A hatodik svéd győzelem

<p>Heroes, vagyis Hősök – ez a címe az idei győztes dalnak. Találóbb címet nem is választhattak volna, hiszen hősöknek érezhetik magukat azok, akik egészségkárosodás nélkül végignézték az Eurovíziós Dalfesztivál újabb fordulóját, amelyet az összeurópai zenei életben életképtelen zeneszámok mellett bakik is jócskán tarkítottak.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

A svéd Mans Zelmerlöw nagy fölénnyel, 365 ponttal győzött a huszonhét produkciót felvonultató döntőben. A második az orosz Polina Gagarina lett az A Million Voices című szerzeménnyel (303 pontot gyűjtött, és folyamatos füttykoncertet is kapott az oroszokkal nem szimpatizáló helyi közönségtől), a harmadik helyen pedig az olasz Il Volo operapoptrió végzett a Grande amore című dallal (292 ponttal jutalmazták). A versenyben először részt vevő Ausztráliát Guy Sebastian képviselte, aki a Tonight Again című zeneszámmal az ötödik helyen zárt 196 ponttal. A végeredmény a nemzeti zsűrik és a tévénézők szavazatainak kombinációjaként alakult ki.

Az Eurovíziós Dalfesztivál történetében hatodszor született svéd győzelem. Az északiak a remek szerzemény és az ének mellett a vizualitásra is nagy hangsúlyt fektettek, a pálcikaemberkékre épülő animáció óriási sikert aratott. Mans Zelmerlöw 365 pontja a fesztivál történetének harmadik legmagasabb pontszáma. A Heroes című dal szerzője Linnea Deb, Joy Deb és Anton Malmberg Hard af Segerstad. (Linnea Deb a társszerzője Wolf Kati az idei A Dal döntőjébe jutott Ne engedj el! című felvételének is). Eddig huszonhat ország győzött az Eurovíziós Dalfesztivál 1956 óta tartó történetében, a legtöbb győzelem – hét – az íreké.

Csemer Boglárka Boggie Wars for Nothing című slágerével Magyarország sorozatban ötödször jutott be a fesztivál döntőjébe. Az énekesnő szombaton – akárcsak a keddi elődöntőben, ahol a nyolcadik helyen végzett – hosszú vörös ruhát viselt. Négy vokalista: Sapszon Orsolya, Szeder-Szabó Krisztina, Dely Domonkos és Szakonyi Milán kísérte. A háborúellenes szerzeményt az előadó Sebestyén Áronnal és Bori Sára Helénével írta. Az előadás végén a háttérben a fegyverek zöld lombú fává álltak össze.

Boggie a döntőben 19 ponttal a huszadik helyen zárt. Magyarország a legmagasabb pontszámot, nyolcat Észtországtól kapta, Romániától és San Marinótól négyet-négyet, Franciaországtól, Németországtól és Csehországtól egyet-egyet gyűjtött be. Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója az MTI-nek adott interjúban a Wars for Nothing mondanivalóját, üzenetét emelte ki. Szerinte a magyar dalok mindig kitűnnek a többi ország dalai közül, elég csak a két évvel ezelőtt induló ByeAlex produkciójára gondolni, vagy Kállay-Saunders András tavalyi, mély mondanivalójú Running című szerzeményére. Boggie elmondta: szép emlék marad számára a megmérettetés és a verseny előtti intenzív felkészülés. Hozzátette, hogy az elkövetkezendő időre már tele van a naptára, nyáron és ősszel rengeteg koncertje lesz.

Az idei dalfesztivál döntőjét 45 ország közvetítette, köztük Kína is, és 200 millióan nézték a televízión keresztül. A helyszínen, a Wiener Stadthalléban tízezren követték nyomon a versenyt. A show-műsorban kétszáz művész működött közre. A fesztivál himnusza, a Building Bridges (Hidakat építünk) című zeneszám megszületésében Pejtsik Péter zeneszerző is részt vett hangszerelőként és ő volt a karmestere a Radio-Symphonie- orchester Wiennek, valamint a Wiener Sängerknabennek a döntőt megnyitó ceremónián. Színpadra lépett a tavalyi győztes, Conchita Wurst is, Martin Grubinger ütőhangszeres negyventagú együttesével és a Grammy-díjas Arnold Schönberg Kórussal. Megemlékeztek az 1966-ban a versenyen győztes osztrák Udo Jürgensről is, aki tavaly decemberben hunyt el.

Az Eurovíziós Dalfesztivál a maga 60 évével bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a világ legrégebb óta tartó televíziós zenei műsora. Mivel a verseny szabályai szerint mindig az előző évi győztes a rendező ország, jövőre Svédország lesz a házigazda. (puha)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?