A Holdfény nyerte az Oscar-díjat

Óriási blamával ért véget az idei Oscar-gála. A Kaliforniai álom hat díjat sepert be, de a legjobb filmnek járó szobrot a Holdfény nyerte. A Mindenki pedig a legjobb rövidfilm lett.
 

 

A Holdfény stábja
A Holdfény stábja
TASR felvétel
Aki teheti, pihenje ki magát, a hosszú éjszaka után, akinek pedig nem adatik meg ez a luxus igyon sok kávét és energiaitalt. Köszönjük a figyelmet, szép napot kívánunk mindenkinek!
A nap trollkodásával búcsúzunk:
 
Egy nem túl érdekes Oscar-gálán vagyunk túl, ami két dolog miatt maradhat mégis emlékezetes. Egyrészt Deák Kristóf filmje a Mindenki elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó díjat. 
A végén pedig volt egy óriási tévedés.  Warren Beatty tévesen rossz nevet olvasott fel, először a Kaliforniai álomnak ítélték oda a díjat, majd egy kisebb kavarodás után a Holdfény című film stábja vehette át a legjobb filmnek járó Oscar-díjat. 
 
6:15. Hűű, egy” kis” keveredés a végére. Először a Kalifornia álom stábját hívták fel a színpadra, aztán kiderült, hogy mégsem ők nyertek, hanem a Holdfény. Jó nagy blama volt ez így a végére, végül is csak a legfőbb kategória győztesét tévesztették össze. Nem ez lesz Warren Beatty karrierjének a csúcspontja, ez biztos.  Nem lennénk most a Kaliforniai álom stábjának helyében. 
Az "apró" baleset
Az "apró" baleset
TASR felvétel
 
6:02. A Golden Globe, a BAFTA után az Oscar-díjat is behúzta Emma Stone. Folytatódik a Kaliforniai álom diadalmenete, megvan a hatodik díj. Vajon meglesz a hetedik is?
Emma Stone
Emma Stone
TASR felvétel
 
5:55. A legjobb férfi főszereplő kategóriában sincs meglepetés, Casey Affleck a győztes. A szexuális zaklatással kapcsolatos vádak sem tudták megfosztani a díjtól. A színészt kilenc éve jelölték először Oscarra, akkor mellékszereplőként indult a Jesse James meggyilkolásá-ban nyújtott nagyszerű alakításával. 
A beszédében megemlítette példaképét Denzel Washingtonnak, akivel tegnap találkozott először személyesen. Matt Damonnek, a szüleinek és természetesen testvérének, Ben Afflecknek is.

TASR felvétel
 
 
5:45. Nincs meglepetés a legjobb rendező kategóriában. Damien Chazelle a győztes. Ez a Kaliforniai álom ötödik díja az este. Chazelle minden idők legfiatalabb Oscar-díjas rendezője.

Még három kategória van hátra: legjobb férfi főszereplő, legjobb női főszereplő, legjobb film.

 
5:38. A legjobb adaptált forgatókönyvért járó díjat az az Amy Addams adta át, akit valamiért az idén nagyon hanyagolt az Akadémia. Ebben az évben az Érkezésben és Az éjjeli ragadozókban is maradandót alkotott. A díjat egyébként Barry Jenkins és Tarell Alvin McCraney a Holdfény című film írói kapták.
A poénos felvezető után a legjobb forgatókönyvnek járó díjat A régi város írója Kenneth Lonergan nyerte. A díj pikantériája, hogy a film producere Matt Damon adta át a díjat Lonergannek. 
Kenneth Lonergan
Kenneth Lonergan
TASR felvétel
 
5:20. Belehúzott a Kaliforniai álom. Elnyerte a legjobb filmzenének és a legjobb betétdalnak járód díjat is. Ez is papírforma. Még a további kategóriákra várunk hallgassuk meg a győztes dalt:
 
5:02. Miután kiörömködtük magunkat jöjjenek a további kategóriák. Lassan jönnek a királykategóriák.

Második szobrocskát gyűjti be a Kaliforniai álom, amely legjobb operatőrnek járó díjat nyerte el, személy szerint Linus Sandgren svéd operatőr.

4:52. Sikerült!! A Mindenki elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó szobrocskát! A Saul fia után ismét magyar filmet díjazott az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Gratulálunk Deák Kristófnak és az egész stábnak!
Deák Kristóf a beszédében megköszönte a szüleinek és a feleségének, a stábnak és a gyerekeknek, akik szerinte egyedüliként tudják majd jobbá tenni a világot.
Egyébként pedig kiosztották a legjobb rövidfilmnek is a szobrocskát, amit a The White Helmets nyert.
Deák Kristóf
Deák Kristóf
TASR felvétel
 
4:40. De jó volt újra látni Michael J. Foxot. Seth Rogennek pedig menő volt a cipője. A legjobb vágásnak járó díjat John Gilbert nyerte, aki A fegyvertelen katona című filmen dolgozott. Megint nem nyert a Kaliforniai álom és a kategóriák egyre csak fogynak.
 
4:32. A legjobb vizuális effektek kategória győztese nem más mint A dzsungel könyve című film. Ami nem is csoda, hiszen szinte az egész film egy zöld háttér előtt játszódik.
 
4:27. A Bakáts téri iskolában  a gyerekek kissé fáradtan, de annál izgatottabban követik figyelemmel az Oscar-gálát.
 
4:26. Mint az állatkertben. Beengedték az állítólagos átlagembereket, akik úgy fotózzák az előttük ülő művészeket, mintha csak az állatkertben lennének. Az éld meg a pillanat helyett, fotózd a pillanatot című műsort láthattuk. Elég kínos volt.
 
4:17. A legjobb animációs rövidfilm kategória győztese a Szalonka (Piper) című mese.
Zootropolis a legjobb animációs film. A Disney meséje a tavalyi év egyik legnagyobb sikere volt. Ennek örömére álljon itt a mese egyik legjobb jelenete: 
Megvan a Kaliforniai álom első díja! A legjobb látványtervezésért járó szobrocskát kapta meg a film stábja.  
 
4:02. Tavaly ilyenkor nagyon izgultunk, hisz most következik a legjobb idegen nyelvű film kategóriája. 2016-ban a Saul fia nyerte. Ma ebben a kategóriában nincs magyar jelölt, viszont a rövidfilm kategóriában szoríthatunk a magyar Mindenkinek. 
A legjobb idegen nyelvű film kategória győztese Az ügyfél című film. Ez meglepetés, a hozzáértők inkább Az ember, akit Ovénak hívtak vagy Toni Erdman című filmeket várták győztesnek. 
Asghar Farhadi a film rendezője bojkottálta a gálát Donald Trump muszlimok beutazását tiltó rendelete miatt. A nevében egy nyilatkozatot olvastak fel, amely hatalmas tapsot kapott.
 
3:49. Jimmy Kimmel nyitómonológját is visszalehet már nézni. Zseniális, ahogy Timberlake dobja neki a mikrofont ő pedig fapofával nézi ahogy elszáll előtte...
 
3:45. A legjobb női mellékszereplő díjat nyerte: Viola Davis a Fences című filmben nyújtott alakításáért. Megható, könnyekkel teli köszönőbeszédet mondott Viola Davis, aki Walt Whitmantől idézve kapitányának nevezte Denzel Washingtont, akivel a Fences című filmben szerepel. Papírforma. A díjat a tavalyi év legjobb férfi mellékszereplője Mark Rylance adta át. 
 
3:33. A legjobb hangkeverés díjat pedig A fegyvertelen katona film stábja kapta. A Kalifornia álom mindkét díjról lecsúszott. Ez azért meglepetés.
A legjobb hangvágás díjat nyerte: Az érkezés című film.
 
3:24. Megkezdődött a trolkodás. Colin Paterson a BBC riportere a következőt tweetelte: A Suicide Squad: Öngyilkos osztagnak már most több Oscar-díja van mint az Ének az esőben, a Vertigo vagy A remény rabjai című filmeknek.
 
3:13. A legjobb dokumentumfilm kategória győztese: O.J.: Made in America. A számolás joga három főszereplője, Taraji P. Henson, Octavia Spencer és Janelle Monáe adta át a díjat.
 
3:03. A legjobb jelmez kategória győztese: Legendás állatok és megfigyelésük című film kapta. Ezzel a Kaliforniai álom el is bukat az első kategóriáját. Mindkét díjat Kate McKinnon és Jason Bateman. 
 
A legjobb smink kategória győztese a Suicide Squad: Öngyilkos osztag című film.. A tavalyi egyik legnagyobb csalódása is nyert egy Oscar-díjat. Hollywood, így szeretünk. 
 
 
2:53. A Mindenki szereplőgárdája is ott van a helyszínen. 
 
2:51. A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Alicia Vikander adja át. A győztes pedig: Mahershala Ali. Rögtön az első jelölését díjra váltotta a színész.

TASR felvétel
 
2:43. A gála Justin Timberlake fellépésével kezdődött, Jimmy Kimmel pedig egy már az első percekben elsütött egy poént Matt Damon kárára. Utána pedig következett az első Trumpos poén is. Annyi biztos, hogy Jimmy Kimmel jól indított, reméljük hasonló lesz a színvonal a továbbiakban is.
Az eddigi legjobb Kimmel poén: "Fekete emberek csináltak filmet a NASA-ról, és fehér emberek a jazzről."

TASR felvétel
 
2:25. Emma Stone 2004-ben még Emily Stonként indult egy valóságshowban a VH1-en, melynek győztesei szerepet kaptak volna egy klasszikus hetvenes évekbeli zenés szitkom, a The Partridge Family remake-jében. A versenyen Stone Laurie Partridge szerepéért indult, és meg is nyerte, de a sorozat csak egy pilotig jutott. Íme egy apró részlet a meghallgatásból:
 
2:22. Lassan véget ér a bevonulás. Mindenki megérkezett, aki számít. Maga a díjátadó ceremónia fél háromkor kezdődik, az első nyertest a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában hirdetik ki. 
 
2:13. Apró érdekesség: egy harminc másodperces TV-reklám az Oscar-gála alatt 2-2,5 millió dollárba kerül.
 
2:11. Chris Evans és Jeremy Renner le sem tagadhatná szuperhősös múltját. Most éppen a vörös szőnyegen bohóckodtak.

TASR felvétel
 
2:03. A nagy visszatérő. Mel Gibsont hét év után fogadta vissza Hollywood.

TASR felvétel
 
1:58. A szép hölgyek is megérkeztek a vörös szőnyegre: Brie Larson, Alicia Vikander és Salma Hayek.
Brie Larson
Brie Larson
TASR felvétel
 
Alicia Vikander
Alicia Vikander
TASR felvétel
 
Salma Hayek
Salma Hayek
TASR felvétel
 
1:51. A Mindenki kisénekkarát képező diákoknak szerveztek egy pizsamapartit, hogy fennmaradhassanak hajnalig - pontosabban, egy kevés alvás után felkelhessenek, és együtt örülhessenek, ha Deák Kristóf megnyeri az Oscart. A HVG készített egy videót, ahol megszólaltatták a kórustagokat, nagyon cukik, lehet kattintani!
 
1:38. Tavaly Jacob Tremblay volt a gála legcukibb szereplője. Idén ezt a képzeletbeli címet minden bizonnyal Sunny Pawar, az Oroszlán című film gyerekszínésze nyeri el. Menő a cipője.

TASR felvétel
 
1:31. Megérkezett az egyik nagy esélyes is. Casey Affleck a legjobb férfi főszereplő kategóriában versenyez. Kiköpött úgy néz ki, mint a januári Golden Globe-gálán. Ott elnyerte a díjat, talán ez a kabala öltönye?

TASR felvétel
 
1:14. Jimmy Kimmel az est házigazdája így készült a gálára.

Forrás: Jimmy Kimmel Instagram oldala
 
1:03. Az első sztárok már megérkeztek a vörös szőnyegre. Íme Terrence Howard. Már azt is tudjuk, hogy a rövidfilm kategóriában hajnali 4:40 körül fognak győztest hirdetni. Ekkor lehet szorítani a magyar Mindenki című filmnek. 

TASR felvétel
 
 
A szomorú hír után már koncentrálhatunk a gálára, melynek házigazdája Jimmy Kimmel, amerikai komikus. 
Íme a főbb kategóriák jelöltjei:
 
Legjobb film: Kaliforniai álom, Holdfény, A régi város, Oroszlán, A számolás joga, Fences, A fegyvertelen katona, Érkezés, Hell or High Water.
 
Legjobb férfi főszereplő: Casey Affleck (A régi város), Andrew Garfield (A fegyvertelen katona), Viggo Mortensen (Captain Fantastic), DenzelWashington (Fences), Ryan Gosling (Kaliforniai álom).
 
Legjobb női főszereplő: Isabelle Huppert (Elle), Ruth Negga (Loving), Natalie Portman (Jackie), Emma Stone (Kaliforniai álom), Meryl Streep (Florence – A tökéletlen hang).
 
A legjobb férfi mellékszereplő: Michael Shannon (Éjszakai ragadozók), Mahershala Ali (Holdfény), Jeff Bridges (Hell or High Water), Lucas Hedges (A régi város), Dev Patel (Lion).
 
A legjobb női mellékszereplő: Viola Davis (Fences), Naomie Harris (Holdfény), Nicole Kidman (Lion), Octavia Spencer (A számolás joga), Michelle Williams (A régi város).
 
A legjobb rendező: Denis Villeneuve (Érkezés), Mel Gibson (A fegyvertelen katona), Damien Chazelle (Kaliforniai álom), Kenneth Lonergan (A régi város), Barry Jenkins (Holdfény).
 
A legjobb animációs film: Kubo és a varázshúrok, Zootropolis, Életem cuikkiniként, Vaiana, A vörös teknős
 
Legjobb rövidfilm: Mindenki (Sing), Ennemis Interieurs, La femme et Le TGV, Silent NIghts, Timecode
 

Ajánló