A Kaukliar fesztivál hattyúdala

Pozsony. Nagy valószínűséggel a hattyúdala lesz a Kaukliar elnevezésű nemzetközi pantomimfesztiválnak az idei, holnap kezdődő és június 2-áig tartó rendezvénysorozat. Milan Sládek, a világhírű pantomimművész, az Aréna Színház igazgatója ugyanis úgy döntött: befejezi szlovákiai tevékenységét.

Az idei fesztivált is csak nagy anyagi nehézségek árán sikerült tető alá hoznia Milan Sládeknek. A megvalósításhoz szükséges összeg nagy részét külföldi fellépésekkel „játszotta össze” a társulat. A kulturális minisztériumtól nem kapott a színház támogatást, és az előző évektől eltérően a szponzorok, sőt a Pozsonyban működő külföldi kulturális intézetek sem mutatkoztak túl készségesnek, mondta Sládek. Közép-Európa egyik legrangosabbnak számító pantomimfesztiválját csupán a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete és az Egyesült Államok pozsonyi nagykövetsége támogatta.

A második emigrációjára készülő 65 éves művész kijelentette: döntése tíz esztendei itteni tevékenységének összegzése után született meg benne. Belefáradt abba, hogy állandóan a színház fenntartásáért harcoljon. Ilyen légkörben nehéz dolgozni, mondta a művész. Csalódást okozott számára, hogy Milan Kňažko, a jelenlegi kulturális miniszter mellőzte a színházat, egyetlen előadáson vagy fesztiválon sem jelent meg, s a tárcától sem kapott anyagi támogatást az intézmény működtetésére. (Sládeknek ezzel az állításával a kulturális minisztérium nem ért egyet: szóvivőjük nyilatkozata szerint az Aréna színház az utóbbi négy évben 6,6 millió koronát kapott, az idei fesztivál megrendezésére pedig 50 ezer koronát.) Nem titok: a jelenlegi kormány ellenszenve azzal magyarázható, hogy az Aréna Színház indulásakor Milan Sládek az akkor hatalmon lévő Mečiar-kormány kulturális miniszterétől, Ivan Hudectől kért és kapott támogatást. Az Aréna igazgatója az ügy kapcsán kijelentette: soha nem érdekelte őt a politika, nem is érzi szükségét, hogy ezekben a körökben mozogjon, ő csupán a demokratikus országokban megszokott lépéshez folyamodott, amikor támogatást kért az akkori kulturális minisztertől.

A június végén Németországba távozó művész elmondta: korára való tekintettel nem akar újabb színházat alapítani, művészi tevékenységét azonban továbbra is folytatja. Az Aréna Színház további sorsa egyelőre nyitott, az intézmény ugyanis áprilistól a pozsonyi megyei önkormányzat hatáskörébe került.

A Kaukliar hetedik évfolyama holnap este Milan Sládek DAR című előadásával indul, azzal a produkcióval, amellyel 1993-ban az Aréna Színház megnyitotta kapuját. A gesztus szimbolikus, bár tegyük hozzá, a felújítás mellett nem utolsósorban azért döntött a pantomimművész, mert nem volt pénzük új előadásra. Az elkövetkező napokban számos figyelemre méltó produkcióval várja a fesztivál a közönséget. Az orosz Shkidy Színház táncosai, bohócai, pantomimművészei és akrobatái a külföldön nagy visszhangot kiváltott Puky Star című előadásukat mutatják be. A varsói Kortárs Pantomim Színház Bábelje a szeptember 11-ei New York-i terrortámadás után született, s az esemény által kiváltott szubjektív meditációkat, benyomásokat jeleníti meg a színpadon. Ellátogat Pozsonyba a népszerű cseh komikus, színész, Boleslav Polívka is, aki A hölgynek az erkélyen című előadásában gyermekkorára és pályafutására tekint vissza könnyed stílussban. A rendkívül pimasz, merész és modern amerikai bohóc, Jango Edwards komikus pantomimjelenetekből és dalokból álló repertoárjának legsikeresebb darabjait mutatja be a fesztiválon. Ugyancsak sokszínű egyéniség, – lenyűgöző bohóc, színész és akrobata – a negyedszázada a pályán levő angol Johnny Melville, aki humorral teli produkciót tartogat a közönség számára. Felejthetetlen, különleges élményt ígér az egyesült államokbeli Adam Darius és Kazimir Kolesnik előadása, A madárijesztő halála, amelyet Grönlandtól Tajvanig a világ számos országában bemutatott már a két pantomimművész. A fesztivált a magyarországi Sofa Trió A kakukkgyilkos című, melankolikus hangulatú tragikomédiája zárja. Az előadás keserű tréfával hívja fel a figyelmet az elfeledett dolgok, jelenségek fontosságára. A Németországból érkező Christophe Houlier és Christopher Hustert utcai komédiásokként az Aréna Színházon kívül, Pozsony belvárosában igyekeznek majd felkelteni az érdeklődést a fesztivált iránt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?