A Művészet ereje

KISS PÉNTEK JÓZSEFMagyar anyától és iráni-orosz apától származik a most ötvennégy éves Yasmina Reza, a kortárs drámairodalom egyik leggyakrabban és nagy sikerrel játszott szerzője. Az öldöklés Istene éppen a Vígszínház műsorán arat nagy sikert.

KISS PÉNTEK JÓZSEF

Magyar anyától és iráni-orosz apától származik a most ötvennégy éves Yasmina Reza, a kortárs drámairodalom egyik leggyakrabban és nagy sikerrel játszott szerzője. Az öldöklés Istene éppen a Vígszínház műsorán arat nagy sikert. A Művészetet játszotta a budapesti Katona József Színház is, most a kassai Thália Színház műsorán szerepel; éppen nyugat-szlovákiai turnén láthatja a közönség.

A háromszereplős kamaradarab „alapkonfliktusa” az az egyszerű kérdés, vajon kibírja-e a barátság azt a szörnyű dilemmát, hogy az egyik fél szereti, a másik fél pedig nem szereti a „legkortársabb” kortárs művészetet. Valamint, hogy ki a sznob, illetve ki „sznobabb” a másik sznobnál.

Serge (Petrik Szilárd), a jó nevű bőrgyógyász vásárol egy állítólag fehér pászmákkal díszített fehér színű, azaz teljesen hófehér képet. Ezt a tettét a jóval konzervatívabb (művészet)barátja, Marc (Dudás Péter) nem tudja elfogadni. Sőt, egyenesen baromságnak tartja, hogy Serge 200 ezret dobott ki a minősíthetetlen átverésért, amelyet ő egy hárombetűs szóval illet csupán. A harmadik barát, Yvan (Nádasdi Péter) először elképedve figyeli mindkettőjüket, amint a maguk szőtte hálóban vergődnek. Majd ő is belesodródik a „szörnyű malom” őrlőkerekei közé. Ő a legemberibb, mert ő a legesendőbb figura, bár ezt a tulajdonságát sok esetben a két barát is erősíti. A Thália mindhárom színésze lubickol a szerepében. Alakításuk kiváló. Jozef Ciller minimalista díszletében fokozottan érvényesült Ľubomír Vajdička rendező minden elgondolása. Gadus Erika visszafogott, realista jelmezeiben a legapróbb rezdüléseket is hitelessé tette a kiváló színészi játék.

Az előadás bemutatója több mint egy évvel ezelőtt volt a kassai Thália Színházban. Nem tudom, azóta vajon hány előadást ért meg, de az kétségtelen, hogy a biztos szövegtudás (ha más a helyzet, akkor a színészek virtuozitása még dicséretesebb) arra utal: a reprízek nem rutinszerűvé, hanem még sokkal elegánsabban élettelivé tették Yasmina Reza finoman érzékeny vonásokkal megrajzolt, olykor realisztikus, máskor groteszkbe hajló, az abszurd színház elemeit is fel-felvillantó darabját.

Kár, hogy nem mindig ilyeneket játszanak, jegyezte meg az előadás után egy néző. Bizony nagy kár, teszem hozzá, hogy nem mindig látunk ilyen erős hatásfokú, pontos és tiszta előadásokat! De hát a művészet már csak ilyen: egyszer fent, máskor meg nem annyira…

Az előadás legközelebb Dunaszerdahelyen, a Csallóközi Múzeum galériájában látható, december 19-én (csütörtök), 19.00-tól.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?