A Gilotin igazi arca

<p>A Gilotin 2007 nyarán alakult. Az ímelyi rockzenekar első, angol dalokat tartalmazó nagylemezének keresztelője júniusban volt, a keresztapa az omegás Benkő László. A zenészek karácsonyra az album magyar változatával lepik meg a közönségüket.</p>

PUHA JÓZSEF

A Gilotint Babicz Attila (ének, billentyű), Tóth Marian (gitár), Pogány Tibor (basszusgitár) és Babicz Dávid (dob, ütőhangszerek) alkotja.

Hosszú idő telt el a megalakulás és az első nagylemezetek megjelenése között.

Attila: A Relative Perspective című album egy állomás. Én a bátyámmal, Dáviddal már régóta zenélek, korábban a Cross együttesben szerepeltünk, de más stílusú zenét játszottunk. Az elmúlt években sokszor hallottuk, hogy a Gilotin még keresi az igazi arcát. Ez valóban így volt. Folyamatosan fejlődtünk, nem siettettük a dolgokat. Idén végre rátaláltunk a megfelelő útra, s belevághattunk az első nagylemezünk készítésébe.

Dávid: Tibor régóta jó barátom. Iskolában CD-ket cserélgettünk. Tudtam, vele zeneileg egy húron pendülünk. Amikor körvonalazódott a Gilotin alakulása, megkértem, legyen a basszusgitáros.

Tibor: Ez úgy jött, mint derült égből a villámcsapás, én addig hangszert nem fogtam a kezemben. De kihívásokat kereső ember lévén belevágtam. Volt egy évem arra, hogy kiderüljön, lehet-e belőlem zenész. Egyfolytában új távlatok nyílnak meg előttem. Megtanultam néhány dalt, aztán felfedeztem, hogy például a Jamiroquai vagy a Red Hot Chili Peppers baszszusgitárosa miket játszik, s addig nem nyugodtam, amíg rá nem jöttem a technikájukra. Ha látom, hogy az út feljebb is vezet, nem elégszem meg az elért szinttel. Ez visz előre.

Szeptemberben egy Adele-dal átdolgozásával rukkoltatok elő. Az angol énekesnő hogyan került képbe? Ő korántsem rocker.

Tibor: A Set Fire to the Rainnel sok mindenkit megleptünk. Átgondoltuk, átírtuk, gilotinos lett. Ez is a fejlődésünk része. Az évek során sok-sok zenei hatás ért. Eleinte egy szűk kört figyeltünk csak, aztán szélesedett a látókörünk, új zenészeket fedeztünk fel. Volt időszak, amikor a reggae volt nagy hatással ránk.

Dávid: A közönség értelemszerűen inkább az átdolgozásokra vevő, de már egyre kevesebb szerepel belőlük a repertoárunkban. A slágerekkel odacsalogatjuk az embereket a színpadhoz, hogy megismerjék a saját dalainkat.

Elmondható, hogy az amatőr Gilotin fokozatosan halad a profizmus felé?

Dávid: Azt hiszem, zenekarunkat nevezhetjük már félprofinak. Sok mindent megtanultunk a szakmáról, tudjuk, hogyan kell felépíteni egy koncertműsort.

Tibor: Legtöbbet a hozzáállásunk változott. Gyakran halljuk, hogy nem éppen hálás feladat ismert együttesek előtt zenélni. Mi szeretjük azt is, sokat tanulunk tőlük, ellesünk bizonyos fortélyokat.

Attila: A koncertjeinkről videofelvételek készülnek, ezeket kielemezzük, ahogy a sportolók szokták. Keressük a hibákat, hogy még jobb teljesítményt nyújthassunk. Ebben sokat segít Špaňo János menedzserünk, aki öreg róka a szakmában. A legfontosabb persze a hangszertudás fejlesztése.

A fellépésekre sminkelitek magatokat. Ez kinek az ötlete volt?

Dávid: Rájöttünk, milyen fontos szerepük van az apróságoknak. Mindegyikünknek egyedi sminkje van. Valaki felvetette, s kerestünk egy szakembert, akivel kidolgoztuk a részleteket.

A nagylemezetek először angol nyelven jelent meg. Miért?

Attila: Ez komoly dilemmát okozott a zenekaron belül, volt, aki magyar, volt, aki kétnyelvű albumot akart. A dalok többsége magyarul készült el, ezeket én fordítottam angolra. Ugyanis néhányan a környezetünkből azt tanácsolták, váltsunk angolra, hogy többen értsék. Beadtuk a derekunkat. Miután elkészítettük, egyre nagyobb késztetést éreztünk a magyar nagylemezre, hiszen mi alapvetően a szlovákiai magyar és a magyarországi közönséget célozzuk meg. Az angol felvételeket visszafordítottuk magyarra, és kicsit átdolgoztuk.

Dávid: Bíbelődő együttes vagyunk, gitárosunk hozza az alapötleteket, sokat agyalunk a dalokon.

Tibor: A CD-nken a legrégebbi szerzemény a The Evil Itself. 2011 elején raktuk össze, de tovább dolgoztunk rajta, egy-két elemet kivettünk, rövidítettük. 2013 végén nyerte el végső formáját. A zeneszámokat nem lehet befejezni, abba kell hagyni, a koncerteken viszont mindig változtatunk rajtuk. Most megpróbáljuk, milyen a fordított munkamenet, amikor a szövegre kell zenét komponálni. Érdekes lesz.

Attila: A nagylemez legfiatalabb dala a Loneliness. Besztercebányán rögzítettünk egy felvételt, ahol egy producertől sok jó tanácsot kaptunk, azután írtuk meg. Elektronikus elemeket is építettünk bele.

Idén mennyit koncertezett a Gilotin?

Tibor: Közel 40 fellépésünk volt. Jövőre egy széles körben ismert magyarországi zenekar turnéján szeretnénk népszerűsíteni az idei két albumunkat. Még folyik az egyeztetés. Több magyarországi koncertet tervezünk. Odaát a közönség aktívabb, mint mifelénk.

Dávid: Ha minden jól alakul, nemsokára elkészül az első videoklipünk. Arra törekszünk, hogy minden év jobb legyen az előzőnél. Ezt eddig teljesítettük. 2014 messze az eddigi legsikeresebb évünk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?