A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA

Hajerősítő víz
Jó csomó csalángyökeret (frisset) megfőzünk 1 liter vörösborban. Ha puhára főtt, leszűrjük, a szüretet keverjük feleannyi tiszta szesszel. Használatkor ugyananynyi vízzel hígítjuk.
Hajgöndörítő víz
20 gramm benzoetinktúra, 100 gramm szesz, 2 csepp rózsaolaj.

Hajerősítő víz

Jó csomó csalángyökeret (frisset) megfőzünk 1 liter vörösborban. Ha puhára főtt, leszűrjük, a szüretet keverjük feleannyi tiszta szesszel. Használatkor ugyananynyi vízzel hígítjuk.

Hajgöndörítő víz

20 gramm benzoetinktúra, 100 gramm szesz, 2 csepp rózsaolaj. Ezzel a vízzel átkefélve, a kisütött (ondolált) haj sokáig megtartja göndörségét.

Hajfestőszerek

1. Kohol (teinture chinoise). Fekete hajra vagy szemöldök festésére. 5 gramm arabgumit, 5 gr kínai tust finomra törve, apránkint elkeverünk 0,1 liter rózsavízzel, míg egyenletes fekete folyadékká lesz. Üvegbe öntve tesszük el.

2. Dióból készült hajfesték. 450 gramm zöld dióhéjat, 30 gr timsót és 120 gramm rózsavizet mozsárban elkeverünk, kipréseljük, minden 100 grammhoz 30 gr 90 fokos borszeszt öntünk, 4 napig zárt edényben pihentetjük, átszűrjük, kedvünk szerint illatosítjuk. Kis kefével, szálmentén türelmesen kenjük rá a megmosott, megszárított hajra.

Hajhullás

...alatt értjük, ha a hajszálak tüszőikből maguktól esnek ki. Egy bizonyos számú hajszál kihullását még nem mondhatjuk betegesnek. Az egészséges hajhullásnál a kihullott hajszál helyébe rendesen ugyanilyen erősségű haj nő. Szinte azt mondhatjuk, hogy minden egyes hajszálnak megvan a maga élettartama, és érdekes, hogy minél rövidebb a haj, annál rövidebb az élettartama. Az idő előtti hajhullás kopaszodáshoz vezet. Ennek oka családi hajlamosság, másik oka, hogy a fejbőr főleg a férfiaknál a koponyán erősen feszül. Ez a feszesség a fejbőrben a vérkeringést akadályozza, ami által a hajhagymák nem táplálkozhatnak kellőleg. Harmadik ok a bőr fagygyútermelésének kóros bősége. Igen kivételes az az eset, midőn a faggyú csökkent volta vagy hiánya okozná. A korai hajhullás első két oka ellen nem tehetünk semmit, ellenben a faggyútúltermelésből eredő esetekben, ha a kezelést már serdülőkorban megkezdjük, eredményeket érhetünk el. Tudnunk kell, hogy rendetlen életmód korai hajhulláshoz vezethet és azt is, hogy forró, fűszeres ételek, alkohol, feketekávé fokozza a faggyútermelést, tehát korai kopaszodás eseteiben ezeket kerülni kell. Túlzsíros fejbőrűeknek tanácsos hetente 40-50 fokos, tehát igen meleg vízzel és szappannal fejet mosni. Előnyösebb kénszappant használni. Túlzsírosságnak megbízható ellenszere a kén, melyet szappan, púder vagy kenőcs alakjában használhatunk. A kenőcstől el kell tekintenünk, mert a hajat zsírossá teszi. Púdert csak szőkék használhatják. Szappan formájában a habot a beteg fejbőrön hagyjuk. A kezelés idejét az eredményesség szabja meg.

Hajmosás – szőkékneká

Legjobb, ha kamillaszürettel mossuk a szőke hajat. 4-5 liter vízhez 2 maroknyi kamilla kell.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?