A hetvenes évek szűk levegője

AJÁNLÓPozsony. Holnap 19 órai kezdettel Horváth Gergely, a székesfehérvári Prospero Színkör tagja Garaczi László Pompásan buszozunk! című kultuszregénye alapján készült zenés önálló estjét láthatják az érdeklődők a Pozsonyi Magyar Intézetben.

AJÁNLÓ

Pozsony. Holnap 19 órai kezdettel Horváth Gergely, a székesfehérvári Prospero Színkör tagja Garaczi László Pompásan buszozunk! című kultuszregénye alapján készült zenés önálló estjét láthatják az érdeklődők a Pozsonyi Magyar Intézetben. A rendező Czinki Ferenc, aki 20 órától a szerzővel, Garaczi Lászlóval beszélget.

A 2011-ben bemutatott előadást jól fogadták a kritikusok, a II. Belgák Színjátszó Fesztiválján megkapta a Magyar Szín-játékos Szövetség arany minősítését, a 33. Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokon pedig a zsűri színészi különdíjában részesült.

„Egyszerű jelzésekkel – kopott asztal-szék, Ez a divat, Mary Zsuzsi, Rita Pavone – azonnal megteremtődött egy kor. Az első mondattal – beírtak az ellenőrzőmbe – megteremtődött a színész kora is. Egy negyedikes fiú valamikor a hatvanas években. Az erősen meghúzott műben egy csínytevő, kamaszodó fiú vezet minket végig a kis világában. Csak a szokásos: suli, tanárok, szülők, szomszédok, haverok, na és persze a lányok... Egy harminc körüli férfi hirtelen negyedikes (majd hatodikos) fiúvá cseperedik vissza, de elhiszem neki, mert megéli ezeket sztorikat, ezek tényleg az ő sztorijai...” – írja az előadásról Válik István.

Egy másik kritkus, Jászay Tamás szerint „nem annyira monodráma ez, mint inkább egy élénk színekkel megfestett körkép egy letűnt, de azért még mindig velünk lélegző korról, a húsz, harminc, negyven évvel ezelőtti kicsi és savanyú Magyarországról.” (k)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?