A „high-tech humanizmus” szószólója kapta a német könyvszakma békedíját

ÖSSZEFOGLALÓFrankfurt. A virtuális valóság fogalmának meghonosításáról is ismert amerikai informatikust, Jaron Laniert tüntették ki a német könyvszakma békedíjával a 66. Frankfurti Könyvvásár zárásaként.

ÖSSZEFOGLALÓ

Frankfurt. A virtuális valóság fogalmának meghonosításáról is ismert amerikai informatikust, Jaron Laniert tüntették ki a német könyvszakma békedíjával a 66. Frankfurti Könyvvásár zárásaként. A digitális átalakulás társadalmi hatásainak világhírű elemzője a kitüntetés alkalmából elmondott beszédében az emberi tevékenység révén keletkező adatok ipari méretű gyűjtésén és kezelésén, az úgynevezett big data módszeren alapuló üzleti vállalkozások veszélyeire figyelmeztetett, és egy újfajta humanizmus kialakítását sürgette. Lanier szerint az „új humanizmus” a humanista hagyományok alapján az emberbe vetett hitet jelenti, de „a mesterséges intelligencia elutasításának formájában”, fő tétele pedig az, hogy „az ember több a gépeknél és az algoritmusoknál”. Ez az „istenhitnél pragmatikusabb hit” méltányosabb és fenntarthatóbb gazdasági rendhez vezethet, a gyakorlatban pedig egyebek között azt jelentené, hogy az emberi tevékenység révén keletkező adatokkal bevételt termelő vállalatoknak fizetniük kellene a felhasznált adatokért.

A díjazottat Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke méltatta. Kiemelte, hogy Lanier szembeszáll azzal a felfogással, hogy az ember csupán az adatainak az összessége. Hangsúlyozta: az EU-ban az alapjogi charta mintájára ki kell dolgozni a „digitális alapjogok chartáját”.

A német könyvkiadók és könyvkereskedők egyesülésének békedíja az egyik legrangosabb civil kulturális díj Németországban. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?