A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA

Ecetfajták
Bertramecet. A száráról lecsipkedett, megmosott és megszárított bertramleveleket nagyobb, szélesebb befőttesüvegbe tesszük, borecetet öntünk rá, néhány hétig pihentetjük és megszűrjük.
A tárkonyecetet ugyanígy készíthetjük.
Gyümölcsecet.

Ecetfajták

Bertramecet. A száráról lecsipkedett, megmosott és megszárított bertramleveleket nagyobb, szélesebb befőttesüvegbe tesszük, borecetet öntünk rá, néhány hétig pihentetjük és megszűrjük.

A tárkonyecetet ugyanígy készíthetjük.

Gyümölcsecet. Az összetört gyümölcsöt frissen, mielőtt erjedni kezdene, üvegbe rakjuk, és finom, tiszta ecetet öntünk rá. A jól bedugaszolt üveget 6–8 napig meleg helyen tartjuk, és időről időre felrázzuk, azután leszűrjük, üvegekbe öntjük, és hűvös helyre tesszük. Eperhez, málnához, ribiszkéhez 1 kg gyümölcsre 15 kg ecetet számítunk.

Fűszerecet. 10 liter ecethez 250 gr gyömbért, ugyanannyi konyhasót, 25 gramm citromsavat, 500 gramm feketeborsot, 100 gr angol fűszert, 80–100 gramm fehérborsot, néhány tárkonyt és babérlevelet számítunk. Az ecetet a fűszerfélére öntjük, az edényt lekötjük, néhány hétig érni hagyjuk és megszűrjük.

Konzerváló ecet főzelék és gyümölcseltevéshez. 10 liter lágy víz, 400 gr 80 százalékos borecet, 200 gr konyhasó, 50 gr citromsav.

Fűecetek. 250 gramm friss majoránna, ugyanannyi kakukkfű, 70 gr összevagdalt szardella, 50 gr bazsalikomfű, 30 gr salott-hagyma és 70 gr fodormenta, mindezt jól összevagdaljuk, üvegbe tesszük, 15 kg ecettel leöntjük, érés után megszűrjük.

Levendulaecet. 100 gramm levendulavirágot, 100 gr 90 fokos szeszt és 900 gr ecetet kevergetünk nyolc napig, azután falapok vagy pergamentpapírral takart fémlapok között kipréseljük. A nyert folyadékot csaknem fővésig melegítjük, néhány napig hűvös helyen állani hagyjuk, átszűrjük és kis üvegekbe öntve, sötét helyen tartjuk.

Ecetgomba

Ismert ecetélősdi. Elpusztíthatjuk, ha az ecetet zárt edényben 45 fokra melegítjük.

Kihűlés után átszűrjük. Az is elpusztítja az ecetgombát, ha egy százalék konyhasót adunk az ecethez.

Ecset kezelése és tisztítása

Ha a festőecsetet mázolásnál egyik munka elvégzése után nemsokára tovább akarjuk használni, akkor nem kell kimosni, hagyhatjuk festékesen, de ne állítsuk bele az edénybe, mert az ecset súlya következtében a sörték elgörbülnek, hanem az ecsetre erősített horoggal akaszszuk reá az edény szélére, úgyhogy az ecset szabadon ússzon a festékben. Szőrecseteket kisebb mennyiségben úgy óvhatunk meg, ha a skatulyákba kis kámfordarabokat vagy naftalint, borsot, esetleg rovarport teszünk. Sörteecseteket leginkább drótra vagy zsinórokra szoktak akasztani, előbb említett eljárás ez esetben nem alkalmas. Az ecseteket mindenesetre gyakran át kell vizsgálni, hogy molyok, hernyók ne üssenek tanyát a sörtében.

Szőr- és sörteecseteket legjobb sötét helyiségben tartani, inkább nedves, mint száraz levegőben, lehetőleg gyanta tartalmú fadobozokban. Az ecseteket időről időre le kell porolni, kirázni, hogy az esetleges moly- vagy hernyópetéket kirázzuk. A szabadon lógó ecseteket is gyakran ki kell tisztítani.

Használatban levő, tehát festékes, lakkos ecseteket a bevégzett munka után jól ki kell nyomni és kisimítani.

a/ enyv- és gumifestékekben használt ecsetet vízben kell kimosni

b/ olajfestékben, olajlakkban használt ecsetet terpentinolajban vagy benzinben mosunk ki

c/ borszeszhez használt ecsetet borszeszben vagy forró szódaoldatban

d/ megkeményedett, elhanyagolt ecsetet előbb kalapáccsal könnyedén ütögessünk, hogy a sörtét szétosszuk, azután egy rész kristályosított szénsavas nátrium és 3 rész víz oldatába akasztjuk oly módon, hogy az ecset ne érjen az edény aljáig, és a folyadék a sörtekötésig érjen – 24 óra múlva a leszáradt festék rendszerint annyira megpuhul, hogy ha többször kimossuk szappannal, eltüntethető

e/ vízüveg kenésére használt ecsetet közvetlenül használat után ki kell mosni vízben, mert a vízüveg éppen úgy, mint az erős lúg, szétroncsolja a sörtét.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?