A Kodály-módszer Portugáliában is népszerű

Lisszabon |

<p>A Kodály-féle zenetanítási módszer teret nyerhet azokban a portugál általános iskolákban, ahol a tervek szerint heti háromra növelik az énekórák számát; ezért nagy érdeklődés övezi a pénteken kezdődött újabb Kodály-szemináriumot Estorilban, a Portugál Zenei Múzeumban.</p>

Szurovszky Katalin, a lisszaboni magyar nagykövetség munkatársa elmondta az MTI-nek, hogy a tavalyi sikeres Kodály-szemináriumon fölbuzdulva idén is megrendezi a zenetanárok és főiskolai hallgatók részére a szemináriumot július 3. és 11. között a magyar nagykövetség, a Cascais-Estoril régió és a Portugál Zenei Múzeum.

A mostani rendezvény rangját emeli, hogy Cascais-Estoril régió, a Portugál Zenei Múzeum és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szándéknyilatkozatot ír alá Kodály Intézet létesítéséről Estorilban, a zenei múzeumban.

A magyar külképviselet indítványozta, hogy hívják meg ismét Nemes László Norbert egyetemi docenst, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézetének igazgatóját, hogy tartson előadásokat és tanítási bemutatót.

Nemes László Norbert az MTI megkeresésére elmondta, hogy tavaly már tartott ötnapos tanfolyamot zenetanároknak a Kodály-módszerről Estorilban, s ennek létrejöttét elősegítette többek között az a tény, hogy az új portugál kormányzat oktatási reformtervébe beiktatta: az általános iskolákban a heti egyről háromra növelik az énekórák számát.

Az első portugáliai tanfolyamot követően 2008 novemberében 15 fős portugál zenetanári csoport töltött egy hetet Kecskeméten, ahol bepillanthatott a Kodály-koncepció magyar gyakorlatába - jegyezte meg az igazgató.

A Kodály-koncepció alapelve a gyermekkorban elkezdett szisztematikus zenei írás-olvasás tanítása, s ennek a folyamatnak az alapeszköze a szolmizáció. A mintegy 30 résztvevő - köztük zenetanárok és zenei főiskolai hallgatók - a szolmizáció segítségével szerez jártasságot idén például a barokk zenei stílusban.

Magyar népdalokat is tanulnak, s ezzel azt kívánja Nemes László Norbert bemutatni, hogy a zenei anyanyelv, vagyis a népzene segítségével hogyan lehet klasszikus zeneművet közelebb hozni a gyerekekhez.
A tanfolyamon pénteken és szombaton a munkát Cristina Brito da Cruz professzor, a lisszaboni zenei főiskola tanára irányítja. Ő korábban a kecskeméti Kodály Intézet hallgatója volt. Július 9-től Nemes László Norbert vezeti a szemináriumot, amelyen másfél órás előadást is tart Bartók Béla és Kodály Zoltán kórusműveiről. A záró konzultáción pedig minden bizonnyal magyarul is fognak énekelni - tette hozzá az igazgató.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?