A gondviselés a művésztelepen

Somorja. Ötödik alkalommal rendezik meg a DUN-ART.COM elnevezésű nem-zetközi művészeti szimpóziu-mot. A kortárs művészet széles problémakörét felölelő, gazdag és igényes programot kínáló eseményt idén augusz-tus 14. és 23. között tartják. Ahogy az előző években, a telep ezúttal is tematikus lesz.

Somorja. Ötödik alkalommal rendezik meg a DUN-ART.COM elnevezésű nem-zetközi művészeti szimpóziu-mot. A kortárs művészet széles problémakörét felölelő, gazdag és igényes programot kínáló eseményt idén augusz-tus 14. és 23. között tartják. Ahogy az előző években, a telep ezúttal is tematikus lesz. Az ötödik találkozó témája: a gondviselés.

A somorjai művésztelep alapvető célja, hogy lehetőséget teremtsen a művésztársadalom tehetséges hazai és külföldi, szakmailag már elismert, valamint feltörekvő fiatal tagjai közötti kapcsolatok kialakítására. „A DUNART.COM olyan fórum, amellyel új szellemi közösséget kívánunk teremteni egymás gondolkodásának, munkamódszerének a megismerésével” – fogalmazott Mayer Éva Munkácsy-díjas képzőművész, a művésztelep szervezője és kurátora.

A telep idei alkotói között vannak hazai művészek (Andrea Bartošová, Stanislav Bubán, Jana Farmanová, Kosziba Klaudia, Mayer Éva, Pézman Andrea és Szőke Erika), magyarországiak (Esse Bánki Ákos, Biess Katalin, Király Gábor, Majoros Áron Zsolt, Németh Marcell és Rajcsók Attila), valamint egy romániai (Szigeti Gábor Csongor) és két macedón művész (Sergej Andreevski és Reshat Ameti).

A kurátor szavai szerint a gondviselésről alkotott elképzelések és tapasztalatok régtől foglalkoztatják a hívő és nem hívő embert egyaránt. „A gondviselés hatóereje átfogja a teremtett világot – fogalmaz Mayer Éva. – Személyes és rejtett bizonyosság, mégis valóságos, melybe minden beletartozik, amit a Teremtő az emberért tesz. Ha jó történik velünk, azt ajándéknak, kegyelemnek érezzük. A gondviselés létezik, de sohasem az együttműködésünk nélkül. Ezért jól tesszük, ha tudatosan elfogadunk és megragadunk minden lehetőséget, hogy megajándékozzon minket.” A művésztelep alkotói ezekre a gondolatokra próbálnak reflektálni a szimpóziumon készülő alkotásaikkal. Amelyekből – az eddigi hagyománynak megfelelően – az alkotótábor zárásaként, augusztus 22-én 19 órakor Gondviselés címmel kiállítás nyílik a Korona Udvarban. A tárlattá rendezett műtárgyegyüttes alaposabb megértését Mészáros Zsolt magyarországi művészettörténész szavai segítik majd a megnyitón. A somorjai művésztelepen készült művekből összeállított tárlat a megnyitó napján tekinthető meg.

A DUNART.COM5 azonban nem csak ezt az egy kiállítást kínálja. Augusztus 15-én 19 órakor a városi művélődési központ Prohászka Istvánról elnevezett termében nyitja meg Tolnay Imre grafikusművész Esse Bánki Ákos, Majoros Áron Zsolt, Németh Marcell, Rajcsók Attila magyarországi képzőművészek kiállítását. Ez a tárlat augusztus 31-ig várja a látogatókat.

A művészeti szimpóziumon a kortárs vizuális művészeten kívül az irodalom is képviselteti magát. A Mozi clubban (Pozsonyi út 27.) augusztus 16-án 18 órakor beszélgetés kezdődik Szalay Zoltán íróval, az Irodalmi Szemle főszerkesztőjével, akinek legújabb, Drága vendelinek című könyvét is bemutatják. A beszélgetést Rajkovics Péter újságíró vezeti. Ugyanitt 19.30-tól egyéni bemutatkozó előadások és beszélgetések lesznek a művésztelep alkotóival – azt est házigazdája Both Enikő médiaszakember.

Az idei művésztelep védnöke Dolán György festőművész és Somorjai Kiss Tibor Munkácsy-díjas grafikusművész.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?