A Momentán Társulat a Völgyben is hódított

Kapolcs |

<p>Ha ellátogatunk a Művészetek Völgyébe,&nbsp; muszáj betérnünk a Momentán udvarba is, hogy beszálljunk egy-egy imprójelenetbe, tovább szőjük a&nbsp;folytatásos imprós szappanopera kusza szálait, vagy megnézzük az éppen aktuális főhőssel &ndash; például Kovács Kokó Istvánnal, Spiró Györggyel vagy Mácsai Pállal &ndash; készült interaktív beszélgetést. <a href="http://momentantarsulat.hu/">&bdquo;Mi sem tudjuk, mit teszünk öt perc múlva!&rdquo; - szól a társulat jelmondata</a>, amelynek születéséről és völgybéli szerepléséről az egyik oszlopos taggal, Bódy Gergővel beszélgettünk. Villáminterjú a Völgyből.</p>

Bemutatnád röviden a társulatot?

Mi mindannyian Földessy Margit drámastúdiójába jártunk, ott találkoztunk a kilencvenes évek végén, kétezres évek elején. 2000-ben az egyikünknek kipattant a fejéből, hogy mi lenne, ha felolvasóesteket csinálnánk a kedvenc műveinkből, többek között azért, hogy megmutassuk: a kortárs irodalom egyáltalán nem valami felfoghatatlan, érthetetlen hülyeség. Közben ketten kimentek Londonba, ahol láttak egy improvizációs előadást. Merthogy nem mi találtuk fel a spanyolviaszt, ez a műfaj a hetvenes évek óta létezik Amerikában és Angliában. Hazajöttek és azt mondták: figyeljetek, úgyis együtt vagyunk, három éve műkődik a csapat, a drámastúdióban már korábban is improvizálgattunk, miért ne csinálnánk egy saját társulatot. Így született meg 2003-ban a Momentán. Tizenhárom éve csinálunk interaktív, improvizációs színházi esteket, hat éve pedig van egy saját játszóterünk is, az IMPRÓ, ami egy 130 férőhelyes színház Pesten, az Operaház mögött. Ha most azt mondanád nekem, hogy van 2016-ban Budapesten egy társulat, amely mindenféle állami vagy céges támogatás nélkül, a nézők jegyvásárlásai alapján, a piacból tartja el magát és van egy saját színháza is a belvárosban, akkor én erre azt mondanám, hogy jól van barátom, további szép álmokat. Mi ebben a csodában élünk.

Ahogy a programot böngésztem, az jutott eszembe, hogy a Momentán udvar tulajdonképpen a Művészetek Völgye kicsiben, olyan értelemben, hogy itt is egyszerre, elválaszthatatlan kölcsönhatásban lélegzik együtt a színház, a mozi, az irodalom és a zene.

Nagyon örülök, hogy neked ez így jött le. Mindez egyébként abból is adódik, hogy a Momentán Társulat tagjai közül senki sem hivatásos színész, viszont van közöttünk látványtervező, filmrendező, drámatanár, dramaturg, műsorvezető. Így például Tóth Barna filmrendező válogatott ide filmeket, Nemes Takách Kata látvanytervező elhozta a saját ruhakollekcióit. Azt gondoljuk, hogy ahhoz, amit mi csinálunk, nem kell feltétlenül színésznek lenni, elég, ha kellően nyitott vagy, kreatív, és használod a fantáziádat.

Második éve van saját udvarotok a Völgyben, hogyan értékelnéd az idei fesztivált?

Elképesztően boldogok vagyunk, idén és tavaly is nagy sikert arattunk, folyamatosan teltház volt. A 2015-ös fesztivál végén idejöttek a főszervezők, és azt mondták: ők azért szeretnék, hogy jöjjünk idén is, mert szerintük a Momentán Társulattal lett teljes a Völgy, most olyan Kapolcs, amilyennek megálmodták.

KÉPES-VIDEÓS ÖSSZEFOGLALÓNKAT AZ IDEI MŰVÉSZETEK VÖLGYÉRŐL ITT TALÁLJA

AZ EGYIK LEGNÉPSZERŰBB UDVAR HÁZIGAZDÁJÁVAL, HARCSA VERONIKÁVAL KÉSZÜLT INTERJÚNKAT ITT OLVASHATJA EL

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?