A Kaliforniai... bocs, nem, a Holdfény a legjobb film. Újabb magyar Oscar!

Los Angeles |

<p>A Holdfény című dráma kapta a legjobb filmnek járó díjat a 89. Oscar-gálán, a legfontosabb kategóriában azonban először tévedésből a Kaliforniai álom című musicalt hirdették ki győztesnek. A zűrzavarba torkolló estén a legjobb rövidfilmek között a Mindenki című magyar film diadalmaskodott. Deák Kristóf rendező és Udvardy Anna producer munkája révén először kapta meg magyar kisfilm az amerikai filmakadémia díját.</p>

A legfontosabb kategória, a legjobb film győztesét Faye Dunaway és Warren Beatty, az ötven éve bemutatott Bonnie és Clyde című klasszikus két főszereplője jelentette be. A színész azonban rossz borítékot kapott, habozott is felolvasni a papíron álló szöveget, mert azon az előző, a legjobb női főszereplő kategória nyertesének, Emma Stone-nak a neve és a Kaliforniai álom címe szerepelt. Faye Dunaway azonban magához ragadta a szót, és kihirdette győztesnek a népszerű musicalt. Mint hamar kiderült, tévedésből.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"267149","attributes":{"alt":"","author":"TASR/AP-felvétel","class":"media-image","height":"480","title":"Ilyen volt Ryan Gosling arca, mikor kiderült, hogy mégsem a Kaliforniai álom nyert","typeof":"foaf:Image","width":"351"}}]]

Az amúgy nyugodt mederben folyó gálán a legjobb férfi főszereplő Casey Affleck lett A régi város című filmben nyújtott alakításáért, míg az epizodisták között Maharshala Alit, a Holdfény szereplőjét jutalmazták.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"267145","attributes":{"alt":"","author":"TASR/AP-felvétel","class":"media-image","height":"1994","style":"width: 600px; height: 399px;","title":"Balról: Mahershala Ali, Emma Stone, Viola Davis, Casey Affleck","typeof":"foaf:Image","width":"3000"}}]]

A nőknél a főszereplőnek járó díjat Emma Stone kapta a Kaliforniai álomban nyújtott alakításáért, a mellékszereplőknél pedig Viola Davis vehette át az amerikai filmakadémia elismerését a Fences című drámában nyújtott alakításáért. 

A rendezők mezőnyében a mindössze 32 éves Damien Chazelle kapta az Oscar-díjat a Kaliforniai álomért, amely 14 jelöléséből végül hatot váltott díjra.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"267146","attributes":{"alt":"","author":"TASR/AP-felvétel","class":"media-image","height":"480","title":"Emma Stone","typeof":"foaf:Image","width":"380"}}]]

A régi városért Kenneth Lonergan, a Holdfényért pedig Barry Jenkins kapta a legjobb eredeti, illetve adaptált forgatókönyvért járó díjat.

Két díjat is besöpört Justin Hurwitz. A fiatal zeneszerzőt előbb a Kaliforniai álom zenéjéért, néhány perccel később pedig a legjobb betétdalért jutalmazták, ugyancsak a Kaliforniai álom révén. A City of Stars című számért Benj Pasekkel és Justin Paullal vehette át a díjat.

A legjobb operatőr Linus Sandgren lett a Kaliforniai álom fényképezéséért.

Az ügyfél című iráni alkotás nyerte el a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját. Aszgar Farhadi második alkalommal kapta meg az Oscart ebben a kategóriában. Az iráni rendező azonban már jóval a ceremónia előtt bejelentette, hogy nem megy el a díjátadóra a hét muszlim többségű ország állampolgárainak beutazását korlátozó - azóta már felfüggesztett - amerikai elnöki rendelet miatt. Üzenetében megköszönte a díjat és sajnálatát fejezte ki, hogy nem lehet jelen. Mint írta, honfitársai és a további hat érintett ország iránti tisztelete jeléül maradt távol. 

A legjobb vágás díját A fegyvertelen katona című film kapta. 

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"267148","attributes":{"alt":"","author":"TASR/AP-felvétel","class":"media-image","height":"1994","style":"width: 600px; height: 399px;","title":"Rosalind Ross és Mel Gibson","typeof":"foaf:Image","width":"3000"}}]]

A legjobb egész estés animációs film a Zootropolisz - Állati nagy balhé lett, a legjobb rövid animáció elismerését pedig a Szalonkának ítélte oda az amerikai filmakadémia.

A legjobb dokumentumfilmnek járó díjat Ezra Edelman 467 perces munkája, az O.J.: Made in America kapta. A legjobb rövid dokumentumfilm a The White Helmets lett. Az alkotás a szíriai polgárháború dúlta területeken hősies munkát végző mentőalakulatról szól.

A legjobb hangvágás Oscar-díját az Érkezés, a hangkeverését pedig A fegyvertelen katona című filmnek ítélték. Utóbbi kategória kitüntetettjei között van Kevin O'Connell, aki 21. jelölését váltotta díjra.

A legjobb látványtervezés díját a Kaliforniai álom alkotói, a David Wasco és Sandy Reynolds-Wasco házaspár vehette át a hollywoodi Dolby Színházban megrendezett esten.

PERCRŐL PERCRE TUDÓSÍTÁSUNKAT ITT TALÁLJA!

Negyedik Oscarját kapta Colleen Atwood, akit ezúttal a Legendás állatok és megfigyelésük című fantasy film jelmezeiért jutalmaztak.

A vizuális effektusokért A dzsungel könyve című produkciót díjazták.

A MINDENKI A CSÚCSON

A legjobb smink és haj kategóriában a Suicide Squad - Öngyilkos osztag vitte el az Oscar-díjat.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"267152","attributes":{"alt":"","author":"TASR/AP-felvétel","class":"media-image","height":"1994","style":"width: 600px; height: 399px;","title":"A Mindenki Oscar-díjas alkotói, Deák Kristóf rendező és Udvardy Anna producer","typeof":"foaf:Image","width":"3000"}}]]

ÍME, A TELJES LISTA:

Legjobb film: Holdfény

Legjobb rendező: Damien Chazelle (Kaliforniai álom)

Legjobb színész: Casey Affleck (A régi város)

Legjobb színésznő: Emma Stone (Kaliforniai álom)

Legjobb férfi mellékszereplő: Mahershala Ali (Holdfény)

Legjobb női mellékszereplő: Viola Davis (Fences)

Legjobb animációs film: Zootropolis

Legjobb eredeti forgatókönyv: A régi város

Legjobb adaptált forgatókönyv: Holdfény

Legjobb idegen nyelvű film: Az ügyfél

Legjobb filmzene: Kaliforniai álom

Legjobb betétdal: Kaliforniai álom

Legjobb operatőr: Kaliforniai álom

Legjobb vágás: A fegyvertelen katona

Legjobb smink: Öngyilkos osztag

Legjobb jelmez: Fantasztikus állatok és megfigyelésük

Legjobb látványtervezés: Kaliforniai álom

Legjobb vizuális effektek: A dzsungel könyve

Legjobb hangvágás: Érkezés

Legjobb hangkeverés: A fegyvertelen katona

Legjobb dokumentumfilm: O.J.: Made In America

Legjobb animációs rövidfilm: Szalonka

Legjobb élőszereplős rövidfilm: Mindenki

Legjobb rövid dokumentumfilm: White Helmet

(MTI, Index)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?