A „magyar Ovidius“ emlékezete - ünnepségek Gyöngyösi István kettős jubileumán

Fülek/Nagybalog/Csetnek |

<p>Kettős jubileum kapcsán emlékezünk idén Gyöngyösi Istvánra, a magyar barokk irodalom egyik legnagyobb alakjára, akit a „magyar Ovidiusként“ is szoktak emlegetni, és aki a mai Szlovákia területén élt és alkotott.</p>

A Márssal társolkodó Murányi Vénus szerzője háromszáznyolcvan éve, 1629. augusztus 25-én született Rozsnyóbányán és háromszázöt éve, 1704. július 24-énhunyt el Csetneken.
A jubileum alkalmából több helyen is megemlékezéseket tartanak a hazai és magyarországi kulturális szervezetek, intézmények.
Július 23-án, csütörtökön 15 órától Gyöngyösi István emléktáblájának leleplezése lesz Füleken, a fellegvárban a Rovás Társulás és a Szlovákiai Magyar Írók Társasága közös szervezésében, majd 18.30-kor kezdődik a Koháry-emléktábla megkoszorúzása a füleki templomban (házigazda: Koháry Társaság, Estefán László) Beszédet mond: Szörényi László (Budapest, MTAITI).
Július 24-én, pénteken 10.30-kor tartják a nagybalogi kultúrház falán elhelyezett Gyöngyösiemléktábla megkoszorúzását. A szervező Nagybalog község önkormányzata és a helyi Csemadokalapszervezet. Az emlékünnepség házigazdája Pál Dénes tanár és Pál Csaba Csemadok-elnök. Beszédet mond Csúr Tibor polgármester, Koós István tanár és Polgár Anikó (Konstantin Egyetem, Nyitra). Közreműködik a balogi Szivárvány énekkar.
Ugyanaznap, 13.00-kor lesz Gyöngyösi István sírjának megkoszorúzása a csetneki temetőben. Beszédet mond Jankovics József (MTA ITI) és Csehy Zoltán (Comenius Egyetem, Pozsony). A koszorúzásnál Bedecs Tímea gömöri népdalokat énekel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?