A kóruséneklés a lelket tisztítja

Medveczky Ádám karmester nem ismeretlen a Mátyusföldön. Ez még nem lenne különös megállapítás, hiszen a mester szinte az egész világon nem ismeretlen. Az ő számára sem ismeretlen azonban a Mátyusföld.

Medveczky Ádám a Győri Filharmonikus Zenekart vezényliSzőcs Hajnalka felvételeNem először jár itt, többször részt vett a galántai Kodály Napokon, s a ma kezdődő és május 25-ig tartó XIV. Kodály Napoknak is ő lesz a legismertebb szereplője. Már idén is többször járt a Mátyusföldön, egy másfajta szereplése kapcsán: a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karnagyaként a a napokban több nevelő hangversenyt vezényelt a helyi és környékbeli kisiskolásoknak.

Miért tartja fontosnak, hogy részt vegyen az iskolás gyermekek számára tartott nevelő hangversenyeken?

Az indok magától értetődő: a magyar ifjúságnak tovább kell adni a magyar kultúra minden kis gyöngyszemét. Ez nem szlogen. Az ifjúságban rejlik az, ami a jövőt szebbé, gazdagabbá teszi. Ha egy ilyen koncerten csak öt gyerekben megfogan valami, a nemzeti identitását felkelti és elmélyíti ez a zene, akkor már nem csináltuk hiába. Határon túl és otthon, Győrött, Veszprém megyében is rendszeresen tartunk ifjúsági hangversenyeket. Kodály fogalmazta meg: csak az a nemzet maradhat meg, amely meg tudja őrizni kultúráját. Ez a mi missziónk, hogy mindenütt, ahol csak lehet a világon, a magyar nemzeti kultúrát, Erkel, Liszt, Bartók, Kodály művészetét terjesszük, az ifjúság részére mindennapi kenyérként tálaljuk.

Ön szerint hány éves kortól érdemes a gyerekeknek ilyen komoly műveket játszani?

Minél előbb. Teljesen váratlan, hogy a gyerekben mi fogan meg, és mi mozgatja meg őt. Nekem a Jóisten öt gyermeket adott, most már két unokát is, és tudom, hogy a gyerekek ezt hogyan veszik. Például az egyik gyerekem négyéves volt, és elvittük a Tann?häuserre, amit én vezényeltem. Végig ott maradt, nem akart hazamenni, és zokogott a végén. Megfogta valami. Szóval a komolyzene nincs korhoz kötve.

Ön nem először vesz részt a galántai Kodály Napokon. Véleménye szerint milyen súlya van ennek a rendezvénynek a mai zenei életben?

Csak a legnagyobb elismeréssel tudok szólni arról, hogy így ápolják Kodály emlékét Galántán, ahol gyermekkora legszebb éveit töltötte. Az ott hallott cigánynótáknak a hangjait poétikus magaslatokba emelte azzal, ahogyan átdolgozta, és olyan feldolgozással örökítette meg, amely Galántát méltán világhírűvé tette. Magát a versenyt nem szoktam végighallgatni, mi a gálára szoktunk megérkezni, de ott minden kórustól hallunk műveket, és rendkívül felkészültek ezek az énekkarok. A kóruséneklés a lelket tisztítja. Az énekkarban éneklő vagy zenekarban muzsikáló emberek lelke tiszta, és a társadalomnak abban a szférájában mozognak, amely előrébb viszi az emberiséget. Több-kevesebb sikerrel.

Van kedvenc műve, amelyet a legszívesebben vezényel?

Nagyon sok van, egyet kiválasztani nagyon nehéz. Inkább azt mondanám, hogy a bécsi klasszikus stílus, az olasz romantikus operazene és a magyar nemzeti zene az, amit mindennapi kenyeremnek és hitvallásomnak tartok. Valamint Bach, Mozart, Verdi az utolérhetetlen csúcsa a zenének.

A szakmában ön már felért a csúcsra. Van-e még valami, amit karmesterként szeretne megvalósítani?

Ilyen célokat nem tűzök magam elé. Bár 60-70 operát vezényeltem a pályám során, van néhány darab, amely elkerült. De talán még egy Don Carlos, Don Govanni, Muszorgszkij Hovanscsinája vagy Borisz Godunovja beleférne. De különösebben nincsenek terveim, hála Istennek szép családom van, az ő egészségük és jólétük a legfontosabb a számomra.

A GALÁNTAI XIV. KODÁLY NAPOK MŰSORA

Május 23. (péntek)

17.00 A Kodály-kiállítás megnyitója a Galántai Városháza előcsarnokában

20.00 Nyitóhangverseny Deákin, a római katolikus templomban (Pécsi Mecsek Kórus, Veszprém Város Vegyeskara)

20.00 A versenyző kórusok hangversenyei a környékbeli falvakban (Alsószeli, Felsőszeli, Nagyfödémes, Nemeskosút)

Május 24. (szombat)

9.30 – 20.00 A Szlovákiai Magyar Felnőtt Énekkarok Országos Minősítő Versenye a Városi Művelődási Központban

20.00 Ünnepi hangverseny a galántai Szent István Király római katolikus templomban (Galántai Kodály Zoltán Daloskör, Virtuosi di Mikulov, Nyitrai Konstantin Egyetem Magyar Kórusa)

20.00 A versenyző kórusok hangversenyei a környék falvaiban (Diószeg, Sókszelőce, Farkasd, Vágkirályfa, Feketenyék, Vezekény, Királyrév, Vízkelet, Pered, Zsigárd)

Május 25. (vasárnap)

10.00 A kórusverseny szakmai kiértékelése a Városháza nagytermében

14.00 Koszorúzási ünnepség Kodály Zoltán emlékművénél a városi parkban

15.00 Gálahangverseny és eredményhirdetés a Galántai VMK színháztermében

19.00 Záróhangverseny a galántai Szent István Király római katolikus templomban (Győri Liszt Ferenc Kórus, Pécsi Mecsek Kórus, Veszprém Város Vegyeskara, Győri Filharmonikus Zenekar, vezényel Medveczky Ádám)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?