A hangulatjavítás jegyében

ll

Úgy tűnik, Közép-Európa legrégebbi jazzfesztiválja fizikailag és zeneileg is keresi a helyét. Idén valami filmstúdióban rendezik meg, amelyről sajnos semmit nem tudok mondani önöknek, de a szervezők szerint olyan komfortos lesz, mint az Incheba volt. A három húzónév közül kettő a tutira menést, egy pedig a jövő zenéjét képviseli.

Nem kérek sokat, csak annyit, hogy jobb legyen az új helyszín, mint a tavalyi Refinery Gallery, ahol a hosszú, keskeny nézőtér miatt a tizedik sorban is távcső kellett, a leghátul ülők pedig kénytelenek voltak a kivetítőkre koncentrálni, melyeket telefonképernyő nagyságban láttak. Persze tavaly rendhagyóak voltak a körülmények, hétszáz főre maximalizálták a nézőszámot a járványügyi előírások miatt, így botorság lett volna kibérleni az Inchebát. Mostanra viszont olyannyira megugrottak az ottani árak, hogy a szervezők inkább a Nagyszombati úton (Trnavská cesta 39) található A4 Studio nevű helyet szemelték ki. A Pozsonyi Jazznapok (BJD) már ötödször költözik, ami 47 év alatt nem mondható soknak, de a helyszínváltozások jól tükrözik a főváros átalakításának szerencsétlen folyamatát. Sokan még mindig visszasírjuk a hajdani PKO-t, a város legjobb koncerthelyszínét.

De nézzük, milyen programra számíthatunk idén, a hangulatjavítás érdekében összerakott programban. Pénteken (október 21.) érkezik az a Richard Bona, aki nem először koncertezik Pozsonyban, kísérő zenészként és fő attrakcióként is járt már fővárosunkban. Basszusgitáros, énekes, zeneszerző és zenebohóc. Bárkivel egy csapásra meg tudja szerettetni a műfajt. 1967-ben született Kamerunban, már négyévesen elkezdett zenélni. A világhírnévhez az út Párizson és New Yorkon át vezetett. Bona korunk fúziós jazz-zenéjének legnagyobb alakjaival játszott együtt. Tagja volt a The Zawinul Syndicate-nek, a Pat Metheny Groupnak, a Steps Aheadnek, illetve Bobby McFerrin, George Benson és Mike Stern zenekarának. New Yorkban letelepedve HarryBelafonte vette a szárnyai alá, ő biztatta arra, hogy szólópályára lépjen. 1999-től jöttek sorban az albumok, amelyeken fokozatosan kidomborodott saját stílusa is, az afrikai és dél-amerikai zene, illetve a jazz, a funk és a progresszív rock elemeivel tarkítva. Énekhangja sem sokban marad el hangszeres kvalitásaitól, zeneszerzői tehetségének hálapedig dalai hozzáértők és laikusok számára egyaránt élvezhetők. Richard Bona maga a muzsika. Folyamatosan kommunikál a közönséggel, ezért fellépései inkább interaktív találkozók, mintsem szabályos koncertek.

A műfaj megújulásában bízó szakmabeliek évek óta figyelik a londoni történéseket. London, mint Európa legforgalmasabb olvasztótégelye, élénk központja lett az új jazztrendeknek. Ennek a generációnak üzenete van, olyan témakörökben, melyek mindig is a jazz lényegét jelentették: a békés egymás mellett élés, az elfogadás, a közösségi érzés motiválja őket. Miközben zeneileg a populárisabb műfajokból is sokat merítenek, igazi ősélményt adnak a zenehallgatónak. Ilyen vintage-mester Yussef Dayes dobos, aki a szombati nap headlinere. 2016-ban figyelt fel rá a szakma, amikor Kamaal Williams billentyűssel elkészítette a Black Focus című lemezt, fülbemászó groove-okkal, álomszerű szintiszőnyegeken sikló, elsöprő erejű dobtémákkal. Azóta megalakította saját zenekarát, a Youssef Dayes Experience-t. Pár kattintással utánuk lehet nézni a YouTube-on. Aki ezt megteszi, és kicsit is szereti a jazzt, nagy eséllyel ott fog csápolni a nézőtéren.

Vasárnap a világ egyik legjobb basszusgitárosa érkezik Pozsonyba, immár sokadszor. Marcus Miller bemutatására az egész oldal is kevés lenne. Sokáig Miles Davis mellett nyomta, aztán saját zenekarának élén kísérőhangszerből szólóhangszerré nemesítette a basszusgitárt, melyen virtuóz módon, mégis szórakoztatóan játszik. Olyan sztárok lemezein működött közre, mint Mariah Carey, Paul Simon vagy Billy Idol. 2003-ban bukkant fel először fővárosunkban, 2008-ban a csilláron is lógtak a PKO-ban, amikor Stanley Clarke és Victor Wooten mellett jelent meg a színen, pont a Pozsonyi Jazznapokon. Ők hárman állnak ugyanis a képzeletbeli basszusgitáros-dobogón, és akkoriban a három tenor mintájára turnéztak. Aztán még kétszer kápráztatta el a pozsonyi nagyérdeműt, legutóbb 2015-ben, amikor a város összes basszusgitárosa ott tátotta a száját a Babylon klubban.

A 47. Pozsonyi Jazznapok már csütörtökön elkezdődnek egy ingyenes esttel a Zámocká utcai Castle Art House-ban, a fiatal tehetségek viadalával (Soňa Kmet & band, BFK, God & Eve, Hip-ZZ, Džez a Hrúza). A győztes, immár hagyományosan megnyithatja a fesztivált a következő évben. Ezt a lehetőséget tavaly a Marek Szarvaš Projekt vívta ki.

Hazánk legnagyobb jazzünnepének további fellépői a cseh Vojta Dyk, aki hazánkban látható új formációja élén. Poppy Ajudha egy ünnepelt londoni énekesnő, ő a népzenét jazz-zel keverő hazai Bashavel zenekar, a francia jazz üdvöskéje, Cyrille Aiméerue, valamint a hazai, felturbózott AMC Trio, amelynek Peter Lipa is tagja

dd
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?