A fiatal nemzedék útkeresései

Pozsony. A bajor kultúra napjai rendezvénysorozat részeként bajor filmnapokat tartanak holnaptól a pozsonyi Mladosť Filmszínházban. Ahogy a bajor filmszemlét beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott, nehéz tipizálni a bajor filmet, vagyis nem olyan egyszerű meghatározni sajátosságait.

Mert talán csak egyetlen tényező alapján lehet leválasztani a német filmről mint olyanról. A bajor film attól bajor film, hogy a Bajorországi Filmes és Televíziós Alap finanszírozza. Vagyis a mozgóképkultúra esetében a bajor védjegyet a pénz jelenti, valamint az a minőség, amelyet a bajor filmgyártó stúdiók képviselnek, s amelyet Európa-szerte elismernek.

Bajor pénzekből készült például az idei, az 55. Cannes-i Filmfesztiválon Aranypálma Díjjal kitüntetett Roman Polanski-opus, A zongorista, amely egy ifjú zsidó zongorista, Wladiszlaw Szpilman odüsszeáját meséli el a varsói gettóban.

Vagy itt van másik példának a pozsonyi bajor filmnapok programján is szereplő Élet a menetrend szerint című mozgókép, a szlovákiai származású Babette Koči rendezése, amely Bajor-, mi több Németország határain túl játszódik. Két főhőse, a forgalomirányító Marek és a váltókezelő Ľuboš, a cseklészi pályaudvaron dolgozik. Mindennapjaikat a vonatindulások befolyásolják, életüket a menetrend szabja meg. Vonatok jönnek, mennek, ők viszont maradnak. Titokban azonban arról álmodoznak, hogy egyszer talán ők is felszállhatnak valamelyik szerelvényre, s megváltozik az életük.

Izgalmas és komikus helyzeteket kínál Zoltan Spirandelli rendezése, amely egy kihaló német szerzetesrend utolsó három tagjának országúti viszontagságait meséli el. A három szerzetes gyalog indul el Itáliába, hogy a rend olasz tagjaihoz csatlakozzon. Arbót, a legfiatalabb szerzetest azonban útközben megégeti a földi szerelem.

Lényegesen keményebb valóságot mutat be a tizenöt éves Joe, azaz Johanna és a tizenhét éves Engel kapcsolatával az Engel és Joe című mozgókép, Vanessa Jopp rendezése. A filmben a német punkok mindennapjai elevenednek meg, s egy olyan világ tárul fel, amelyet mélységesen befolyásolnak a narkotikumok.

Csak egy hétvégét akarnak látványosan megünnepelni A jólét birodalmában című Friedmann Fromm-opus fiatal hősei, akik elbújnak egy nagyáruházban, és zárás után ott maradnak éjszakára. A buli rosszul sül el, mert összetűzésbe kerülnek a biztonsági őrökkel, akik bűncselekmény elkövetésével vádolják meg a fiatal társaságot, konkréten azzal, hogy kilopták a pénzt az áruház páncélszekrényéből.

A tizenhat éves Benjamin a kamaszkor, a felnőtté válás nehézségeivel küszködik Hans-Christian Schmid Crazy című filmjében. Benjamin helykeresését, beilleszkedését, társas életét betegsége is nehezíti. Megismerkedik Janosch-sal és kollégiumi társaival, s velük éli át kamaszkora legszebb és legizgalmasabb nyarát, távol az otthontól. A közös kalandok során Benjamint csupa új dolog elé állítja az élet, s állítják a barátok: először kóstolja meg az alkoholt, s részegedik le tőle, először csábítják be őt vetkőző show-ra, és első alkalommal ismeri meg a szerelmet, amelynek fájdalmas vége szakad.

A bajor filmnapok programjában szereplő kilenc alkotás – két rövid- és hét nagyjátékfilm – elsősorban a fiatalok életét, útkeresését, érvényesülési próbálkozásait láttatja a filmvásznon. (tallósi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?