A Kossuth-díj kitüntetettjei

Budapest. A nemzeti ünnep, március 15. alkalmából csütörtökön a Parlamentben átadták a Kossuth-díjakat.

Budapest. A nemzeti ünnep, március 15. alkalmából csütörtökön a Parlamentben átadták a Kossuth-díjakat. A díjazottak között olyan művészek vannak, mint Sára Sándor, Esztergályos Cecília és Tordai Teri.

Áder János köztársasági elnök a díjak átadása előtt elmondott ünnepi beszédében hangsúlyozta: március 15. örökre szólóan nemzeti önbecsülésünk és a haza legjobb tudásunk szerinti szolgálatának ünnepe. Ezért vált hagyománnyá és ezért köszöntik ezen a napon mindazokat, akik a legjobb tudásukkal szolgálnak.

Magyarország köztársasági elnöke Kossuth-nagydíjat adományozott Sára Sándor Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas filmrendezőnek, operatőrnek, a nemzet művészének, a Duna Televízió volt elnökének a magyar filmművészet nemzetközi elismertetéséhez hozzájáruló, kimagaslóan sikeres operatőri és rendezői pályája elismeréseként. Sára Sándor operatőrként többször dolgozott Szabó István rendezővel (Apa, 1966; Tűzoltó utca 25., 1973; Budapesti mesék, 1976), és egyebek mellett ő fényképezte Huszárik Zoltán legendás Szindbádját is. Rendezői munkásságából kiemelkedik a Feldobott kő (1968), a 80 huszár (1978) és a Tüske a köröm alatt (1987) című filmdráma.

Kossuth-díjban részesült Esztergályos Cecília Jászai Mari-díjas színművész sikeres pályafutása elismeréseként. Nagy ívű művészi pályafutása, egyedülálló színpadi eleganciát tükröző előadó-művészete elismeréseként vehette át a díjat Tordai Teri Jászai-díjas színművész.

Faragó Laura énekművész, népdalénekes, etnológus, zenepedagógus a magyar népdalok hiteles megszólaltatása mellett Bartók és Kodály népdalfeldolgozásainak, valamint az elmúlt öt évszázad műdalirodalmának széles körű megismertetéséért, továbbá zenepedagógusi munkája elismeréseként kapta a díjat.

Oláh Zoltán Harangozó Gyula-díjas balettművész, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosa a balettirodalom legjelentősebb szerepeit már fiatal korától kezdve kiemelkedő érettséggel megformáló, magas szintű művészi munkája, a szakma és a közönség körében nemzetközi és hazai szinten egyaránt nagy sikernek örvendő alakításai elismeréseként vehette át a kitüntetést.

Lengyel György Jászai-díjas rendezőt öt évtizedes pályája, pécsi és debreceni színházigazgatói munkája elismeréseként jutalmazták a díjjal.

Péreli Zsuzsa képzőművész, gobelinművész az indoklás szerint „a magyar textilművészetben kimagasló alkotóművészi pályája, téma- és formavilágában egyaránt különleges, egyedi technikával alkotott gobelinjei elismeréseként” nyerte el a kitüntetést.

Kossuth-díjat kapott továbbá Berkesi Sándor karnagy, Farkas Árpád író, költő, műfordító, Geszler Mária keramikusművész, Györfi Sándor szobrászművész, Kiss Benedek költő, Lantos István zongoraművész, Rieger Tibor szobrászművész, Sümegi Eszter operaénekes, valamint Zádori Mária énekművész. (MTI, k)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?