A nyugdíjcélú befizetéseket kezelő intézmények neve

2005. január elsejétől – az ún. második pillér belépésével – nálunk is teljessé válik a nyugdíjbiztosítási rendszer. A lakosság jelentős hányadát érintő lépésről lévén szó, a nyugdíjreform természetesen nagy sajtónyilvánosságot kapott.

2005. január elsejétől – az ún. második pillér belépésével – nálunk is teljessé válik a nyugdíjbiztosítási rendszer. A lakosság jelentős hányadát érintő lépésről lévén szó, a nyugdíjreform természetesen nagy sajtónyilvánosságot kapott. Mivel sajnos még mindig nem sikerült elérni, hogy a társadalmi szempontból fontos törvények szakszerű és egységes terminológiájú fordításban, teljes terjedelemben magyarul is hozzáférhetők legyenek, más területek terminológiájához hasonlóan a nyugdíjreformmal kapcsolatos kifejezések használata sem egységes a szlovákiai magyar sajtóban.

Elsőként is tekintsük át a nyugdíjcélú befizetéseket kezelő intézmények nevét! Eddig a nyugdíjjárulékot a Sociálna poisťovňá-ba fizettük (I. pillér), már több éve működnek a szlovákul doplnková dôchodková poisťovňa kifejezéssel megnevezett biztosítóintézetek (III. pillér), s most kezdik működésüket a dôchodková správcovská spoločnosť elnevezésű részvénytársaságok (II. pillér). A nyugdíjbiztosítás első pilléréhez kapcsolódó Sociálna poisťovňa magyar neveként Szlovákiában a Szociális Biztosító állandósult, a másik két intézményfajta megnevezése körül azonban nagy a bizonytalanság. A doplnková dôchodková poisťovňa esetében két magyar megnevezés a leggyakoribb: járulékos nyugdíjbiztosító (intézménynévként pl. Horizont járulékos nyugdíjbiztosító; TATRY-SYMPATIA Első Járulékos Nyugdíjbiztosító); nyugdíj-kiegészítő biztosító (pl. TATRY-SYMPATIA Első Nyugdíj-kiegészítő Biztosító), illetve kiegészítő nyugdíjbiztosító. A példákból látható, hogy ugyanannak az intézménynek kétféle magyar neve is „forgalomban” van, a terjedelmük miatt itt most nem idézett példáimból az is kiderül, hogy egyazon szövegen belül előfordul a járulékos nyugdíjbiztosító és a nyugdíj-kiegészítő biztosító, illetve (a „termékükre” való utalásként) a járulékos nyugdíjbiztosítás és a kiegészítő nyugdíjbiztosítás is. Csak nemrég került be a köztudatba a dôchodková správcovská spoločnosť kifejezés, de már többféleképp is megnevezzük magyarul: egyrészt használatos a fordítással létrejött nyugdíjkezelő társaság, másrészt a Magyarországról átvett magánnyugdíjpénztár (más írásmódban: magánnyugdíj-pénztár, magán-nyugdíjpénztár) vagy a jelzővel nem specifikált nyugdíjpénztár, illetve a nyugdíjalap szó is. A helyzetet bonyolítja, hogy egyes írásokban a magánnyugdíjpénztár megnevezés a doplnková dôchodková poisťovňa magyar megfelelőjeként szerepel, például egy, a nyugdíjreformról készült régebbi Új Szó-összeállításban ez olvasható: „Harmadik pillér – Ennek alapját a magán-nyugdíjpénztárak és a kereskedelmi jellegű biztosítások képezik.”

Most pedig foglaljuk össze a magyarországi rendszerhez kapcsolódó megnevezéseket! Magyarországon a társadalombiztosítás keretében 1993-tól két országos intézmény működik, ezek egyike az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (a másik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár), amely központi államigazgatási szervként kezeli a Nyugdíjbiztosítási Alapot és ellátja a nyugdíjbiztosítási ágazat központi igazgatását (I. pillér). 1993 óta működnek az önkéntes nyugdíjpénztárak, (III. pillér), 1998-tól pedig a magánnyugdíjpénztárak (II. pillér). Egyes nyugdíjpénztárak-on (ez főként a bankok és a nagy biztosítótársaságok alapította pénztárakra jellemző) belül magánpénztári és önkéntes pénztári ágazat is működik. A magyarországi rendszer tehát alapjaiban azonos a szlovákiaival, a megnevezések motivációja azonban eltérő, ennek okáról azonban a következő részben lesz szó.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?