A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA

Kazánkő
ĺgy nevezzük az erősen mésztartalmú víz lerakódását a főzőedényeken is. Eltávolíthatjuk, ha az edényt időnként szódás vízbe áztatott nyers burgonyahéjjal főzzük ki.

Kazánkő

ĺgy nevezzük az erősen mésztartalmú víz lerakódását a főzőedényeken is. Eltávolíthatjuk, ha az edényt időnként szódás vízbe áztatott nyers burgonyahéjjal főzzük ki. Még gyorsabban eltűnik a kazánkő, ha az edényt vízzel töltjük meg, a vizet felforraljuk, azután néhány gr szalmiákszeszt öntünk bele, félóráig benne állni hagyjuk, kiöntjük, s az edényt jól kiöblítjük.

Kályha tisztítása

Vaskályhát ólomfekete és terpentin keverékével lehet tisztítani. A lekopott vas tisztítás után olyan fényes, mintha vadonatúj lenne.

Kályhák rozsdás

vasalkatrészeit forró olajjal kell bekenni, és azután fényesre dörzsölni

Kályhacső megóvása a rozsdásodástól

Tavasszal alaposan kitisztítjuk a kormot a csőből, azután belülről régi gyapjúronggyal betömjük a felső nyíláson keresztül, és benne hagyjuk egész nyáron át.

Kályhafényesítő

12,5 gramm gyantát feloldunk 450 gr benzinben (vagy teraklórszénoxidban), hozzáadunk 50 gr ceylongrafitot. Kályhát természetesen csak hideg állapotban kenhetünk be a fényesítővel.

Kávé

A kávécserje gyümölcse. Elkészítési módja közismert. A feketekávé koffeintartalmánál fogva élénkít, nagyobb mennyiségben izgat és ezen izgatásnak a következménye, hogy a fáradtság érzését képes megszüntetni. Mértéktelen kávéfogyasztás szívdobogást, izgalmi állapotokat és a legtöbb embernél álmatlanságot okoz. Azok, akik azt tapasztalják, hogy a feketével szemben érzékenyek, egészségük érdekében jól teszik, ha a kávéfogyasztást beszüntetik, vagy pedig pótszerrel (cikória, makk, maláta, füge) vagy a jobb ízű koffeinmentes kávéval helyettesítik. Frissen pörkölt kávét mindig nagyon jól záródó dobozban vagy üvegben tartsunk, nehogy illata elpárologjon. A hamisított kávé őrölve csomócskákká gyúrható, míg a valódi szétporlik.

Kávé alját,.különösen, ha pótkávé is van benne, használat után sohase öntsük ki, mert szobanövényeink számára kitűnő trágyát ad. Használhatjuk tűzhelylap beszórására is. Újságpapírral töröljük le, miután már minden zsírt magába szívott.

Kávé ízesítése

A kávéhoz adunk egy kanálka igen finom kakaóport, ez a kávét táplálóbbá és ízesebbé teszi. Különösen gyengébb szervezetűek számára kitűnő.

Kávékivonat

1/4 kg nyerscukrot folytonos keverés mellett cseppfolyósítunk, míg sűrű barna nem lesz. Elégetni nem szabad! Lassan fél liter fövő vizet öntünk rá, egy darabig főni hagyjuk, azután lassan felöntünk vele 1/4 kg finomra őrölt kávét. Addig főzzük, míg összesen 1/2 liter lesz az egész. Nagyon gondosan tisztított üvegbe tesszük, ledugaszoljuk és lepecsételjük. Utazásnál és nagyobb kirándulásokon igen jó hasznát vesszük. 3-4 kávéskanálka kell belőle egy csésze tejhez.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?