A gyilkos revüsztárok és a többiek

Az évad legnagyobb vállalkozására készül a Komáromi Jókai Színház. Fred Ebb, John Kander és Bob Fosse Chicago című musicaljét próbálja a társulat. Nem tervezték Roxie Hart és Velma Kelly, a két gyilkos revüsztár történetének színre vitelét. Ám elmaradt a Karamazov testvérek bemutatója, Martin Huba majd a következő évadban rendezi meg, Verebes István pedig egy magyar vígjáték helyett a Kanyargó időben című színművet állította színpadra. Új darab kellett. Jön hát a Chicago.

Készül a Komáromi Jókai Színház idei évadának legnagyobb vállalkozása, a Chicago című musicalDömötör Ede felvételeTóth Tibor színházigazgató Szabó Mátéra, a fiatal budapesti rendezőre bízta a világhírű darab megrendezését. A dramaturg Ari-Nagy Barbara. A koreográfus az a Bodor Johanna, aki A gazdag szegények és A waterloói csata táncait megálmodta. A koreográfus asszisztense Csenky Nikoletta m.v., a produkció zenei vezetője Axmann Péter m.v., a dalokat pedig Pálinkás Andrássy Zsuzsanna, a színház korrepetitora tanította be.

Fred Ebbnek és John Kandernek sok világhírű melódiát köszönhetünk. Köztük a legnagyobbat, a New York, New York címűt. Első dalaikat az akkor még ismeretlen Barbra Streisand énekelte. Hatvanhatban született musicaljük, a Kabaré megdöbbentő újszerűségével robbantott a zenés-táncos műfajban. Hetvenkettőben Bob Fosse rendezett filmet belőle, amely nyolc Oscart hozott az alkotóknak. Liza Minnelli pedig világsztárrá lett általa. A musicalt 1975-ben mutatták be a Broadwayn, Bob Fosse rendezésében és koreográfiájával.

A húszas évek Chicagójában üvöltött a dzsessz, harsogott a konferanszié, és virultak a hidegvérű férjgyilkos amazonok. Roxie Hart, a kóristalány a fénybe vágyott, hogy ott találkozhasson példaképével, Velma Kelly revüsztárral. Hamarabb találkoztak, mint gondolta volna, mégpedig Morton mama női börtönében. Roxie hűtlen szeretőjét, Velma a férjét és annak szeretőjét ölte meg. A híres sztárügyvéd, Billy Flynn Velma után Roxie ügyét is vállalja, hogy Mary Sunshine, az újságírók királynője állandóan foglalkozzon vele. Győzött az igazságtalanság, a két kis táncosnő közös karriert futott be. A börtönben pedig az egyetlen ártatlan lányt, Hunyakot akasztották fel.

A komáromi előadásban Balogh Anna, a budapesti Madách Színház színésznője alakítja vendégként Roxie Hartot, Velma Kelly szerepében a társulat dívája, Szvrcsek Anita áll a közönség elé. Morton mama Bandor Éva Jászai-díjas színésznő lesz. Billy Flynn szerepét Tóth Tibor színidirektor játssza. Amos Hart, Roxie férje szerepét – aki a Mr. Celofán című világslágert énekli az előadásban – Fabó Tibor vállalta. Mary Sunshine, a darabban fontos szerepet játszó újságírók császárnője Holocsy Krisztina lesz. A férjgyilkos asszonyok karának tagjai: Laux Judit m.v. (Liz), Rab Henrietta f.h. (Hunyak), Holocsy Katalin (Annie), Germán Lívia (June), Balaskó Edit (Mona) és Csenky Nikoletta m.v. (Pokolbéli Kitty), ám mellettük végzős pozsonyi színművészeti főiskolások is feltűnnek. Fogarty, a rendőr szerepét Manases István, Fred, Roxie szeretője szerepét pedig Bernáth Tamás kapta. Két konferanszié harsog a musical komáromi előadásában: Pille Tamás, aki a tatabányai Jászai Mari Színházban játszik, és vendégként érkezett, valamint Olasz István. Két táncos erősíti a társulatot vendégként: Fosztó András, aki a Csongor és Tünde koreográfusa volt annak idején Komáromban, valamint Szentirmay Zsolt, aki a Szombat esti láz című új tv-show tánckarában táncol. A musical kisebb szerepeiben Mák Ildikót, Nagy Lászlót, Németh Istvánt és Tyukodi Szabolcsot láthatjuk majd.

A rendkívül látványos előadásnak készülő produkció díszleteit és jelmezeit Karóczkai Tünde m.v. tervezte. A rendező asszisztense Jóba István.

A Chicago világa különös világ. Ahol a legfontosabb érték a bármi áron való érvényesülés. A csalás, az árulás, a korrupció. A kétségbeesett nők lélekrajza, a gyilkosságok ironikus krónikája ötvöződik a ragtime-ok és bluesok harmóniájával.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?