Kultúra

A gondviselés a művésztelepen

Somorja. Ötödik alkalommal rendezik meg a DUN-ART.COM elnevezésű nem-zetközi művészeti szimpóziu-mot. A kortárs művészet széles problémakörét felölelő, gazdag és igényes programot kínáló eseményt idén augusz-tus 14. és 23. között tartják. Ahogy az előző években, a telep ezúttal is tematikus lesz.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2015. augusztus 11. 19:00

Somorja. Ötödik alkalommal rendezik meg a DUN-ART.COM elnevezésű nem-zetközi művészeti szimpóziu-mot. A kortárs művészet széles problémakörét felölelő, gazdag és igényes programot kínáló eseményt idén augusz-tus 14. és 23. között tartják. Ahogy az előző években, a telep ezúttal is tematikus lesz. Az ötödik találkozó témája: a gondviselés.

A somorjai művésztelep alapvető célja, hogy lehetőséget teremtsen a művésztársadalom tehetséges hazai és külföldi, szakmailag már elismert, valamint feltörekvő fiatal tagjai közötti kapcsolatok kialakítására. „A DUNART.COM olyan fórum, amellyel új szellemi közösséget kívánunk teremteni egymás gondolkodásának, munkamódszerének a megismerésével” – fogalmazott Mayer Éva Munkácsy-díjas képzőművész, a művésztelep szervezője és kurátora.

A telep idei alkotói között vannak hazai művészek (Andrea Bartošová, Stanislav Bubán, Jana Farmanová, Kosziba Klaudia, Mayer Éva, Pézman Andrea és Szőke Erika), magyarországiak (Esse Bánki Ákos, Biess Katalin, Király Gábor, Majoros Áron Zsolt, Németh Marcell és Rajcsók Attila), valamint egy romániai (Szigeti Gábor Csongor) és két macedón művész (Sergej Andreevski és Reshat Ameti).

A kurátor szavai szerint a gondviselésről alkotott elképzelések és tapasztalatok régtől foglalkoztatják a hívő és nem hívő embert egyaránt. „A gondviselés hatóereje átfogja a teremtett világot – fogalmaz Mayer Éva. – Személyes és rejtett bizonyosság, mégis valóságos, melybe minden beletartozik, amit a Teremtő az emberért tesz. Ha jó történik velünk, azt ajándéknak, kegyelemnek érezzük. A gondviselés létezik, de sohasem az együttműködésünk nélkül. Ezért jól tesszük, ha tudatosan elfogadunk és megragadunk minden lehetőséget, hogy megajándékozzon minket.” A művésztelep alkotói ezekre a gondolatokra próbálnak reflektálni a szimpóziumon készülő alkotásaikkal. Amelyekből – az eddigi hagyománynak megfelelően – az alkotótábor zárásaként, augusztus 22-én 19 órakor Gondviselés címmel kiállítás nyílik a Korona Udvarban. A tárlattá rendezett műtárgyegyüttes alaposabb megértését Mészáros Zsolt magyarországi művészettörténész szavai segítik majd a megnyitón. A somorjai művésztelepen készült művekből összeállított tárlat a megnyitó napján tekinthető meg.

A DUNART.COM5 azonban nem csak ezt az egy kiállítást kínálja. Augusztus 15-én 19 órakor a városi művélődési központ Prohászka Istvánról elnevezett termében nyitja meg Tolnay Imre grafikusművész Esse Bánki Ákos, Majoros Áron Zsolt, Németh Marcell, Rajcsók Attila magyarországi képzőművészek kiállítását. Ez a tárlat augusztus 31-ig várja a látogatókat.

A művészeti szimpóziumon a kortárs vizuális művészeten kívül az irodalom is képviselteti magát. A Mozi clubban (Pozsonyi út 27.) augusztus 16-án 18 órakor beszélgetés kezdődik Szalay Zoltán íróval, az Irodalmi Szemle főszerkesztőjével, akinek legújabb, Drága vendelinek című könyvét is bemutatják. A beszélgetést Rajkovics Péter újságíró vezeti. Ugyanitt 19.30-tól egyéni bemutatkozó előadások és beszélgetések lesznek a művésztelep alkotóival – azt est házigazdája Both Enikő médiaszakember.

Az idei művésztelep védnöke Dolán György festőművész és Somorjai Kiss Tibor Munkácsy-díjas grafikusművész.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igyekszünk olcsóbban fűteni – téma a keddi Új Szóban

A sajtószabadságból végül a jelenlegi koalíció is lefaragott

Brutális hőség tombol Cipruson

Kegyetlen hőség lesz a hétvégén, kiadták a riasztást!

Kamocsa

Egyre népszerűbb a szabadtéri strandolás Szímőn és Kamocsán

Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij visszahívta Ukrajna szlovákiai nagykövetét

kecske k

Kamikaze-kecskével robbantottak fel negyven orosz katonát az ukránok

kép

Lövöldözés tört ki egy melegklub előtt, többen meghaltak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.