személy, Howard Hughes pilótazseni életét dolgozza fel – van olyan jó, hogy Scorsesét ne csak a jelölésig juttassa el, hanem végre, első alkalommal a szobrocska átvételéhez is. És még valakinek hozhat szerencsét ez a film: Leonardo DiCapriónak. Az ifjú sztár az utóbbi időben „jó kezekbe” került – Scorsese irányítása alatt szerepelt már a New York bandáiban is, aztán Steven Spielberg adott neki főszerepet a Kapj el, ha tudsz című vígjátékában. És most ismét Scorsese. Hogy DiCaprio színészi fejlődését illetően mennyit köszönhet a két rendezőóriásnak, nehéz megmondani: tény, hogy A pilótával felért a csúcsra – ő vehette át a legjobb férfi főszereplőnek járó Arany Glóbuszt. Bár ezt megelőzően kétszer jelölték már Glóbuszra, sőt egyszer a Gilbert Grape problematikus Arnie figurájának megformálásáért még Oscarra is, mindannyiszor lecsúszott a díjról. Most ezzel az Arany Glóbusszal viszont olyan nagyágyút ütött ki a nyeregből, mint Javier Bardem, akit A belső tenger lebénult főhőseként nagy esélyesnek tartottak a díjra. Eddig – e két nagy filmes megmérettetésen – ő szintén csak a várományosok listájára jutott fel. Bardem kénytelen volt csalódottan távozni, s legfeljebb azzal vigasztalódhatott, hogy a legjobbnak ítélt külföldi filmben játszotta el a főszerepet. A legjobb külföldi film ugyanis Alejandro Amenábar mozgóképe, A belső tenger lett, amely egy évtizedek óta ágyhoz kötött, egész testében lebénult férfiról szól. Az idős ember – szinte fel sem lehet ismerni benne Bardemet – mindent elkövet, hogy altatóinjekcióval átsegítsék őt a túlvilágra. A belső tenger Amenábar megrázó eposza az eutanáziáról. Az idős férfi fiatal korában fejest ugrott a tengerbe, s ez az ugrás majdnem végzetes lett számára. Az életét ugyan sikerült megmenteni, de gerincsérülése miatt a testét nem. Amenábar torokszorító képsorokkal ábrázolja azt a lelki tusát, amelyet a férfi és hozzátartozói vívnak az életért és ellene. A belső tenger a VI. Pozsonyi Nemzetközi Filmfesztivál egyik legkomorabb mozija volt.

Annette Bening kapta meg a legjobb női főszereplőnek járó Arany Glóbuszt (vígjáték kategória) Szabó István Csodálatos Júlia című filmjében nyújtott alakításáért. Sikeres színésznőt játszik a filmben, akinek egész London a lába előtt hever. Köztük egy fiatal rajongója is, aki szerelemre lobbantja a színpad csodálatos királynőjét.

A legjobb rendezés díját a spagetti-westernekben színészként befutott Clint Eastwood vehette át Million Dollar Baby című filmjéért, amelyben a filmművészetben már többször is körüljárt témát dolgoz fel: a boksz világát. A díjazott opus egy háromszemélyes kamaradarab, amelyben Eastwood bokszedzőt játszik, tanítványaként pedig olyan remek alakítást nyújt Hilary Swank, hogy még az Arany Glóbuszról döntő újságírókat is „kiütötte”: neki juttatták a legjobb női főszereplőnek (dráma kategória) járó szobrocskát.

Azt mondják, hogy a Arany Glóbusz eredményei az Oscar-esélyekre is utalnak. De arra még február végéig várnunk kell.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?