A párizsi évad leginkább várt koncertje volt

Bravózva és tíz percig tartó tapssal fogadta kedden este a párizsi Théatre du Chatelet közönsége Bartók Béla A Kékszakállú herceg vára című operájának magyar nyelvű koncertelőadását, amelyet Pierre Boulez vezényletével az Orchestre de Paris szólaltatott meg Jessye Norman és Fried Péter közreműködésével.

Bravózva és tíz percig tartó tapssal fogadta kedden este a párizsi Théatre du Chatelet közönsége Bartók Béla A Kékszakállú herceg vára című operájának magyar nyelvű koncertelőadását, amelyet Pierre Boulez vezényletével az Orchestre de Paris szólaltatott meg Jessye Norman és Fried Péter közreműködésével. A francia főváros egyik legjelentősebb színház- és koncertterme júniusban háromszor tűzte műsorárára Bartók operáját. A keddi előadást a kortárs zene egyik legnagyobb zeneszerzőjének és karmesterének, valamint Bartók egyik legjelentősebb franciaországi ismerőjének számító Pierre Boulez a koncert előtt Ligeti György hétfőn elhunyt magyar zeneszerző emlékének ajánlotta. A zsúfolásig megtelt 2600 fős terem közönsége tapssal köszöntötte a karmester bejelentését.

A Le Figaro című napilap megfogalmazása szerint a párizsi évad leginkább várt koncertjének végén a Juditot éneklő Jessye Norman a közönség ovációja közepette az ajándékba kapott fehér rózsacsokorból egy-egy szálat nyújtott át magyar partnereinek: a Kékszakállút éneklő Fried Péternek és a Regőst alakító Funtek Frigyesnek.

A cannes-i táncszínházban tanító magyar színész eddig körülbelül 15 alkalommal mondta el magyarul Bartók operájának prológusát francia színpadon. Funtek elmondta: Pierre Boulez minden Kékszakállú bemutatónál ragaszkodik ahhoz, hogy a magyarországi előadásokból gyakran kihagyott, de szerinte az opera szerves részét képező Regős szavai is elhangozzanak. Erre pedig az utóbbi években minden alkalommal Funtek Frigyest kérte meg.

Budapest, Torontó, Nagoya, London, Glasgow, Metz és Stuttgart mellett Fried Péter két évvel ezelőtt énekelte először Párizsban, a Cité de la Musique-ben a Kékszakállú szerepét, melynek sikere után pár nappal kérte fel ugyanerre a szerepre Jessye Norman partnereként a Théatre du Chatelet igazgatósága.

A magyar basszista elmondta: a távolságtartásáról híres amerikai sztár-operaénekesnő a legnagyobb szeretettel és közvetlenséggel fogadta már első találkozásukkor. A kitörő siker mellett számára a párizsi koncertelőadás egyik legnagyobb élménye az volt, hogy a nagyon erős Orchestre de Paris Pierre Boulez dirigálásának köszönhetően olyan finom dinamikával és érzékenyen játszik, azaz „vigyáz” a szólistákra, hogy az opera minden kis részlete kifejezésre juthat.

A koncertelőadáson a karmester két oldalán helyet foglaló szólisták közül Jessye Norman szemeivel elsősorban a kottát és a magyar szöveget követte végig, míg Fried Péter saját bevallása szerint a Budapesten korábban színházi formában előadott, Szinetár Miklós, illetve Kovalik Balázs rendezte Kékszakállú-változatokra támaszkodott, s így nemcsak elénekelte, hanem el is játszotta a szerepet. A magyar énekes a próbákon szövegértelmezésben sok magyarázattal szolgált amerikai partnerének és a francia dirigensnek, aki Bartók művét német szövegű kottából vezényelte.

Fried Pétert a magyar közönség a Kékszakállú szerepében legközelebb szeptemberben Budapesten láthatja, azt követően pedig a franciaországi Lyonban és Grenoble-ban is a magyar basszista fogja megszólaltatni Bartók operáját.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?