A Jó piac szokatlanul ünnepli 10 éves fennállását

piac

A Jó piac, amelyet a pozsonyiak az autómentes utcák, helyi piacosok standjairól, érdekes programokról és baráti légkörről ismerik már a 10. évfordulóját ünnepeli. Ez alkalomból a szervezők bemutatják a városra és lakosaira kifejtett kulturális esemény hatásának mérését.

11 évvel ezelőtt egy szomszédos találkozón a Panenská utcában az evangélikus líceum kertjében jött létre az ötlet, amely a szomszédos nyitott udvarok és a piaccal összekötött kulturális programokat kapcsolta össze. Egy évvel később a Panenská utcában sikerült megszervezni az első Jó piacot, amely idővel évente háromszor sorra kerülő rendezvénnyé nőtte ki magát nemcsak a Panenskán, hanem a Jakubák és a SNP téren is. A Jó piac azonban ezt az évfordulót nem fogja az elvárt módon megünnepelni.

 A Punkt polgári társulás, amely segítségével megrendezésre kerül a Jó piac, erőit a magyarországi KÉK szervezettel együttműködve a kutatásra összpontosította. A budapesti szervezet jelentős szereplő a fenntartható városi fejlődés területén. A közös párbeszéd keretén belül mindkét oldal tapasztalatot cserél a nyilvános események, közösségek inkluzív fejlődése és a zero waste hatásairól. A projekt célja a határon átívelő együttműködés, amely válaszokat ad az olyan kérdésekre, mint a városi ökoszisztéma kiépítése minden résztvevő inkluzív bekapcsolódásával és milyen hatással vannak a nyilvános rendezvények a helyi szomszédságokra.

piac

A Punkt már hosszú ideje fejleszti a zero waste stratégiát a nyilvános események hulladék gazdálkodásában, beleértve a szervezők és önkormányzatok részére való képzést. A KÉK a város létesítés innovációinak helyi képviselőjeként érdeklődik ilyan ismeretek felől, mivel ez a hozzáállás a magyar környezetben nincs elterjedve. A Punkt ezért workshopot szervez a magyar partnerek részére, így először osztja meg tapasztalatait Szlovákia határain túlra is.

 A harmadik szektorban a tevékenységek hatásainak mérése viszonylag új jelenség. A Punkt ezt nagyon fontosnak tartja különösen az olyan eseményeknél, mint a Jó piac. A létezés tíz éve alatt a piac Pozsony életének szerves részévé vált.  A szervezők ambíciója példát mutatni és megosztani tapasztalataikat a kulturális események szervezésekor. A hatás mérése segít mélyebben kiértékelni milyen módon járulnak hozzá a közösség tevékenységei a város és társaságainak fejlődéséhez. Az Inkluzív közösségépítés – tudáscsere és kutatás (SKHU/WETA/1901/4.1/311) című projektet 2021-ben az Interreg V-A Szlovákia – Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapjának támogatásával valósítjuk meg.

A Punkt már 2018-ban kutatni kezdte a Jó piac hatását a helyi közösségekre, de a jelenlegi mérési  eszközök hozzáértőbbek, mint a társulás eddigi erőfeszítése. A KÉK szervezet Tereza Raab cseh szakemberrel együtt nemrégiben kifejlesztett egy eszközt, amely méri a kulturális események városra kifejtett közvetett és közvetlen gazdasági hatását. A mérést azután összehasonlítja azokkal az eseményekbe beruházott forrásokkal, hogy kiszámolható legyen azok inkrementális hozzáadott értéke a nemzeti gazdaságra.

 A modell a szlovák körülményekhez és a Jó piac specifikus feltételeihez van kalibrálva. A kulturális események hatása azonban sokkal széleskörűbb, ezért azonos figyelem van szentelve a piacosok, szomszédok, látogatók célcsoportjainak. Célunk megtudni, hogy milyen mértékben sikerült a Jó piacnak teljesíteni az ideálokat és értékeket és milyen konkrét hatásai vannak az esemény szervezésének a társadalomra és a városi területre.

 A mérés eredményeit ősztől lehet figyelemmel kísérni a Panenská utcában. A szervezők az üres utcán így fognak megemlékezni a pandémia ideje alatti 10. szülinapra, ahol minden elkezdődött.

 Teljeskörű információ a hatás méréséről: https://punkt.sk/vyskum-dopadu/

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 A jelen sajtóközlemény tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

 www.skhu.eu

 www.rdvegtc-spf.eu

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?