A MAGYAR HÁZIASSZONY LEXIKONA

Habverés
1. Tojáshab felverése. Legokosabb habüstben, vagy akinek van, külön habkeverő készülékben végzi. A sárgájától elválasztott friss fehérjét (tiszta, üveges legyen, semmi zavarosságot ne mutasson, és ne folyjon szét, mint a víz, mert akkor nem lehet habbá verni) a habüstbe tesszük.

Habverés

1. Tojáshab felverése. Legokosabb habüstben, vagy akinek van, külön habkeverő készülékben végzi. A sárgájától elválasztott friss fehérjét (tiszta, üveges legyen, semmi zavarosságot ne mutasson, és ne folyjon szét, mint a víz, mert akkor nem lehet habbá verni) a habüstbe tesszük. Csipetnyi sót teszünk hozzá, mert akkor könnyebben felverődik. Azután a habverővel egyenletesen, egy irányban veregetjük, nem kell túlságos erővel ütni. Mikor egészen kemény a hab, nem ömlik ki a tálból, jó a hab és felhasználható.

2. Tejszínt is csak akkor lehet habbá verni, ha teljesen friss. Csipetnyi sót teszünk ebbe is, úgy verjük, mint a tojáshabot, de itt nagyon kell vigyázni, hogy túl soká ne verjük, mert akkor vaj lesz belőle. Cukrot a felvert tejszínhabba csak közvetlenül a felhasználás vagy fogyasztás előtt szabad keverni, különben vizet ereszt tőle. A cukrot apránkint, könnyedén keverjük bele, hogy össze ne törje a habot.

Hagyma tárolása

Legjobban úgy tarthatjuk el, hogy szellős helyen hálóban tartjuk. Fagy természetesen ne érje.

Hagymapirítás

Amibe nem muszáj, ne tegyünk hagymát. Illetve az ízét beleadhatjuk úgy, hogy a hagymát megmosva, félbevágva dobjuk bele a zsírba. Mikor jól átsült, az ízét is kiadta, a hagymát kidobjuk és csak a hagymás zsírt használjuk fel. Amibe okvetlenül hagymát akarunk tenni, következőképpen csináljuk: a zsírt kicsit felmelegítjük, az alatt a hagymát megreszeljük, és így reszelve tesszük a zsírba. Pillanat alatt elsül és rá vagy hozzáadhatjuk a többi kelléket.

Hagymaszagú kezünket...

...mossuk meg langyos vízben, melybe néhány csepp szalmiákszeszt tettünk.

Hagymavágás

Szinte elkerülhetetlen, hogy ne könnyezzünk. Ezt úgy előzhetjük meg, hogy tisztítás közben erős vízsugarat bocsátunk a hagymára.

Hagymavágó

Ügyes konyhaeszköz, használatánál csupán külső hajától kell megtisztítani a hagymát, s utána a hagymavágóval pillanatok alatt apró kockákra vághatjuk. Ma már üvegből készült hagymavágó is van, melynél a kés ide-oda mozgatásával tetszés szerinti nagyságú hagymadarabokat vágunk. Kezünket ezzel teljesen megkíméljük a kellemetlen hagymaszagtól.

Az Ünnep kiadása, Budapest, 1936

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?