A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA

Klozet szagtalanítása
Faluhelyen, ahol nincs vízvezeték, különösen nyáron, erős a klozet szaga. Tökéletes szagtalanító szer a következő: 1 kg frissen égetett, oltatlan meszet annyira megnedvesítünk, hogy porrá hulljon széjjel. Keverünk hozzá 1 kg égetett mészport, 3 kg vasvitriolt, 2 kg tőzeget és 2 kg faszénport.

Klozet szagtalanítása

Faluhelyen, ahol nincs vízvezeték, különösen nyáron, erős a klozet szaga. Tökéletes szagtalanító szer a következő: 1 kg frissen égetett, oltatlan meszet annyira megnedvesítünk, hogy porrá hulljon széjjel. Keverünk hozzá 1 kg égetett mészport, 3 kg vasvitriolt, 2 kg tőzeget és 2 kg faszénport. Ebből a keverékből hetenként jó lapátnyit szórunk a klozetbe. Ez lehatol a gödörbe és ott is szagtalanít. Természetes, hogy utána vizet kell bőven önteni a klozetbe.

Konyha

A háziasszony munkaterülete. Nem mindegy a munkateljesítmény szempontjából, hogy a konyha milyen. A modern konyhának és felszerelésének a mai konyhatechnika haladásának megfelelőnek kell lennie. A korszerű konyhánál kerüljük a felesleges lépéseket a háziasszony ereje kímélése szempontjából. Ezért teljesen elég a 8-10 négyzetméterű konyha, feltéve, hogy a konyha falméretei alkalmasak a korszerű konyhabútorok elhelyezésére. A konyha berendezésénél tekintettel kell lenni a konyhamunka menetére. Ezért a tűzhely mellett a konyhaasztal és a vízvezeték, a mosogató mellett pedig az edényszekrény legyen elhelyezve. A racionális konyhánál fontos az ésszerű világítás. Ezalatt árnyékmentes, káprázatmentes egyenletes fényt elosztó világítótesteket értünk. A modern konyha bútorai sima felületűek és könnyen tisztíthatók legyenek. A konyhaeszközök a modern konyhatechnika követelményeinek feleljenek meg, tehát erő-, időkímélők és anyagmegtakarítók legyenek. Minden, ami a konyhában van, a kényelmet és a tisztaságot szolgálja.

Konyhában használt vegyi termékek:

Szódabikarbóna. Minden hüvelyes főzelék, azon kívül a kemény hús is gyorsabban puhul, ha a vízbe késhegynyi szódabikarbónát teszünk. A tej sem savanyodik meg. Spenót, káposzta, zöldborsó megtartják üde színüket, ha fövővizükbe teszünk.

Sósav. A vízlerakódás (kazánkő) eltávolítására és a kiöntő tisztítására használjuk. Utána mindkettőt jól kell öblíteni.

Káliumhipermangán. Minden rossz szagot eltüntet és fertőtlenít. Nagyon erős oldatát tartsuk erősen lezárt üvegben és egy-két cseppet cseppentve a vízbe, használhatjuk. Nyers hús, csont, szárnyas, mind elveszti szagát, ha pillanatra egészen halvány színű hipermangánoldatba tesszük. Ugyanilyen hatása van éjjeliedényekre is. Ugyancsak jó, ha a befőttesüvegeket kiöblítjük vele, mert minden csirát megöl.

Citrom. Nem kémiai szer, de folyton szükségünk van rá. Minden csúnya folttól megtisztítja munka után a kezet, evőeszközről is eltünteti a kellemetlen szagokat. Úgyszintén a deszkákról is.

Konyhai növények az ablakban

Minden konyhaablakban csinálhatunk parányi kertet télire, melyben petrezselymet, zellert, hagymát és madársalátát nevelhetünk. Nagyobb pléhlapra állítsuk a cserepeket vagy ládikát, hogy a nedvességet felfogja, széle jó magasra legyen felgörbítve. Petrezselymet, zellert úgy ültetünk el télire, hogy gyökerét a korona alatt 2 cm-re levágjuk és így dugjuk a földbe.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Korallékszer és lánc tisztítása

Langyos sós vízben moshatjuk tisztára, azután gyapjúronggyal töröljük szárazra. Nagyon piszkos holmit egy óráig áztassunk gyenge sóoldatban, öblítsük tiszta vízzel, és úgy szárítsuk.

Korcsolya tisztítása

Korcsolyát mindjárt használat után ajánlatos szárazra törölni, mert ha havasan, nedvesen tesszük el, csakhamar megrozsdásodik. Időnként ajánlatos egy kis olajjal vagy petróleummal bedörzsölni és nyárra olajos papírba csomagolva eltenni. Ha mégis keletkeznének rozsdapecsétek, üvegpapírral (smirgli) távolítsuk el, vagy pedig szalmiákszesz és tört kréta keverékével, ami után alaposan ledörzsöljük száraz ronggyal.

Korcsolyát rozsdától úgy tisztítunk meg, hogy előbb alaposan bekenjük petróleummal és egy ideig állni hagyjuk, azután só és homok keverékével bedörzsöljük.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?