A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA

Kesztyűk tisztítása
3. A szarvasbőrkesztyűket langyos vízbe áztatjuk, melyben velencei szappant oldottunk fel, kevéske szalmiákszeszt és stearinolajat öntöttünk. Ha jól kiázott, kimossuk, azután még egy ilyen lében mossuk. Kinyomjuk, kihúzogatjuk és szárítás közben megdörzsölgetjük.
4.

Kesztyűk tisztítása

3. A szarvasbőrkesztyűket langyos vízbe áztatjuk, melyben velencei szappant oldottunk fel, kevéske szalmiákszeszt és stearinolajat öntöttünk. Ha jól kiázott, kimossuk, azután még egy ilyen lében mossuk. Kinyomjuk, kihúzogatjuk és szárítás közben megdörzsölgetjük.

4. Kezünkön is moshatjuk, langyos vízben, melybe bóraxot tettünk. Szappanforgácsot oldunk fel és ebben mossuk. Jól öblítjük, kinyomkodjuk, kifordítva lehúzzuk kezünkről, belefújva felakasztjuk és szárítás közben dörzsöljük.

5. Nagyon piszkos férfikesztyűk tisztítása: 1 liter meleg esővízben feloldunk negyed kg finom háziszappant vagy szappanforgácsot, beleteszünk 3 kanál stearinolajat, 1 kanál szalmiákszeszt, diónyi szódát és habosra verjük. Ha langyos, beletesszük a kesztyűket, egy napig áztatjuk, másnap a kesztyűket kinyomkodjuk, tiszta vízbe tesszük és tiszta rongyba csavarjuk. ĺgy ronggyal kicsavarjuk, visszáján beszappanozzuk, felfújuk és száradni akasztjuk őket. ĺgy mosva nem kell dörzsölgetni sem, lágyak maradnak. A szarvasbőrkesztyűt sohasem szabad napra vagy kályha mellé akasztani száradni.

Kékfestő-anyag mosása

Kékfestő-anyagot és más kényes színű anyagot úgy mosunk, hogy előbb egy éjjelre vízbe áztatjuk, melybe 3-4 kanál terpentint öntöttünk. Utána kimoshatjuk rendesen. Jó, ha az új anyagot, melynek színtartósságában nem bízunk, még kiszabás előtt így kezeljük.

Képrámák

Fényezett rámákat langyos vízzel, melybe kevés szalmiákszeszt tettünk, moshatunk le, puha ronggyal. Utána nem bolyhosodó ronggyal töröljük szárazra. Ez a légypiszkot is eltünteti.

Pácolt rámákat ugyanígy mosunk le, csakhogy a rongyot alaposan ki kell csavarni, nehogy csöpögjön belőle a nedvesség. Még jobb, ha szarvasbőrt használunk. Azután finom viasszal bekenjük a rámát, de nagyon vékonyan, és gyapjúronggyal addig dörzsöljük, míg fényes lesz.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?